Şeful Pentagonului arată cu degetul spre statele „parazite“ din NATO. Care sunt ţările vizate şi de ce sunt acuzate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mark Esper susţine că există state NATO care dau mai puţin de 1 la sută din PIB pentru Apărare  FOTO Lisa Ferdinando/Office of the Secretary of Defense Public Affairs
Mark Esper susţine că există state NATO care dau mai puţin de 1 la sută din PIB pentru Apărare  FOTO Lisa Ferdinando/Office of the Secretary of Defense Public Affairs

Şeful Pentagonului Mark Esper a luat vineri apărarea creşterii drastice a cheltuielilor militare solicitate aliaţilor Statelor Unite de preşedintele Donald Trump, subliniind că NATO nu îşi poate permite state "parazite", informează AFP.

"Majoritatea statelor consideră SUA drept cel mai bun partener pentru securitatea mondială, nu doar datorită superiorităţii capacităţilor şi echipamentelor noastre militare, dar şi datorită valorilor pe care le apărăm", a declarat ministrul american al apărării în faţa experţilor în securitate naţională ai Consiliului pentru Relaţii Externe (CFR).

"Alianţele noastre nu se bazează pe tranzacţii comerciale". "Ele sunt, mai degrabă, bazate pe respect reciproc, valori comune şi o voinţă împărtăşită de a le apăra", a adăugat oficialul american.

Fostul diplomat Richard Haas, preşedinte al CFR, i-a aminitit acestuia că, dimpotrivă, anumite state membre ale NATO percep alianţa cu Washingtonul ca devenind din ce în ce mai "tranzacţională" şi se îndoiesc de voinţa SUA de a le apăra în caz de agresiune dacă acestea nu au contribuit suficient din punct de vedere financiar, arată agerpres.ro. "Pentru mulţi din aliaţii noştri (relaţiile) par chiar condiţionate" de 2% din PIB, procent pe care Washington-ul îl cere ca statele membre NATO să îl aloce apărării, a adăugat fostul diplomat.

"Nu cred că este o tranzacţie. Este o obligaţie", a replicat Esper. "SUA alocă 3.5% din PIB pentru apărarea sa, a aliaţilor şi a partenerilor săi. Multe state alocă mult mai puţin de 1% apărării".

"Timp de ani de zile, de zeci de ani de zile, am cerut partenerilor noştri europeni să contribuie mai mult la Alianţă. Nu au făcut-o", a continuat şeful Pentagonului.

"Nu cred că cerem prea mult" a conchis el. "Toate ţările trebuie să contribuie la apărarea lor. Nu se poate să existe paraziţi. Nu se poate să existe reduceri. Ne priveşte pe toţi".

În 2014, aliaţii s-au angajat să crească cheltuieile dedicate apărării cu echivalentul a 2% din PIB până în 2024, dar doar câteva state membre au atins acest obiectiv în 2019, iar Germania a avertizat deja că nu va putea atinge această ţintă "înainte de începutul deceniului 2030". 

Concret, potrivit estimărilor făcute de NATO, în 2019, nouă state, printre care şi România (cu un procent de 2,04%), au atins sau depăşit pragul de 2% din PIB pentru Apărare. În cifre reci, PIB-ul României a fost în anul 2018 de 202 miliarde de euro. Un simplu calcul ne arată că, pentru Apărare, România a cheltuit în acest an 4,12 miliarde de euro. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite