Şeful Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor, demis din funcţie după ce a fost reţinut. 9 ofiţeri superiori sunt cercetaţi de DNA în acest caz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Bărăscu, şeful Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor (ONPM), a fost demis din funcţie de şeful Poliţiei Române. Asta după ce chestorul Bărăscu a fost reţinut de procurorii anticorupţie, marţi seara. Anchetatorii cer, marţi, arestarea lui preventivă.

UPDATE Adrian Bărăscu şi angajaţii ONPM Felicia Violeta Popa, Andreea Violeta Liţă, Dan Cristian Puşcaş, Ion Octavian Nanu, Aurel Lehăduş şi Marcel Daniel Gomeajă au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

Decizia poate fi contestată la Curtea Supremă.

UPDATE Procurorii DNA cer arestarea preventivă a altor patru ofiţeri din acest caz (comisar şef Puşcaş Dan-Cristian, comisar şef Nanu Ion-Octavian, comisar şef Lehăduş Aurel şi comisar şef Gomeajă Marcel-Daniel) şi au pus sub control judiciar alţi doi ofiţeri (comisar şef  Croitoriu Viorel-Marcel şi director adjunct al ONPM Pintilescu Cristian).


DNA Şeful Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor (ONPM), Adrian Bărăscu, un comisar şef- Felicia-Violeta Popa şi un psiholog- Andreea-Violeta Liţă din cadrul aceleiaşi structuri au fost reţinuţi, luni seară, de procurorii DNA, fiind acuzaţi că au deturnat fonduri destinate martorilor din programul de protecţie.

Acuzaţiile DNA

Potrivit procurorilor, în perioada septembrie – decembrie 2013, Adrian Bărăscu, Felicia-Violeta Popa, Nanu Ion-Octavian şi Andreea-Violeta Liţă au constituit un grup infracţional organizat, grupare la care, în perioada 2014 – noiembrie 2015, au aderat şi Croitoriu Viorel-Marcel, Gomeajă Marcel-Daniel, Lehăduş Aurel, Puşcaş Dan-Cristian, Pintilescu Cristian, în scopul săvârşirii infracţiunilor de obţinere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, abuz în serviciu şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
În contextul amintit, în perioada 2014 – noiembrie 2015, membrii grupului ar fi acţionat, pe de o parte, în vederea supradimensionării cuantumului fondurilor băneşti necesare protecţiei martorilor, iar, pe de altă parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din Program.

“De asemenea membrii grupului au acţionat şi în direcţia deturnării sumelor de bani cu destinaţia mai sus menţionată către achiziţia directă, de la furnizori preferaţi, a unor bunuri şi servicii destinate înzestrării O.N.P.M., precum şi pentru dotarea funcţionarilor instituţiei, fie în scopul achiziţionării unor bunuri şi servicii inutile ori neperformante”, arată procurorii DNA.
 

Cum se făceau deturnările de fonduri

În perioada 2014 – octombrie 2015, Bărăscu, în calitate de ordonator terţiar de credite la O.N.P.M., împreună cu Croitoriu şi Nanu (împuterniciţi ai ordonatorului terţiar de credite), în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, ar fi folosit documente şi date inexacte (privind estimarea cheltuielilor viitoare, în cuantum total de 565.850 lei, în anul 2014 şi, respectiv, 854.530 lei, în anul 2015), privind cuantumul cheltuielilor destinate protecţiei martorilor, în sensul supradimensionării acestora.
Acest lucru ar fi condus la virarea sumei de 550.850 de lei, în anul 2014 şi, respectiv a sumei de 660.230 de lei, în anul 2015, la articolul bugetar din care ONPM ordonanţează şi efectuează plăţi pentru protecţia martorilor.

În perioada 2014 – noiembrie 2015, Bărăscu, în calitate de director al O.N.P.M. şi ordonator terţiar de credite, cu ajutorul lui Pintilescu, Popa, Nanu, Liţă, Croitoriu, Lehăduş şi Gomeajă, în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a schimbat destinaţia sumei de 264.796,8 de lei, alocate protecţiei martorilor, fără respectarea prevederilor legale, pentru înzestrarea sediului O.N.P.M., precum şi pentru dotarea funcţionarilor din această instituţie, în alte scopuri decât cele stabilite prin bugetul de stat.

Unde s-ar fi dus banii

O parte din sumele de bani deturnate, în cuantum de 69.684,2 lei, au fost plătite furnizorilor, activitatea infracţională fiind întreruptă de controlul IGPR din 25 septembrie 2015, în urma căruia au fost suspendate procedurile de achiziţie directă a unor produse şi servicii, în valoare totală de 195.112,76 lei.

În perioada aprilie – decembrie 2014, Bărăscu, în calitate de director al O.N.P.M. şi, în calitate de reprezentant al Compartimentului Logistică al O.N.P.M., ar fi întocmit în fals, prin antedatare, 6 (şase) documente justificative, care au fost înregistrate în evidenţele instituţiei, pentru a crea aparenţa respectării procedurii legale de achiziţie directă a unor bunuri şi servicii, în conformitate cu dispoziţiile art. 19 din O.U.G. nr. 34/2006 (care reglementează, între altele, atribuirea contractelor de achiziţie publică), în sensul îndeplinirii cerinţei existenţei unui document justificativ, ca procedură prealabilă efectuării achiziţiei.
În ziua de 04 august 2015, Bărăscu, în calitate de director O.N.P.M., ar fi încercat să îl determine pe un subordonat de-al său, utilizând afirmaţii cu vădit caracter intimidant şi ameninţări referitoare la continuarea acţiunilor de hărţuire profesională, să nu mai formuleze sesizări penale şi să nu mai dea declaraţii defavorabile conducerii instituţiei, cu prilejul unor cercetări penale.

Achiziţii directe

În perioada 2014 – noiembrie 2015, Bărăscu şi Nanu (împuternicit al ordonatorului terţiar de credite) şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în contextul efectuării unor achiziţii directe (sisteme de supraveghere video şi alarmare) şi luării unor măsuri neperformante, din punct de vedere economic, dar şi sub aspectul asigurării protecţiei efective a martorilor, cu consecinţa prejudicierii, cu suma de 179.778,42 lei, a bugetului destinat protecţiei martorilor şi a vătămării intereselor legale ale martorilor incluşi în Program. “Urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, un număr de 5 societăţi comerciale au beneficiat de încasări în cuantum total de 179,777,47 lei”, arată DNA.

Procurorii arată că îÎn perioada decembrie 2009 – mai 2013, Bărăscu, în calitate de director O.N.P.M împreună cu Lehăduş şi Puşcaş, în mod repetat, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, adoptând comportamente şicanatorii la adresa martorilor incluşi în Program, acţiuni care ar fi dus la vătămarea drepturilor acestora conferite de includerea în Program.

În perioada septembrie 2013 – noiembrie 2015, în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, Lehăduş şi Puşcaş, acţionând în calitate de ofiţeri de legătură, desemnaţi cu protejarea a doi martori, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, adoptând comportamente şicanatorii la adresa acestora, iniţial pentru reducerea cheltuielilor necesare martorilor şi, ulterior, în scopul pedepsirii acestora pentru petiţiile administrative formulate, care au condus la efectuarea unor verificări din partea Corpului de control al MAI, fapta cauzând vătămarea drepturilor persoanelor respective conferite de includerea în Program.

Cereau bani de la martorii protejaţi

În data de 15 aprilie 2013, Gomeajă, în calitate ofiţer de legătură al O.N.P.M., ar fi pretins, în mod direct, de la doi martorii protejaţi, suma totală de 1.500 lei, care, în data de 16 aprilie 2013, a fost diminuată la 100 de lei, în vederea urgentării instalării sistemului de securitate la locuinţa persoanelor respective, după includerea acestora în Program.

În noaptea de 14/15 iunie 2013, Liţă, în calitate de psiholog în cadrul O.N.P.M. şi desemnată cu evaluarea şi asistenţa psihologică a unui martor protejat nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile de serviciu, în condiţiile în care acesta din urmă i-a adus la cunoştinţă intenţia şi motivaţiile de a comite un act suicidar (tentativa de suicid a avut loc), fapt ce a cauzat vătămarea drepturilor acelei persoane conferite de includerea în Program.
 

Eliberat din funcţie

Potrivit unui comunicat emis de Poliţia Română, şeful Poliţiei Române a decis eliberarea din funcţie a chestorului de poliţie Adrian Augustin Bărăscu, a comisarului –şef de poliţie Cristian Pintilescu, a comisarului – şef de poliţie Felicia Violeta Popa, a comisarului – şef de poliţie Ion Octavian Nanu şi a comisarului – şef de poliţie Viorel Marcel Croitoriu, inspectorul general al Poliţiei Române, „urmând ca situaţia raporturilor de serviciu să fie reglementată în funcţie de măsurile procesual-penale ce vor fi dispuse”. 

„De asemenea, faţă de comisar –şef de poliţie Lehăduş Aurel, comisar –şef de poliţie Gomeajă Marcel Daniel, comisar –şef de poliţie Puşcaş Dan Cristian, subcomisar de poliţie Liţă Andreea Violeta, ofiţeri cu funcţii de execuţie în cadrul O.N.P.M., ca urmare a comunicării Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în  care se precizează punerea în mişcare a acţiunii penale, inspectorul general al Poliţiei Române a dispus punerea la dispoziţia unităţii, urmând ca situaţia raporturilor de serviciu să fie reglementată în funcţie de măsurile procesual-penale ce vor fi dispuse”, se mai arată în documentul citat. 

Astfel, începând din 17 noiembrie, comisarul-şef de Poliţiei Niculae Cristea va ocupa, temporar, funcţia de director al Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor. Până în prezent, acesta a mai fost director adjunct al Direcţiei de Investigaţii Criminale. 

Bărăscu, reţinut pentru mai multe fapte de corupţie

Marţi seara, Adrian Bărăscu a fost reţinut pentru constituirea unui grup infracţional organizat, obţinerea ilegală de fonduri, în formă continuată, deturnare de fonduri, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată, uz de fals, în formă continuată, influenţarea declaraţiilor, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi abuz în serviciu, în formă continuată.

Comisarul şef Felicia-Violeta Popa este suspectată de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la săvârşirea infracţiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată, iar Andreea-Violeta Liţă, psiholog în cadrul ONPM, de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la săvârşirea infracţiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată.

Potrivit procurorilor, în perioada septembrie - decembrie 2013, inculpaţii şi alte persoane ar fi constituit un grup infracţional organizat, grupare la care, în perioada 2014 - noiembrie 2015, ar fi aderat şi alţii, în scopul săvârşirii infracţiunilor de obţinere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, abuz în serviciu şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În contextul amintit, în perioada 2014 - noiembrie 2015, membrii grupului au acţionat, pe de o parte, în vederea supradimensionării cuantumului fondurilor băneşti necesare protecţiei martorilor, iar, pe de altă parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din program.

De asemenea membrii grupului au acţionat şi în direcţia deturnării sumelor de bani cu destinaţia mai sus menţionată către achiziţia directă, de la furnizori preferaţi, a unor bunuri şi servicii destinate înzestrării ONPM, precum şi pentru dotarea funcţionarilor instituţiei, fie în scopul achiziţionării unor bunuri şi servicii inutile ori neperformante, mai spun anchetatorii.

În perioada 2014 - octombrie 2015, spun procurorii, Adrian Bărăscu, împreună cu alţi doi membri ai grupului (împuterniciţi ai ordonatorului terţiar de credite), în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, au folosit documente şi date inexacte (privind estimarea cheltuielilor viitoare, în cuantum total de 565.850 lei, în anul 2014 şi, respectiv, 854.530 lei, în anul 2015), privind cuantumul cheltuielilor destinate protecţiei martorilor, în sensul supradimensionării acestora.

Acest lucru a condus la virarea sumei de 550.850 lei, în anul 2014 şi, respectiv a sumei de 660.230 lei, în anul 2015, la articolul bugetar din care ONPM ordonanţează şi efectuează plăţi pentru protecţia martorilor.

În perioada 2014 - noiembrie 2015, Bărăscu, cu ajutorul celorlalţi membri ai grupului, printre care şi cele două inculpate, în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a schimbat destinaţia sumei de 264.796 lei, alocată protecţiei martorilor, fără respectarea prevederilor legale, pentru înzestrarea sediului ONPM, precum şi pentru dotarea funcţionarilor din această instituţie, în alte scopuri decât cele stabilite prin bugetul de stat.

O parte din sumele de bani deturnate, în cuantum de 69.684 de lei, au fost plătite furnizorilor, activitatea infracţională fiind întreruptă de controlul Poliţiei Române din 25 septembrie 2015, în urma căruia au fost suspendate procedurile de achiziţie directă a unor produse şi servicii, în valoare totală de 195.112 lei.

În perioada aprilie - decembrie 2014, continuă procurorii, şeful ONPM şi o altă persoană au întocmit în fals, prin antedatare, şase documente justificative, care au fost înregistrate în evidenţele instituţiei, pentru a crea aparenţa respectării procedurii legale de achiziţie directă a unor bunuri şi servicii, în conformitate cu dispoziţiile art. 19 din O.U.G. nr. 34/2006 (care reglementează, între altele, atribuirea contractelor de achiziţie publică), în sensul îndeplinirii cerinţei existenţei unui document justificativ, ca procedură prealabilă efectuării achiziţiei.

Bărăscu mai este acuzat că, în ziua de 4 august 2015, a încercat să îl determine pe un subordonat de-al său, utilizând afirmaţii cu vădit caracter intimidant şi ameninţări referitoare la continuarea acţiunilor de hărţuire profesională, să nu mai formuleze sesizări penale şi să nu mai dea declaraţii defavorabile conducerii instituţiei, cu prilejul unor cercetări penale.

Prejudiciu de aproape 180.000 de lei creat bugetului pentru protecţia martorilor

Totodată, în perioada 2014 - noiembrie 2015, şeful ONPM împreună cu alţi membri ai grupului şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în contextul efectuării unor achiziţii directe (sisteme de supraveghere video şi alarmare) şi luării unor măsuri neperformante, din punct de vedere economic, dar şi sub aspectul asigurării protecţiei efective a martorilor, cu consecinţa prejudicierii, cu suma de 179.778 de lei, a bugetului destinat protecţiei martorilor şi a vătămării intereselor legale ale martorilor incluşi în program.

Urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, un număr de cinci societăţi comerciale au beneficiat de încasări în cuantum total de 179.777 de lei.

Totodată, directorul ONPM împreună cu mai mulţi membri ai grupului, în mod repetat, în perioada decembrie 2009 - mai 2013, ar fi adoptat comportamente şicanatorii la adresa martorilor incluşi în program, acţiuni care au dus la vătămarea drepturilor acestora.

Procurorii mai spun că, în noaptea de 14 spre 15 iunie 2013, Andreea-Violeta Liţă, în calitate de psiholog în cadrul ONPM şi desemnată cu evaluarea şi asistenţa psihologică a unui martor protejat nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, în condiţiile în care acesta din urmă i-a adus la cunoştinţă intenţia şi motivaţiile de a comite un act suicidar (tentativa de suicid a avut loc).

Bărăscu, Popa şi Liţă urmează a fi prezentaţi, marţi, la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite