Şobolanii cu doctorate părăsesc corabia imposturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Negoiţă ar pute rămâne fără titlul de doctor FOTO Adevărul
Robert Negoiţă ar pute rămâne fără titlul de doctor FOTO Adevărul

Primarii Florentin Pandele şi Robert Negoiţă sunt în pericol să-şi piardă tilurile academice. Consiliul de Atestare a Titlurilor, care le analizează doctoratele pentru suspiciuni de plagiat, este aproape să dea un verdict. Rectorul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“, unde cei doi şi-au obţinut titlurile, spune că nu va avea nicio ezitare să aplice deciziile Consiliului. Între timp, nouă VIP-uri au anunţat că renunţă la doctorate.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) mai are puţin până să dea un verdict în cazul lucrărilor de doctorat ale primarului sectorului 3, Robert Negoiţă, şi ale primarului din Voluntari, Florentin Pandele, unde există suspiciuni de plagiat. Cei doi şi-au obţinut titlurile academice la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“. Dacă CNATDCU va stabili că Pandele şi Negoiţă au plagiat, rectorul Academiei de Poliţie, Daniel Torje, va aplica imediat deciziile forului. Asta indiferent de cine este autorul, pentru că nu sunt analizate funcţii, ci lucrări ştiinţifice, afirmă Torje.

„Academia de Poliţie are, cu siguranţă, o strategie privind viitorul lucrărilor de doctorat. Nu vom mai primi în şcoala doctorală decât cadre didactice titular, care se află sub directa coordonare a rectorului Academiei de Poliţie şi, prin pârgiile pe care le avem, vom face în aşa fel încât acele teze de doctorat să nu mai plece din Academia de Poliţie dacă nu respectă rigorile ştiinţifice", a declarat sâmbătă, pentru News.ro, rectorul Academiei de Poliţie, Daniel Torje.

El a precizat că Academia de Poliţie are, din luna martie, un program antiplagiat. „Avem un  program antiplagiat foarte performant, pe care l-am implementat de când sunt eu rector (luna martie, n.r.). În momentul de faţă, ştim că există anumite suspiciuni cu privire la unele lucrări, dar aşteptăm verdictul unor comisii  de specialitate. În urma acelui verdict, dat de către comisiile CNATDCU, vom şti să ne îndreptăm spre acei conducători de doctorat care nu respectă etica universitară. Dar nu vom putea face acest lucru decât în momentul în care vom avea o decizie finală legată de acei conducători. Vom respecta legea, indiferent de funcţia autorului lucrării plagiate. Nu este analizată funcţia, ci lucrarea ştiinţifică“, a mai spus rectorul Academiei de Poliţie.

Dottore Pandele şi Negoiţă

CNATDCU a luat la puricat, luna trecută, unul dintre cele două doctorate obţinute de primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele, şi susţinut la Universitatea Naţională de Apărare (UNAp) în 2008. Este vorba despre titlul obţinut în noiembrie 2007 la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“. Suspiciunile de plagiat vizează o treime din teza de doctorat în Ştiinţe Militare a lui Pandele.

În teza cu titlul „România şi noile provocări generate de integrarea europeană“ există zeci de pagini care ar fi fost copiate din alte lucrări sau preluate, fără ghilimele, din Strategia Naţională de Securitate dată publicităţii în aprilie 2006.

Conducătorul de doctorat de la UNAp a fost generalul de brigadă prof. univ. dr. Vasile Mihail Ozunu, actualul director al Colegiului Naţional de Apărare şi fost secretar de stat în Ministerul Apărării în mandatul lui Gabriel Oprea.
La rândul său, primarul sectorului 3, Robert Negoiţă (PSD), este acuzat că şi-ar fi plagiat cap-coadă lucrarea de doctorat pe care şi-a susţinut-o în 2012 la Academia de Poliţie, sub coordonarea profesorului Ioan Dascălu. Negoiţă ar fi copiat texte scrise de Nouriel Roubini, Mugur Isărescu, Cristian Păun, dar şi zeci de pagini de articole apărute în presă.

Au renunţat la doctorate

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare mai are în lucru zece dosare de posibil plagiat, anunţa, în 30 iunie, preşedintele Consiliului, Viorel Barbu, după ce CNATDCU a stabilit că Victor Ponta a plagiat în lucrarea de doctorat şi a dispus retragerea titlului de doctor acordat fostului premier.

Ofensiva antiplagiat a creat panică printre VIP-urile care au devenit doctori peste noapte. Nu mai puţin de nouă persoane publice au anunţat că renunţă la titlurile academice, din cauza luptelor politice cărora, chipurile, le-ar fi căzut victime.

Fostul ministru de Interne Radu Stroe, fostul ministru al Apărării Mihai Stănişoară, procurorul general adjunct al României, Bogdan Licu, fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate al lui Traian Băsescu, Daniel Moldoveanu, fostul şef al Comisiei parlamentare de control al SIE Romeo Raicu, fostul ministru al Economiei în Guvernul Ponta Mihail Tudose, fostul primar al Sectorului 2 din Bucureşti Neculai Onţanu, fosta secretară a ex-ministrului de interne Gabriel Oprea Adela Loredana Popescu, nepoata lui Gabriel Oprea şi fosta avocată a lui Victor Ponta, Loredana Radu, au făcut cereri de renunţare la titlul de doctorat obţinut la Academia Naţională de Informaţii a SRI.

Mihai Stănişoară, deputat la data susţinerii tezei, în 2011, a explicat de ce a luat această decizie:
„Pentru a înceta această turbulenţă mediatică bazată mai mult pe nişte interese politice decât pe adevăr“.

Cum poţi să rămâi fără doctorat

CNATDCU trebuie să se pronunţe asupra sesizărilor în termen de 45 de zile. Decizia Consiliului poate fi contestată în 10 zile, iar CNATDCU dispune apoi de 10 zile pentru analiza acestei. Decizia luată este obligatorie pentru ministrul Educaţiei, care trebuie să emită ordinul de retragere a titlului şi eventualele sancţiuni pentru şcolile doctorale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite