Tudose refuză să-l demită pe şeful Poliţiei. „Este de remarcat că făptaşul a fost prins în două zile. Despescu are o săptămână să-mi prezinte măsurile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu
Şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu

Şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu, s-a întâlnit cu premierul Mihai Tudose la Palatul Victoria. Despescu şi-a prezinte raportul de activitate, după ce ministrul Carmen Dan a propus demiterea lui. Dan a anunţat, marţi, că a transmis premierului propunerea de schimbare din funcţie a şefului Poliţiei Române, ea spunând că este total nemulţumită de explicaţiile pe care le-a primit din partea Poliţiei Române în cazul poliţistului pedofil.

UPDATE Surse politice au declarat pentru dcnews.ro că între Premier şi chestorul Ionita a avut loc o convorbire telefonică, în care premierul a întrebat dacă ar accepta funcţia de şef al Poliţiei Române. Aceste ar fi răspuns: "domnule Prim-ministru, raportez: am depus un raport la doamna ministru Carmen Dan, prin care am argumentat refuzul faţă de acceptarea funcţiei. În acest moment mă aflu în anticamera dânsei". Premierul ar fi insistat: "d-le chestor, acceptaţi sau nu funcţia propusă?" Chestorul a răspuns: "cu tot respectul, domnule Prim-ministru, nu"

UPDATE Mihai Tudose, înainte de şedinţa de Guvern: „Am avut o discuţie cu domnul Despescu, mi-a prezentat raportul, am înţeles de pe surse că noua propunere ( Cătălin Ioniţă, propus de Carmen Dan pentru şefia Poliţiei -n.r) şi-a declinat intenţia de a ocupa funcţia (de şef al Poliţiei Române - n.r). L-am rugat pe domnul Despescu să îmi prezinte într-o săptămână măsurile luate de domnia sa. Este de remarcat, totuşi, că făptaşul a fost prins în două zile. De ce nu s-au luat şi alte măsuri, domnul Despescu are la dispoziţie o săptămână să îmi prezinte. De ce nu s-au luat şi alte măsuri? Îl aştept pe domnul Despescu să-mi prezinte concluziile“. 

UPDATE Surse guvernamentale au declarat pentru „Adevărul“ că  premierul Mihai Tudose n-ar vrea să-l demită pe şeful Poliţiei. Scopul lui Tudose e să-i forţeze demisia ministrului de Interne Carmen Dan, unul dintre oamenii fideli lui Liviu Dragnea, rivalul său în partid. Fără semnătura premierului, Bogdan Despescu nu poate fi demis. 

UPDATE ora 10.50 Şeful Poliţiei Române, chestorul Bogdan Despescu, a plecat de la Palatul Victoria. Întâlnirea a durat aproape o oră. La plecare, şeful Poliţiei Române nu a făcut nicio declaraţie. 

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a propus schimbarea din funcţie a şefului Poliţiei Române, chestorul Bogdan Despescu, după ce agentul de poliţie Eugen Stan acuzat că a abuzat sexual doi copii în scara unui bloc din cartierul Drumul Taberei a fost prins. 

Ministrul Carmen Dan a organizat o conferinţă de presă în care a spus că este este total nemulţumită de explicaţiile pe care le-a primit din partea Poliţiei Române în cazul poliţistului acuzat de agresiuni sexuale şi consideră insuficiente măsurile anunţate.

“Am constatat că până în prezent nimeni dintre şefii din Poliţie nu au înţeles să îşi asume responsabilitatea pentru faptul că poliţistul a fost menţinut în funcţie în ciuda tuturor cazurilor în care este suspect. Descoperim că superificialitatea testărilor a dus la menţinerea în sistem a unor persoane cu probleme psihice”, a declarat ministrul de Interne.

Conform legii, demisia chestorului Bogdan Despescu nu poate intra în vigoare fără semnătura premierului Mihai Tudose, care n-a avut încredere în ministrul Carmen Dan. 

Numai că premierul Mihai Tudose nu a vrut să semneze demiterea din funcţie a şefului Poliţiei, Bogdan Despescu, până când nu va auzi şi argumentele sale, nu doar varianta ministrului de Interne Carmen Dan. 

Ministrul a criticat dus Poliţia, solicitând, pe lângă înlocuirea din funcţie a şefului Poliţiei Române, dar şi demisia şeful Serviciului Omoruri, din Poliţia Capitalei, comisarul-şef Radu Gavriş, cel care a coordonat echipa care l-a capturat pe pedofilul Eugen Stan, să plătească oalele sparte. Aceeaşi măsură îl vizează şi pe şeful Departamentului Control Intern, din Brigada Rutieră.

Concret, Carmen Dan a cerut, marţi, demiterea şefului Poliţiei Române, iar celor doi şefi de servicii „să facă un pas în spate”, adică să-şi dea demisia. În locul chestorului Bogdan Despescu ar fi urmat să fie împuternicit Cătălin Ioniţă, actualul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie.

Solicitarea ministrului a venit după anunţarea rezultatelor preliminare ale anchetei interne în cazul poliţistului pedofil, Carmen Dan criticând dur conducerea Poliţiei Române. „Am cerut clarificări privind problemele de sistem. Superficialitatea testărilor a făcut ca în sistem să ajungă oameni cu deviaţii comportamentale. Sunt total nemulţumită de explicaţiile date. Din păcate, această atitudine este o constantă“, a spus ministrul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite