Şeful DIICOT despre ancheta Sky News. „Este de invidiat norocul unor jurnalişti care filmează traficanţi mascaţi”. IGPR: Aceste arme pot fi deţinute legal în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism nu a deschis un dosar penal ca urmare a imaginilor difuzate de postul de televiziune britanic SkyNews în care apar doi români care pretind că vând arme de război. Şeful DIICOT susţine că „este de invidiat norocul unor jurnalişti care filmează efectiv cu camera în faţă trei traficanţi mascaţi”. Oficialii Poliţiei Române spun că în reportaj apar arme de vânătoare.

UPDATE Poliţia Română a emis luni un comunicat de presă în care precizează că a încă din ziua în care a apărut materialul celor de la Sky News a fost declanşată o anchetă.

„La nivelul Poliţiei Române s-au declanşat verificări încă din ziua apariţiei materialului de presă. Din primele verificări efectuate de poliţişti, cu sprijinul celorlalte instituţii din sistemul de securitate naţională, a rezultat că modelul armelor prezentate în imagini este din categoria armelor de vânătoare”, se arată în documentul citat.

Poliţia precizează că aceste tipuri de arme sunt deţinute legal în România de membrii asociaţiilor de vânători, colecţionari, precum şi de personalul silvic.

„Până la acest moment, nu au fost obţinute date din care să rezulte că armele ar proveni din săvârşirea infracţiunii de contrabandă. În prezent, sunt continuate verificările pentru clarificarea situaţiei de fapt şi stabilirea unor eventuale încălcări ale normelor privind regimul juridic al armelor şi al muniţiilor”, mai arată Poliţia Română.

DIICOT nu face anchetă

Daniel Horodniceanu, declara luni dimineaţă că DIICOT nu a demarat o anchetă ca urmare a informaţiilor furnizate de jurnaliştii britanici.

„Cu un ochi de nespecialist, am văzut armamentul prezentat de jurnaliştii britanici şi, la o primă vedere, iarăşi repet cu un ochi de nespecialist, nu par a fi arme de război. Par arme de vânătoare. În al doilea rând, este de invidiat norocul unor jurnalişti care filmează efectiv cu camera în faţă trei traficanţi mascaţi, despre care spun în principiu că le-au preluat telefoanele şi le-au încuiat în maşină, deşi iniţial nu aveau semnal la telefon. Nu excludem niciuna dintre variante. Am luat legătura cu partenerii noştri instituţionali, atât din serviciile de informaţii, cât şi din Poliţie. Ne vom face treaba în ceea ce priveşte această chestiune, dar nu excludem nici o tentativă de discreditare. Nu s-a dovedit nicăieri în vestul Europei unde au existat atentate, spre deosebire de România, că armamentul ar proveni vreodată din estul Europei”, a declarat Daniel Horodniceanu, la sediul DIICOT, răspunzând unor întrebări puse de jurnalişti, arată Agerpres.

De asemenea, acesta a mai precizat că procurorii nu au deschis deocamdată un dosar penal în acest caz, însă DIICOT va lua legătura cu partenerii săi instituţionali din străinătate.

Ancheta Sky News

Postul de televiziune britanic Sky News a prezentat recent un reportaj în care apar doi presupuşi traficanţi de arme din România, dispuşi să vândă armament provenind din Ucraina unor cumpărători din Europa Occidentală.

După luni de negocieri cu o bandă din România, echipa Sky News a fost trimisă într-o zonă izolată a ţării, pentru a se întâlni cu reprezentanţi ai traficanţilor, care să arate ce pot oferi.

„Nu există nici un subterfugiu. Ştiau că suntem o organizaţie de presă care vrea să ilustreze că obţinerea unei arme este relativ uşoară şi credeau că le vom cumpăra. Ideea este că nu le pasă cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. Pe parcursul întâlnirii, au spus clar că vor vinde oricui: spărgător de bănci, criminal în masă sau terorist, nu făcea nicio distincţie“, scrie Sky News.

Jurnaliştii s-au întâlnit cu traficanţii pe o şosea, după care i-au urmat într-o pădure unde nu era semnal la telefon, înainte de a opri pe o pajişte.

Doi bărbaţi le-au cerut apoi jurnaliştilor să coboare, i-au percheziţionat, le-au verificat echipamentele şi le-au încuiat telefoanele mobile în maşină, luându-le cheia.

Au deschis apoi portbagajul lor, arătându-le ce tipuri de arme au de vânzare. Membrii bandei le-au dat apoi asigurări reporterilor că pot oferi mii de astfel de arme, dar şi muniţie pentru ele.

„Le aducem din Ucraina cu muniţie, oricâte vreţi“, a spus unul dintre ei.

Traficanţii au spus că armele sunt aduse mai întâi în România, de unde o altă bandă le preia şi le trimite în vestul Europei şi în Orientul Mijlociu. Destinaţia principală este, însă, Occidentul.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite