Şeful Poliţiei Capitalei le cere echipajelor să anunţe prin staţie înainte să folosească girofarul şi sirena. Decizia, criticată dur de sindicalişti: Se evidenţiază prostia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Sindicaliştii de la Europol au criticat dur decizia şefului Poliţiei Capitalei privind utilizarea girofarului, care a anunţat că echipajele de poliţie care fac deplasări de urgenţă şi folosesc girofarul şi sirena trebuie să anunţe acest lucru prin staţie, la dispecerat. Reprezentanţii poliţiştilor susţin că decizia este una aberantă, care va duce la întârzieri în misiuni.

Bogdan Berechet, şeful Poliţiei Capitalei, a decis vineri ca, de acum înainte, echipajele de poliţie care fac deplasări de urgenţă şi folosesc girofarul şi sirena să anunţe acest lucru prin staţie, la dispecerat.

„Ca şi măsură urmează să intre în vigoare o dispoziţie pe care am transmis-o deja tuturor subunităţilor, ca în momentul în care este necesară deplasarea în regim prioritar, acest fapt să fie comunicat prin staţia radio către toţi dispecerii pentru a se cunoaşte la orice moment modalitatea şi condiţiile în care se deplasează autospecialele de poliţie”, a spus Bogdan Berechet, şeful Poliţiei Capitalei.

Măsura a fost comunicată în urma accidentului de joi, care a avut loc în Sectorul 1 al Capitalei, în care o maşină de poliţie a lovit două fete pe trecerea de pietoni. Una dintre acestea, în vârstă de 13 ani, a murit. Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1, Radu Călin, a declarat că poliţistul care a provocat accidentul circula cu viteză peste limita legală în zonă şi avea pornite semnalele luminoase, nu şi pe cele acustice, deşi nu se afla în misiune la momentul producerii accidentului, contrazicând astfel Poliţia Capitalei care anunţase anterior ca agentul se afla în misiune.

Reacţia sindicaliştilor Europol

În replică la decizia comunicată de şeful Poliţiei Capitalei, sindicaliştii de la Europol l-au acuzat pe Bogdan Berechet de incompetenţă pentru felul în care a gestionat pregătirea poliţiştilor şi au transmis că măsura este una „aberantă”.

„Dispoziţie aberantă a şefului Poliţiei Capitalei. Când scaunul se clatină, apare disperarea şi se evidenţiază prostia. Şeful Poliţiei Capitalei, pe care nu l-a văzut nimeni în aceste zile, se 'acoperă' cu hârtii pentru a-şi ascunde incompetenţa în modul de gestionarea a activităţii inexistente de pregătire a poliţiştilor din subordine în domeniul conducerii defensive, care poate reprezenta şi una din cauzele tragicului accident”, au transmis sindicaliştii, printr-o postare pe Facebook. 

De asemenea, aceştia susţin că decizia de a anunţa în prealabil folosirea girofarurilor şi a sirenelor îi va încetini pe poliţiştii aflaţi în misiune. 

„Printr-o dispoziţie vădit ilegală, condiţionează poliţiştii care vor interveni la apelurile de urgenţă sau în alte situaţii limită, să comunice în prealabil dispecerului despre utilizarea girofarului, iar ulterior, acesta va introduce informaţiile într-o aplicaţie proaspăt inventată. Iar şefii aflaţi în plimbare prin oraş, care vor vedea o autospecială folosind girofarul, sunt obligaţi să sune la dispecerat să verifice dacă este 'implementată' utilizarea. Practic, în spatele fiecărui poliţist care lucrează, vom avea o puzderie de şefi care îi vor verifica.

O astfel de măsură nu va face altceva decât să crească timpul de reacţie şi intervenţie la adevăratele urgenţe. Se vor crea adevărate blocaje în condiţiile în care dispecerii nu fac faţă nici în prezent zecilor de raportări/statistici pe care trebuie să le realizeze iar singurii care vor avea de suferit de pe urma acestei birocraţii sunt cetăţenii aflaţi la nevoie”, au mai spus sindicaliştii Europol. 

Vezi şi: Şeful Poliţiei Capitalei, despre cazul fetei ucise pe trecere: Nu am încercat muşamalizarea situaţiei. Nimic din ce facem şi spunem nu o poate aduce la viaţă pe Raisa

   

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite