UPDATE Şeful diplomaţiei ungare îl critică dur pe Juncker pentru declaraţia facută despre Centenarul Marii Uniri. Reacţia Ministerului Afacerilor Externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a continuat criticile emise la Budapesta la adresa preşedintelui Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, care a apreciat Centenarul Marii Uniri drept o sărbătoare a întregii Europe.

UPDATE: ”Ministerul Afacerilor Externe salută declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, referitoare la Centenarul Marii Uniri şi la semnificaţiile zilei de 1 Decembrie pentru poporul român, făcute în plenul Parlamentului European în data de 23 octombrie, cu ocazia dezbaterii asupra viitorului Europei. Ministerul Afacerilor Externe apreciază că acest mesaj reconfirmă încrederea şi aprecierea, la nivel european, faţă de statul român, care a adoptat de-a lungul timpului măsuri substanţiale în beneficiul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, corespunzând celor mai înalte standarde de protecţie în materie, angajament pe care România şi-l menţine şi pe care îl va urmări în mod constant în toate politicile sale”, arată MAE  într-un comunicat citat de Mediafax.

Potrivit sursei citate, oficialii MAE îşi exprimă solidaritatea cu declaraţia lui Jean Claude Juncker.

”Ne exprimăm totodată solidaritatea cu afirmaţiile înaltului oficial european care subliniază importanţa respectării ordinii juridice clădită în Europa ulterior războaielor mondiale, garanţie a stabilităţii şi securităţii în plan regional şi ne manifestăm îngrijorarea faţă de retorica autorităţilor de la Budapesta care lansează în spaţiul public mesaje care par a pune sub semnul întrebării eforturile care au adus pace şi înţelegere între popoarele Europei de astăzi. Ministerul Afacerilor Externe dezavuează ferm orice încercare de a critica acţiunile legitime şi curajoase ale reprezentanţilor naţiunii române care au condus la formarea, în 1918, a României Unite, pe baza celor 14 puncte prezentate de preşedintele Woodrow Wilson în sesiunea camerelor reunite ale Congresului, Senatului şi Camerei Reprezentaţilor SUA, din 8 ianuarie 1918. Ministerul Afacerilor Externe reiterează faptul că România înţelege să celebreze anul 2018 – anul Centenarului Marii Uniri – în spirit de unitate, toleranţă şi respect reciproc între toţi cetăţenii săi indiferent de etnia acestora şi condamnă orice mesaje sau declaraţii de natură a incita la ură sau la conflicte interetnice”, se mai arată în răspunsul MAE.

Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, a criticat dur declaraţiile lui Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, care a afirmat că centenarul Marii Uniri de la 1918 reprezintă un eveniment important nu doar pentru România, cât şi pentru întreaga Europă.

"Europa va fi puternică şi unită dacă acceptăm că anumite date ale istoriei aduc bucurie unora, dar amintiri dureroase altora", a declarat Szijjarto pentru agenţia MTI. "Nu ne putem aştepta ca cei care regretă astfel de evoluţii să se bucure, astfel de aşteptări sunt imorale şi necinstite", a adăugat oficialul ungar.

***

Ştirea iniţială: La fel ca alţi politicieni de la Budapesta care au sărit la beregata lui Juncker, şeful diplomaţiei ungare a spus despre şeful CE că nu este potrivit pentru funcţia pe care o ocupă, transmite agenţia de presă MTI.

Potrivit ministrului ungar, preşedintele Executivului european trebuie să întruchipeze unitatea bătrânului continent, însă „nu a fost în stare nici la Brexit, nici în cazul migraţiei, nici în cazul sărbătorii naţionale a României“.

În opinia sa, „Europa va fi puternică şi unită odată ce vom accepta că anumite date istorice reprezintă pentru unii momente de bucurie, iar pentru alţii, durere“.

„Celor care îşi amintesc cu tristeţe de un eveniment să nu li se pretindă să fie fericiţi, o astfel de aşteptare este imorală şi necinstită“, a mai spus Peter  Szijjarto, citat de MTI.

Anterior, politicieni de la Budapesta au declarat despre Jean-Claude Juncker că nu este apt pentru funcţia de şef al Comisiei Europene. Ei s-au arătat deranjaţi de o declaraţie făcută de şeful CE în prezenţa preşedintelui român Klaus Iohannis.

„În acea zi vom sărbători împreună un mare moment istoric, care este important atât pentru România, cât şi pentru Europa“, a spus Juncker, referindu-se la Centenarul Marii Uniri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite