Şeful juridic al CET Govora îi bagă la apă pe Şova şi Bălan: Nu se justifica încheierea contractului de asistenţă juridică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Şova este acuzat de trafic de influenţă
Dan Şova este acuzat de trafic de influenţă

Coordonatorul Departamentului juridic al CET Govora a susţinut în faţa anchetatorilor că nu se justifica în niciun fel încheierea unui contract de asistenţă juridică şi cu atât mai puţin a unui contract cu o valoare de 10.000 de euro/lună, contract care l-au adus în vizorul anchetei pe senatorul Dan Şova, pentru trafic de influenţă, şi pe fostul director al instituţiei, Mihai Bălan.

În referatul prin care au cerut arestarea preventivă a fostului director al CET Govora, Mihai Bălan, procurorii au descris modul în care senatorul Dan Şova şi-a traficat influenţa pentru ca o societate de avocatură să obţină un contract de asistenţă juridică la această instituţie. Şova a fost denunţat la DNA chiar de avocata pentru a cărei firmă intervenise la CET Govora.

”În perioada octombrie-noiembrie 2011, denunţătoarea a avut o discuţie cu inculpatul  Şova Dan-Coman, la data respectivă senator în Parlamentul României. Cei doi se cunoşteau de mai mult timp, denunţătoarea colaborând în trecut în calitate de avocat specializat în dreptul muncii, cu SCA „Şova şi Asociaţii”, societate de avocaţi coordonată de inculpatul Şova Dan-Coman. În cadrul discuţiei Şova Dan-Coman i-a spus denunţătoarei că îi poate asigura societăţii sale de avocaţi, încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o societate din domeniul energiei şi anume cu Centrala Electrică de Termoficare Govora (CET Govora), folosindu-se de influenţa pe care acesta o are la nivelul conducerii executive a societăţii respective în concret asupra directorului general, Bălan Mihai. Şova Dan-Coman şi Bălan Mihai au dezvoltat relaţii cointeresate din perioada în care SCA „Şova şi Asociaţii” a reprezentat CET Govora în mai multe litigii  în intervalul 2004 – 2010. Ulterior, anului 2010 până în anul 2014, CET Govora a continuat colaborarea cu o altă  societate de avocaţi controlată de inculpatul Şova Dan-Coman”, se arată în referatul DNA.

Dan   Şova i-a spus avocatei că îi poate asigura încheierea unui contract de asistenţă juridică de tip abonament lunar, uzitat la acea vreme, iar valoarea contractului va fi în cuantum de  10.000 euro/lună.  În schimbul acestui serviciu, senatorul a pretins de la denunţătoare suma de 5.000 euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistenţă juridică.

Contractul juridic nu se justifica

Dan Şova a insistat  ca Mihai Bălan să încheie contractul de asistenţă juridică cu casa de avocatură respectivă. La scurt timp, denunţătoarea s-a întâlnit cu Mihai Bălan şi s-au pus de acord în legătură cu încheierea contractului de asistenţă juridică în condiţiile stabilite de Şova.  Ulterior, în cursul lunii noiembrie 2011, inculpatul Bălan Mihai  i-a transmis  coordonatorului departamentului juridic al CET Govora, că instituţia trebuie să încheie un contract de asistenţă juridică   

După câteva zile, firma de avocatură a înaintat către CET Govora modelul contractului de asistenţă juridică. Coordonatorul departamentului juridic al CET nu a fost însă de acord, motivând că nu se justifica în nici un fel încheierea unui contract de asistenţă juridică şi cu atât mai puţin un contract cu o valoare de 10.000 de euro/lună. Ata în condiţiile în care în cadrul CET Govora funcţionau la acea vreme şase jurişti iar problematica dosarelor aflate în lucru nu impunea asistenţă din partea vreunei societăţi de avocaţi. Coordonatorul juridic al CET Govora a făcut obiecţiuni doar în privinţa valorii prea oneroase a  contractului şi a transmis societăţii de avocaţi că valoarea viitorului contract trebuie să fie stabilită în raport de numărul dosarelor repartizate cu un onorariu de 1.000 euro pentru fiecare dosar, cunoscând că poate să repartizeze societăţii de avocaţi un număr de 4 sau 5 dosare.

Obiecţia a fost transmisă atât societăţii de avocaţi cât şi directorului Mihai Bălan. Cu toate acestea obiecţia nu a fost avută în vedere iar în data de 5 decembrie 2011 între CET Govora şi biroulde avocatură  s-a încheiat contractul de asistenţă juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună.

”Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an iar obiectul acestuia se referea la activităţi juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora. Se observă astfel că atât acordul de voinţă, element esenţial al oricărei convenţii,  al reprezentantului CET Govora, inculpatul Mihai Bălan, cât şi conţinutul şi clauzele contractului au fost efectiv dictate de inculpatul Şova Dan-Coman şi au fost la latitudinea exclusivă a acestuia”, au notat procurorii în referat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite