Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene: „Au existat situaţii în care în apropierea spaţiului aerian naţional au fost zboruri ale Federaţiei Ruse”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene Române, Laurian Anastasof, a declarat, luni, că în acest an au existat situaţii când aeronave de la Mihail Kogălniceanu sau de la Câmpia Turzii s-au ridicat de patru ori de la sol după ce avioane militare ruseşti au zburat la o sută de kilometri de spaţiul aerian românesc.

Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene a fost luni la Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Întrebat de jurnalişti dacă au fost interceptate avioane militare ruseşti sau dacă acestea au intrat în spaţiul aerian românesc, el a răspuns că acest lucru nu s-a întâmplat. 

Cu toate acestea, el a adăugat că au fost cazuri când avioane militare româneşti s-au ridicat de la sol, pentru că aşa prevede procedura în cazul în care aeronave din Rusia se apropie la o sută de kilometri de ţara noastră.

„Mai ales de când suntem vecini aici, cu Crimeea, au existat situaţii în care în apropierea spaţiului aerian naţional au fost zboruri ale Federaţiei Ruse, care au determinat, din cauza procedurilor aplicabile pentru poliţie aeriană sub comandă NATO, situaţii în care decolări ale aeronavelor de pe această bază (n.r., de la Mihail Kogălniceanu) sau de pe cea de la Câmpina Turzii s-au produs. Niciun avion rusesc, până la momentul acesta, nu s-a apropiat de spaţiul aerian naţional. Distanţele la care aceste zboruri se realizează sunt, în general, de peste o sută kilometri. Vă reamintesc că distanţa de la noi, din această locaţie (n.r., Mihail Kogălniceanu), până în Crimeea este de 380 de kilometri, iar dacă un avion rusesc decolează în acest moment dintr-o bază din Crimeea şi depăşeşete o distanţă de o sută de kilometri de ţărmurile Crimeei, el deja devine un zbor care poate determina îngrijorare din partea Alianţei. La 20 de mile în exteriorul zonei de informare naţională, procedura NATO ne obligă să ridicăm avioanele în aer. Anul acesta s-a întâmplat de patru ori. Repet, niciun avion rusesc nu s-a apropiat de spaţiul aerian naţional”, a declarat generalul-maior Laurian Anastasof, citat de Agerpres.

Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene a fost prezent luni, alături de alţi reprezentanţi ai Armatei Române şi de militari americani, la Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, unde două avioane F-22 Raptor au aterizat pentru prima oară în România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite