Şeful auditului din Autoritatea pentru Sport şi Tineret, turnător la Securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CNSAS l-a dat în judecată pe Mircea Ciocotişan pentru constatarea calităţii de colaborator al Securităţii FOTO: Adevărul
CNSAS l-a dat în judecată pe Mircea Ciocotişan pentru constatarea calităţii de colaborator al Securităţii FOTO: Adevărul

Ioan Mircea Ciocotişan, şeful Biroului de audit intern din cadrul Autorităţii Naţionale de Sport şi Tineret (ANST), a fost colaborator la Securitate. Fost rugbist la Ştiinţa Cemin Baia Mare, Ciocotişan a fost racolat în 1984, pe când era angajat ca muncitor la Complexul Economic Carpaţi Baia Mare.

Delaţiunile sale, semnate cu numele conspirativ „Dinu”, i-au vizat mai ales pe sportivii cu care actualul funcţionar public intra în contact.
Dosarul de informator al lui Ciocotişan, de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), conţine mai multe note despre proprii colegi de echipă de la Cemin Baia Mare, consideraţi de informator drept „duşmani ai poporului”.

Victimele lui Ciocotişan

Legăturile cu cetăţenii străini, intenţia de a trece graniţa sau achiziţia unui banal aparat video erau raportate prompt de Mircea Ciocotişan la Securitate.

„Numita Culcear Roji, contabilă la Oficiul de pensii al CAP, afirmă în prezenţa colegilor unele teze necorespunzătoare în legătură cu istoria poporului nostru...”, scria Ciocotişan într-una din delaţiunile sale.

O altă victimă a acestuia a fost chiar propriul antrenor de la echipa de rugby, despre care afirma că deţine acasă bunuri din străinătate: „Vă informez că îl cunosc pe numitul Tîrnmiacev, din perioada când jucam rugby (...). Relaţii cu străinii nu ştiu să fi avut, dar în schimb pot să vă informez că la el la domiciliu se pot găsi lucruri ce nu se găseau la noi (blugi, ţigări, cafea). Este un om foarte prietenos, dornic de a cunoaşte multă lume şi de a întreţine relaţii de rang înalt”.

Procesul intentat de CNSAS la Curtea de Apel Bucureşti, prin care solicită recunoaşterea calităţii de colaborator al Securităţii, a început în 2010 şi are următorul termen pe 22 ianuarie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite