Şeful „Doi şi-un sfert” şi alţi doi foşti subsecretari de stat DIPI, puşi sub acuzare. Oficial: „Cioloş îl va demite astăzi pe Rareş Văduva”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul-şef Rareş Văduva a fost audiat de procurorii DNA FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Comisarul-şef Rareş Văduva a fost audiat de procurorii DNA FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Trei foşti şefi ai DGIPI şi alţi trei ofiţeri din cadrul structurii infomativbe au fost puşi sub acuzare de procurorii DNA, potrivit unui comunicat al DNA. Rareş Văduv, Gheorghe Nicolae şi Gelu Oltean sunt acuzaţi de deturnarea fondurilor şi abuz în serviciu.

 UPDATE Trei foşti şefi ai DGIPI şi alţi trei ofiţeri din cadrul structurii infomativbe au fost puşi sub acuzare de procurorii DNA, potrivit unui comunicat al DNA. În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Cine sunt ofiţerii puşi sub acuzare

Rareş Văduva,  comisar şef, la data faptelor subsecretar de stat la DIPI , ulterior şi în prezent şef al D.I.P.I, cu rang de secretar de stat, sub aspectul săvârşirii următoarelor infracţiuni: deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu, toate în formă continuată, precum şi favorizarea făptuitorului şi obstrucţionarea justiţiei;

Gheorghe Nicolae, chestor principal de poliţie, la data faptelor şef al DIPI cu rang de secretar de stat, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de delapidare, fals intelectual, uz de fals, toate în formă continuată, precum şi două infracţiuni de abuz în serviciu, din care una în formă continuată;

Gelu Oltean, chestor principal de poliţie, la data faptelor şef al DIPI cu rang de secretar de stat, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de delapidare, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu;

Nelu Zărnică, chestor principal de poliţie, la data faptelor şef adjunct al D.I.P.I. cu rang de subsecretar de stat, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la săvârşirea infracţiunii de deturnare de fonduri în formă continuată, fals intelectual şi uz de fals, în formă continuată;

Gheorghe Popa, comisar şef de poliţie, la data faptelor şef adjunct al DGIPI (structură operativă a DIPI) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu, toate în formă continuată şi delapidare;

Ioan Dorin Popa, comisar şef, la data faptelor şef adjunct Diviziune administrativă a D.I.P.I. sub aspectul săvârşirii următoarelor infracţiuni deturnare de fonduri, delapidare, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu, toate în formă continuată.

Acuzaţiile procurorilor DNA

Potrivit DNA, în cursul anului 2014, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale DIPI, Gelu Oltean şi-ar fi însuşit suma de 15.000 lei, iar pentru aceasta, într-un raport întocmit ulterior, ar fi atestat în fals existenţa unor cheltuieli operative. „Pentru a ascunde delapidarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, înregistrarea în evidenţele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare „secret”, a unui înscris care nu conţinea nicio informaţie a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securităţii naţionale”, acuză DNA.  

Ce ar fi făcut Gheorghe Popa

În cursul anului 2014, Gheorghe  Popa, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale DIPI, şi-ar fi însuşit suma de 1.500 lei. Totodată, în aceeaşi perioadă, prin aprobarea a două rapoarte, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol care nu au fost circumscrise activităţilor, acţiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ, ar fi schimbat destinaţia legală a sumei totale de 1.350 lei, alocate instituţiei pentru cheltuieli operative.

„Pentru a ascunde delapidarea şi deturnarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, înregistrarea în evidenţele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare „secret”, a unor înscrisuri care nu conţineau nicio informaţie a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securităţii naţionale”, susţin procurorii DNA.

Ce ar fi făcut Ioan –Dorin Popa

Potrivit anchetatorilor, Ioan –Dorin Popa, având calitatea de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., prin aprobarea unui număr de 100 de rapoarte înregistrate la D.I.P.I. în anul 2014, ar fi schimbat, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol şi pentru înzestrarea instituţiei - cheltuieli care nu au fost circumscrise activităţilor, acţiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ, destinaţia legală a sumei totale de 210.045,94 lei, alocate instituţiei pentru fonduri operative. Sub pretextul unor cheltuieli operative, acesta şi-ar fi însuşit suma de 44.833,44 lei.

„Pentru a ascunde deturnarea şi delapidarea de fonduri, acesta a dispus, cu încălcarea legii, înregistrarea unor înscrisuri care nu conţineau nicio informaţie a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securităţii naţionale, în evidenţele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I.”, susţin procurorii DNA.

Ce ar fi făcut Gheorghe Nicolae

Folosind acelaşi mod de operare, în cursul anului 2015, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., Gheorghe Nicolae şi-ar fi însuşit mai multe sume de bani, în total 10.000 lei, iar pentru acesta, în patru rapoarte, ar fi atestat în fals existenţa unor cheltuieli operative.

„Printr-o dispoziţie emisă în anul 2015, în mod nelegal, a permis distrugerea mai multor rapoarte privind efectuarea unor cheltuieli operative, cu consecinţa vătămării intereselor legitime ale D.I.P.I. de a asigura respectarea legislaţiei privind informaţiile clasificate şi de păstrare a documentelor financiar-contabile justificative”, mai arată DNA.

Ce ar fi făcut Rareş Văduva

În cursul anului 2015, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., prin aprobarea unor rapoarte, suspectul Văduva Rareş ar fi schimbat destinaţia legală a sumei totale de 13.476,22 lei, alocată instituţiei pentru cheltuieli operative, banii fiind îndreptaţi către cheltuieli de protocol.

„Necesitatea efectuării unor cheltuieli operative a fost atestată în fals. În acest context, suma de 4.002 lei a fost solicitată printr-un raport, de suspectul Zărnică Nelu. Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, suspectul Văduva Rareş a dispus, cu încălcarea legii, înregistrarea unor înscrisuri care nu conţineau nicio informaţie a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securităţii naţionale, în evidenţele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I”, susţin procurorii DNA. Astfel ar fi fost cauzată o vătămare a interesului legitim al statului român de a asigura transparenţa utilizării resurselor materiale ale instituţiilor publice.

„În cursul anului 2016, suspectul Văduva Rareş, în calitate de secretar de stat în cadrul D.I.P.I., a refuzat, cu încălcarea legii, declanşarea procedurii de declasificare a înscrisurilor reţinute ca mijloace de probă în dosarul nr. 20/P/2016, al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în scopul excluderii probelor care dovedesc vinovăţia persoanelor inculpate în respectiva cauză penală. Fiind avertizat asupra consecinţelor faptei sale, a refuzat să pună la dispoziţia procurorului o serie de înscrisuri, a căror predare fusese dispusă conform Codului de procedură penală, în dosarul menţionat”, arată procurorii DNA.

Gheorghe Nicolae, la DNA

Fostul şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din cadrul MAI, comisarul-şef Nicolae Gheorghe, demis în urma anchetei care viza folosirea fondurilor DIPI în interesul lui Gabriel Oprea a ajuns, luni, la audieri la DNA după ce, în cursul dimineţii, procurorii l-au pus sub acuzare pe actualul şef al DIPI, Rareş Văduva. În doar se fac cercetări legate de ofiţeri de informaţii cu funcţii de conducere care ar fi aprobat mai multe rapoarte prin care au schimbat destinaţia fondurilor necesare misiunilor operative, au cheltuit sumele pentru protocol sau chiar şi-au însuşit banii secretizând apoi documentele.

Iolu: Decizia va fi luată astăzi

Şeful DGIPI, Rareş Văduva, va fi schimbat din funcţie de către premierul Dacian Cioloş în cursul zilei de luni, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, decizia fiind luată după ce Văduva a fost pus sub acuzare pentru favorizarea făptuitorului, obstrucţionarea justiţiei, deturnare de fonduri şi abuz în serviciu.

"Domnul Rareş Văduva, secretar de stat în MAI, va fi înlocuit de către premierul Dacian Ciolos în cursul acestei zile", a anunţat Liviu Iolu.

Audierea lui Gelu Oltean

Fostul şef al DIPI comisarul-şef Gelu Oltean a ajuns, luni după-amiază, la audieri la DNA. Gelu Oltean a fost audiat timp de aproximativ o jumătate de oră, fără să facă declaraţii nici la intrarea, nici la ieşirea din instituţie. Surse din cadrul anchetei au precizat pentru News.ro că actele de urmărire penală legate de Gelu Oltean s-au făcut în dosarul în care a fost pus sub învinuire şi comisarul şef Rareş Văduva, actualul şef al DIPI.

Gelu Oltean a ocupat funcţia de şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (actualmente departament) din cadrul MAI până în anul 2014.  Gelu Oltean a fost audiat la DNA luni după-amiază, timp de aproximativ o jumătate de oră, fără să facă declaraţii nici la intrarea, nici la ieşirea din instituţie.

Surse din cadrul anchetei au precizat pentru  News.ro că actele de urmărire penală legate de Gelu Oltean s-au făcut în dosarul în care a fost pus sub învinuire şi comisarul şef Rareş Văduva, actualul şef al DIPI.

Acuzaţiile procurorilor DNA

Potrivit DNA, în perioada 2014 - 2015, persoane cu funcţii de conducere din cadrul Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă au aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinaţia unor sume de bani ce erau alocate pentru cheltuieli operative. Astfel, banii ce urmau să fie folosiţi pentru misiuni au fost îndreptaţi către cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituţiei. În acest sens, necesitatea efectuării unor cheltuieli operative a fost atestată în mod fals.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, sub pretextul efectuării unor cheltuieli operative nereale, mai mulţi ofiţeri DIPI şi-au însuşit sume de bani şi produse.

Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, şefii DIPI au dispus clasificarea unor informaţii şi înregistrarea unor înscrisuri în evidenţele documentelor secrete de stat, deşi divulgarea lor nu ar fi afectat securitatea naţională. ”Aceste demersuri au fost făcute cu încălcarea prevederilor legale, fiind cauzată o vătămare a interesului legitim al statului român de a asigura transparenţa utilizării resurselor materiale ale instituţiilor publice”, precizează DNA într-un comunicat.

”După constituirea dosarului penal nr. 20/P/2016 la Direcţia Naţională Anticorupţie, una dintre persoanele din conducerea D.I.P.I. a refuzat, cu încălcarea legii, să înceapă procedura de declasificare a înscrisurilor reţinute ca mijloace de probă în dosar, astfel încât să fie excluse o serie de probe ce ar fi susţinut acuzaţiile aduse de procurori, în respectiva cauză penală. Fiind avertizată asupra consecinţelor faptei sale, persoana respectivă a refuzat să pună la dispoziţia procurorului o serie de înscrisuri, a căror predare fusese dispusă conform Codului de procedură penală, în dosarul menţionat”, mai arată procurorii anricorupţie.

Audierea de la DNA

Potrivit unor surse judiciare, Rareş Văduva a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu, favorizarea infractorului şi deturnare de fonduri într-un dosar dinsjuns din cel al lui fostului ministru Gabriel Oprea. La ieşirea de la DNA, şeful DGIPI a nu a vrut să comenteze acuzaţiile.

Şeful DGIPI a venit însoţit de avocatul său. Deocamdată nu este cunoscută calitatea în care a fost chemat să dea declaraţii în faţa procurorilor DNA.

La intrarea în DNA, Rareş Văduva nu a dorit să facă declaraţii în legătură cu dosarul în care a fost citat. El a spus doar că nu ştie în ce calitate a fost chemat.

Surse judiciare au declarat pentru News.ro că Văduva este audiat într-un nou dosar vizând activitatea departamentului de informaţii din MAI.

Văduva este la conducerea DIPI din luna februarie, după ce Nicolae Gheorghe a fost demis de la conducerea acestui departament, alături de adjunctul său, Nelu Zărnică, fiind puşi sub acuzare de procurorii DNA pentru abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în dosarul legat de cumpărarea de către DIPI a unui Audi A8 pentru protecţia demnitarilor. Maşina a fost cumpărată cu bani care erau destinaţi doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, fiind folosită doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, din 21 august până în octombrie 2015. În acest dosar, Nicolae Gheorghe a fost trimis în judecată alături de Gabriel Oprea.

Cine este Rareş Văduva

Rareş Văduva (40 ani) a absolvit în anul 1999 Facultatea de Drept a Academiei de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti şi până în 2004 a îndeplinit funcţii de execuţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Tulcea şi de consilier juridic.
În perioada 2006 – 2014, Văduva a exercitat funcţii de conducere şi de execuţie în cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI), apoi a fost desemnat desemnat să asigure îndeplinirea atribuţiilor funcţiei de subsecretar de stat la DIPI (decembrie 2014 – mai 2015) iar din iunie 2015 a fost numit subsecretar de Stat la DIPI, unul dintre adjuncţii lui Gheorghe Nicolae, şeful DIPI.

În iunie 2015, el a fost numit subsecretar de stat la Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, fiind adjunctul lui Gheorghe Nicolae.
În februarie 2016, comisarul-şef Rareş Văduva a fost numit şeful DIPI, în locul chestorului Gheorghe Nicolae, demis la ordinul premierului Dacian Cioloş, în urma inculpării acestuia în dosarul ”Limuzina”.
 

Dosarul ”Limuzina”

În mai 2016, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe fostul vicepremier Gabriel Oprea în dosarul privind Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI).

În dosar, au mai fost deferiţi justiţiei Gheorghe Nicolae, chestor principal de poliţie, la data faptelor şef al DIPI, pentru complicitate la abuz în serviciu şi pentru două infracţiuni de deturnare de fonduri, dintre care una în formă continuată, Gabriel-Nicolae Pavel, comisar şef de poliţie, la data faptei şef al Serviciului Juridic din DIPI, pentru complicitate la abuz în serviciu, Nelu Zărnică, chestor principal, subsecretar de stat la data faptei, şi Marian-Dănuţ Iacob, comisar şef de poliţie, şeful unei structuri administrative la data faptei, ambii pentru deturnare de fonduri, în formă continuată.

Potrivit DNA, Oprea, cu ajutorul lui Nicolae şi Pavel, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor.

”Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziţionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne strict la situaţii legate de folosirea lor în activităţi de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie. Ca urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinaţia legală a fondurilor operative”, susţin procurorii.

DNA precizează că, în perioada 21 august — octombrie 2015, Gheorghe Nicolae a schimbat destinaţia resurselor materiale alocate instituţiei publice pe care o conducea, respectiv a autoturismului Audi A8 achiziţionat din fonduri operative în mod conspirat, pentru folosinţa personală şi exclusivă a ministrului de Interne în funcţie Gabriel Oprea.

De asemenea, în perioada 2014 — 2015, acelaşi inculpat, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinaţia unei alte sume, şi anume de peste 238.000 lei, alocată instituţiei pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituţiei, care nu au fost circumscrise activităţilor, acţiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

”În aceeaşi manieră au procedat şi inculpaţii Zărnică şi Iacob, în calitate de ordonatori de credite în DIPI, care au întocmit rapoarte prin care a fost schimbată destinaţia sumei de 9.398 lei, respectiv 4.955,51 lei”, au mai constatat anchetatorii.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite