Şeful Fundaţiei „Evaluare în Educaţie” şi alţi doi subalterni, reţinuţi în dosarul concursurilor şcolare ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Fundaţiei pentru Evaluare în Educaţie şi doi dintre subalternii acestuia au fost reţinuţi, timp de 24 de ore, în dosarul concursurilor şcolare ilegale, după opt ore de audieri.

Aceştia sunt acuzaţi că au făcut evaziune fiscală şi că nu au trecut prin contabilitate niciun leu din taxele de înscriere plătite de elevi, adică 20 de lei pentru fiecare concurs. Paguba se ridică la două milioane de euro, arată inspectorii de la Fisc.

Concret, în dosar sunt vizaţi reprezentanţii Fundaţiei Evaluare în Educaţie, suspectaţi că şi-au însuşit taxele de participare la concursul şcolar organizat de aceasta la mai multe materii şi că nu au plătit impozite.

„Din datele şi probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că în perioada 2008-2013 suspecţii, în calitate de reprezentanţi ai unei fundaţii având ca obiect de activitate organizarea unor concursuri şcolare, şi-au însuşit fondurile colectate din taxele de participare, nu au reţinut şi vărsat la bugetul de stat impozitele cu reţinere la sursă şi au înregistrat în contabilitatea fundaţiei cheltuieli fictive”, a precizat Poliţia Capitalei.

Prejudiciu de 7,6 milioane de lei

Anchetatorii suspectează că prejudiciul produs de reprezentanţii fundaţiei în urma infracţiunii de delapidare se ridică la aproximativ 7,6 milioane de lei. De asemenea, prin ascunderea sursei impozabile şi înregistrarea achiziţiilor fictive s-ar fi produs un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 1,7 milioane de lei.

Ancheta Poliţiei Capitalei se desfăşoară sub coordonarea procurorilor Parchetului Tribunalului Bucureşti, cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii. La concursul „Evaluare în educaţie”, organizat de fundaţia cu acelaşi nume, pot participa elevii din clasele I-VIII, precum şi cei ai clasei pregătitoare, fiind organizat pentru disciplinele Limba română, Matematică, Engleză, Fizică şi Informatică.

Concursurile „Evaluare în educaţie” au fost scoase de pe lista avizată de Ministerul Educaţiei la începutul anului 2013, însă acestea au fost organizate în continuare în şcoli, pentru fiecare probă taxa de participare plătită de elevi fiind de câte 20 de lei. Fundaţia „Evaluare în Educaţie” a primit totuşi un acord scris din partea ministerului, însă fundaţia nu a fost inclusă pe lista concursurilor avizate.

Ministrul Educaţiei: În şcolile de stat nu se organizează concursuri cu taxă

Reacţiile reprezentanţilor din Ministerul Educaţiei nu au întârziat să apară. Astfel, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că toate concursurile organizate de Ministerul Educaţiei Naţionale în unităţile de învăţământ preuniversitar sunt fără taxă, conform unui ordin din 2014, explicând că este interzisă perceperea unor sume de bani pentru asemenea acţiuni.

La rândul său, subsecretarul de stat Liliana Preoteasa a precizat că Ministerul Educaţiei a elaborat pe 2 decembrie 2014 ordinul privind organizarea şi desfăşurarea concursurilor şcolare, iar actul normativ stipulează clar că este interzisă perceperea oricărei taxe pentru organizarea şi desfăşurarea concursurilor iniţiate de minister, inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ.

Ea a mai spus că în acest ordin este prevăzută lista tuturor concursurilor organizate de MECS. Potrivit ordinului, părinţii îşi vor putea înscrie în continuare copiii la concursurile cu taxă, dacă vor, fie individual, fie prin asociaţii. Aceste asociaţii, însă, nu vor avea voie să organizeze concursurile în şcolile de stat, ci în instituţii particulare, centre de evaluare sau universităţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite