Şeful Parchetului General, Daniel Morar, reclamat după ce a comentat revocările judecătorilor Ghica şi Danileţ din CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful interimar al DNA a fost reclamat pentru încălcarea Codului deontologic
Şeful interimar al DNA a fost reclamat pentru încălcarea Codului deontologic

Şeful interimar al Parchetului General, Daniel Morar, a fost reclamat la Inspecţia judiciară de către judecătorii Consiliului Superior al Magistraturii, după ce a comentat într-un interviu revocările din CSM ale magistraţilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ.

Acuzaţiile aduse lui Morar: conduită necorespunzătoare, încălcarea Codului deontologic şi lezarea independenţei sistemului judiciar.

"Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis joi, în unanimitate, să sesizeze Inspecţia judiciară privind afirmaţiile făcute de domnul Daniel Morar, prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în interviul publicat în Revista 22 din data de 5 martie 2013 dacă prin aceste afirmaţii: a fost afectată independenţa sistemului de justiţie, a judecătorilor şi procurorilor (art. 1 alin. 2 şi art. 30 alin. 2 din Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM); s-au încălcat normele Codului deontologic al judecătorului şi procurorului (art. 18 alin. 2 din Codul deontologic); a avut o conduită necorespunzătoare în calitatea sa de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau dacă a săvârşit o abatere disciplinară (art. 97 alin. 1 din Legea 303/2004)", se arată într-un comunicat al Secţiei remis presei.

În respectivul interviu, Daniel Morar a comentat revocările judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ din CSM, vorbind despre situaţia actuală din Consiliu.

"Categoric a existat presiune politică asupra CSM, dar nu asupra adunărilor generale ale judecătorilor. Ce presiune politică a fost pe cei de la Vâlcea? Presiuni politice au existat asupra judecătorilor de caz, asupra procurorilor DNA, nu pe ei. N-am auzit ca la Vâlcea sau la Drăgăşani să se judece vreun caz extraordinar în care să se facă presiuni politice. Există presiuni politice, dar ei sunt plătiţi tocmai ca să nu răspundă acestor presiuni, sunt plătiţi să aibă o atitudine corectă şi să nu fie influenţaţi de lucrurile astea", a susţinut Morar în interviul Revistei 22.

Întrebat, între altele, dacă a fost şi o miză politică să se obţină un CSM încolonat, Morar a spus: "Da, e o miză politică. Nu ştiu dacă politicienii în mod direct îi influenţează sau nu. Dar eu văd atitudinile lor. Nu văd nicio atitudine diferită acum, când este cercetat d-l judecător Neacşu de către DNA, faţă de cea de pe când era cercetată d-na Huza. Atunci s-a revoltat întregul CSM, acum îi văd protestând pe la televiziuni pentru anchetă. L-am auzit ieri pe unul dintre membrii CSM: „Unde s-a ajuns? Avem doi membri ai CSM cercetaţi“. Şi? E treaba dvs.? E treaba procurorilor şi a judecătorilor de caz, nicidecum a unui membru CSM".

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite