Şeful Inspecţiei Judiciare, menţinut în funcţie la dorinţa lui Dragnea, are venituri lunare de peste 7.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Inspecţiei Judiciare, judecătorul Lucian Netejoru, a încasat în 2018 suma de 397.743 lei, aproximativ 88.000 euro, venituri reprezentând salarii, diurne şi alocaţii, potrivit declaraţiei de avere depuse în iunie 2019. Veniturile sunt mult mai mari chiar şi decât cele încasate de Preşedintele României, care a primit salarii în cuantum de 165.100 lei.

Netejoru a încasat din salarii 250.115 de lei şi "diurne şi alocaţii" în valoare de 147.628 de lei. În medie, venitul lunar al acestuia a fost de 33.000 lei, aproximativ 7.300 euro, scrie publicaţia ziare.com.

Soţia judecătorului este consilier juridic şi a încasat 17.412 de lei. Ea lucrează în cadrul biroului notarial Lidia Bărbulescu, fost viceprepresedinte al Înaltei Curţi în perioada 2003 - 2010.

Netejoru deţine împreună cu soţia două apartamente şi două case de locuit în Giurgiu, trei dintre imobile fiind donate sau moştenite de soţie. Cei doi au şi o datorie de 60.000 de euro la bancă.

Acuzat de plagiat, păstrat în funcţie la dorinţa lui Dragnea

Lucian Netejoru, absolvent al Universităţii Ecologice din Bucureşti, a fost numit la conducerea Inspecţiei Judiciare în septembrie 2015. Anul trecut, publicaţia PressOne a scris că acesta a plagiat mare parte din conţinutul tezei sale de doctorat în Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, pe care a susţinut-o în 2010 la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ din Bucureşti. De altfel, coordonatoarea de doctorat a judecătorului a fost profesoara Ştefania Georgeta Ungureanu, ce avea să fie condamnată pe fond la închisoare cu suspendare, pentru că a înşelat Academia de Poliţie şi mai mulţi doctoranzi ai acestei instituţii. Ungureanu a fost coordonatoarea de doctorat şi a chestorului Cătălin Ioniţă, recent acuzat la rândul său de plagiat. 

Mandatul lui Netejoru în fruntea Inspecţiei Judiciare a expirat la 1 septembrie 2018, şi mai avea dreptul la un mandat de 3 ani. De anul trecut, judecătorul conduce instituţia în baza unei ordonanţe de urgenţă promovată de ministrul Tudorel Toader, fără avizul CSM şi care a prelungit pe termen nedeterminat interimatul în contextul în care legea nu mai permitea acest lucru. La data respectivă, Liviu Dragnea cerea intrarea în vigoare rapidă a ordonanţei, lucru care nu a surprins, în contextul în care Inspecţia Judiciară s-a transformat într-un adevărat apărător al liderului PSD, cercetând Curtea Supremă pe tema completelor de 5 înaintea începerii dosarului liderului PSD sau cercetându-i pe procurorii care instrumentează dosarul violenţelor jandarmilor din 10 august, chiar cu câteva ore înainte ca Liviu Dragnea să fie audiat în dosar.

În luna martie, Inspecţia Judicairă şi-a prezentat bilanţul pe anul 2018.  Cifrele au relevat un procent de aproape 60% de acţiuni disciplinare respinse sau anulate din cele deschise împotriva judecătorilor şi aproape 40% de acţiuni respinse sau anulate în cazul procurorilor.

La începutul acestui an, Netejoru a dat în judecată chiar instituţia pe care o conduce, nemulţumit că nu a fost plătit şi pentru zilele libere. Acesta a cerut instanţei să oblige Inspecţia Judiciară şi CSM să recalculeze diurna de care beneficiază, astfel încât să fie incluse şi zilele nelucrătoare în care nu se deplasează din Bucureşti la Giurgiu şi, pe cale de consecinţă, să-i fie plătit acest drept începând cu anul 2015, an în care a ajuns la conducerea instituţie.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite