Şeful SRI a anunţat că va demisiona după alegerile prezidenţiale din noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Maior, şeful Serviciului Român de Informaţii, a anunţat la Timişoara că va demisiona de la şefia instituţiei pe care o conduce de opt ani. Maior spune că noul preşedinte, care va fi ales la alegerile din 2014, trebuie să aleagă un nou director al SRI.

„Este un lucru normal într-un stat democratic ca viitorul preşedinte să decidă în ceea ce priveşte serviciile de informaţii. Din punctul meu de vedere, voi merge către acest nou preşedinte, îmi voi prezenta demisia şi rămâne la latitudinea lui să aprecieze dacă activitatea mea în fruntea acestui serviciu a fost potrivită sau să ia o altă decizie. Nu am nicio problemă din acest punct de vedere”, a afirmat George Maior.

Referitor la funcţia de premier, pe care s-a vehiculat că ar putea-o ocupa, Maior a declarat că nu i s-a propus niciodată aşa ceva. „Adesea se vehiculează. Nu a venit niciodată dinspre mine acest lucru. Adesea se vehiculează tot felul de intenţii sau prognoze în legătură cu evoluţia mea politică. Nu este cazul de aşa ceva. Nu mi s-a propus niciodată şi  nu am discutat cu nimeni ideea de prim-ministru. Un lucru normal într-un stat democratic este ca noul preşedinte să decidă în privinţa serviciilor de informaţii”, a declarat George Maior.

Maior: „Trăim într-o lume incertă cu evoluţii imprevizibile“

Maior a mers la Timişoara pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest şi pentru a-şi lansa o carte.

După primirea titului de doctor Honoris Causa a Universităţii de Vest din Timişoara, George Maior şi-a lansat cartea „Incertitudini. Gândire şi relaţii internaţionale în secolul XXI”. „Trăim într-o lume incertă cu evoluţii imprevizibile. Puţini au anticipat ceea ce s-a întâmplat cu reasertarea forţei ruse în această regiune, cu evenimentele din Ucraina. Această lume incertă ne determină pe noi, Serviciul Român de Informaţii, să încercăm înţelegem în primul rând şi să transmitem rapid informaţia către decidenţi pentru a putea să ne apărăm mai bine interesele noastre naţionale. Cartea se referă şi din punct de vedere folosofic şi conceptual la această evoluţie incertă a lumii geopolitice, economice, sociale, politice şi ceea ce putem face noi este să reducem această incertitudine pentru a acţiona pe un teren mai sigur”, a mai declarat şeful SRI.

Şeful SRI de opt ani

Actualul şef al SRI este George Cristian Maior, fost senator PSD, care a fost propus în această funcţie de către preşedintele Traian Băsescu, în considerarea principiului occidental că şefii serviciilor de informaţii ar fi bine să fie numiţi din rândul Opoziţiei.

George Maior a fost senator PSD până în 2006, atunci când Parlamentul l-a uns şef al Serviciului Român de Informaţii. Este, aşadar, şef al instituţiei de nu mai puţin de 8 ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite