Şeful serviciului secret al MAI, schimbat. Noul şef DGPI vine de la Direcţia de Operaţiuni Speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colonelul Cristian Mărculescu a fost înlocuit miercuri de la şefia Direcţiei Generale de Protecţie Internă. Noul şef al serviciului secret al MAI este Răzvan Măgura.

Mihai-Cristian Mărculescu conducea din iulie 2017 Direcţia Generală de Protecţie Internă, structura din cadrul MAI cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.

Noul şef este colonelul Răzvan Măgura, care vine la Direcţia de Operaţiuni Speciale, transmite Digi 24.

Colonelul Mihai-Cristian Mărculescu fusese numit, pe 4 iulie 2017, în funcţia de director general al Direcţiei Generale de Protecţie Internă din subordinea MAI,  după ce fusese împuternicit să conducă Direcţia, în 2016, de fostul premier Dacian Cioloş.

Decizia de schimbare din funcţie a fost luată de ministrul de Interne, Mihai Fifor.

Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) a fost un serviciu al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din România, reorganizat în urmă cu trei ani în Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.

Este urmaşa fostei „Doi şi-un sfert” (numită aşa după numele fostei unităţi de informaţii a Internelor, U.M. 0215, doi ş-un sfert ), serviciul secret al Ministerului de Interne, care a fost desfiinţat în timpul preşedinţiei lui Emil Constantinescu.

Decizia de schimbare a şefului DGPI vine după ce, miercuri, premierul Viorica Dăncilă l-a numit în funcţia de şef al Poliţiei Române pe chestorul Liviu Vasilescu, fost şef al Direcţiei de Operaţiuni Speciale (DOS). Mare parte din carieră Vasilescu şi-a petrecut-o ca ofiţer operativ la Direcţia de Combatere a Crimei Organizate.

Liviu Vasilescu a fost schimbat din funcţia de şef al Direcţiei de Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei din România, în aprilie 2018, şi mutat la Direcţia de Arme şi Muniţii. Direcţia de Operaţiuni Speciale era una dintre instituţiile-cheie cu care lucra DNA după decizia Curţii Constituţionale, prin care SRI a fost scos din anchetele penale. 

Sub conducerea lui Vasilescu, Direcţia de Operaţiuni Speciale a funcţionat eficient, fără ca informaţiile despre filajele şi interceptările realizate prin acestă direcţie să ajungă la politicieni, au explicat surse judiciare la vremea respectivă. Miza schimbării conducerii DOS ar fi fost dorinţa lui Liviu Dragnea de a avea control asupra acestei structuri esenţiale din Poliţia Română în relaţia cu DNA.

Liviu Vasilescu a fost mutat la Direcţia de Arme şi Muniţii, ”cu acordul său”. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite