UPDATE Şeful Romgaz Mediaş cercetat pentru fapte de corupţie. Ce avere a declarat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Piteiu (dreapta) a fost numit şef al Romgaz Mediaş în 2009 de către Adriean Videanu, atunci ministru al Economiei FOTO Mediafax
Marcel Piteiu (dreapta) a fost numit şef al Romgaz Mediaş în 2009 de către Adriean Videanu, atunci ministru al Economiei FOTO Mediafax

Marcel Adrian Piteiu, şeful Romgaz Mediaş, este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru fapte de corupţie, la sesizarea inspectorilor Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Din funcţia de şef al Romgaz Mediaş, Piteiu ar fi încheiat contracte în valoare de peste 66 de milioane de lei cu o firmă la care a fost administrator.

Inspectorii ANI spun că şeful Romgaz, Marcel Adrian Piteiu, a fost în conflict de interese, existând şi indicii privind comiterea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, după ce ar fi încheiat contracte cu o firmă la care a fost administrator şi care a obţinut beneficii de peste 66 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat de presă remis de inspectorii ANI, Piteiu a fost informat despre cercetările care se desfăşurau împotriva lui încă din februarie anul trecut. La data de 8 mai 2012, Piteiu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

Şeful Romgaz Mediaş "a participat la luarea deciziilor şi a îndeplinit acte, în procesul de atribuire a contractelor de achiziţii publice, prin aprobarea de  referate de necesitate, documentaţii de atribuire, rapoarte şi hotărâri privind desemnarea ofertelor câştigătoare şi prin încheierea de contracte comerciale cu S.C. APROV S.A. Mediaş, beneficiul patrimonial obţinut fiind în cuantum de  66.454.374, lei (aprox. 15.218.442 Euro)", se arată în comunicatul ANI.

Potrivit Codului Penal, conflictul de interese înseamnă "fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă".

Cine este Adrian Piteiu

Adrian Piteiu a fost numit în funcţia de director general al Romgaz pe 15 ianuarie 2009 printr-un ordin semnat de Adriean Videanu, ministru al Economiei la acea dată. Marcel Piteiu a deţinut şi un mandat scurt de deputat din decembrie 2007 până în noiembrie 2008. Potrivit declaraţiei de interese, deţine şi funcţiile de vicepreşedinte al PDL Medias şi al organizaţiei judeţene Sibiu. În 2005 a fost numit în funcţia de director adjunct al Romgaz. Presa vremii a relatat că unul din partenerii de afaceri ai lui Piteiu a încheiat contracte în valoare de zeci de milioane de euro cu Romgaz.

Deputat PD-L şi şef al Direcţiei de exploatare Romgaz SA, s-a asociat în afaceri (Matep SRL) cu Mircea Mureşan, ale cărui firme au câştigat licitaţii în valoare de aproape 88 de milioane de lei (aproape 26 de milioane de euro) la Romgaz SA, în perioada 2001-2007. Omul de afaceri Mircea Mureşan şi deputatul Piteiu deţin împreună firma Matep SRL. Deputatul Marcel Piteiu are acţiuni la cele mai importante companii ale milionarului Gheorghe Călburean, Dafora SA şi Condmag SA, ambele listate la Bursa de Valori Bucureşti. Cele două companii sunt cliente tradiţionale ale Romgaz. Numai Dafora a obţinut contracte de peste 90 de milioane de euro între anii 2001 şi 2007. În fine, presa locală a relatat de mai multe ori că unele companii la care Marcel Piteiu era acţionar au încheiat contracte cu Romgaz.

O avere pe măsura funcţiei

Potrivit declaraţiei de avere depusă în 2011, Piteiu deţine 7 terenuri, 7 imobile, o maşină, bijuterii în valoare de 8.500 de lei şi a vândut două autovehicule în valoare de 130.000 lei. În acelaşi document, Piteiu declară peste 320.000 de euro în conturi. În declaraţia de avere mai menţionează că a încasat de la Romgaz 79.000 de lei, 24.000 de lei de la Asociaţia patronală Romgaz, iar soţia a câştigat 81.000 lei tot de la Romgaz. În declaraţia de interese menţionează că este acţionar la două companii, Meditera SRL şi Courtos Inter.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite