Şefii cu numerele 1 şi 2 din Parchetul General, chemaţi de procurorul Bogdan Pîrlog să dea cu subsemnatul în dosarul de filaj al unor jurnalişti şi magistraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul Bogdan Pîrlog îi cheamă la audieri pe Gabriela Scutea şi Bogdan Licu Imagine: Mediafax
Procurorul Bogdan Pîrlog îi cheamă la audieri pe Gabriela Scutea şi Bogdan Licu Imagine: Mediafax

Procurorul general Gabriela Scutea şi prim-adjunctul Parchetului Gerneral, Bogdan Licu, au fost citaţi de procurorul Bogdan Pârlog pentru a da detalii în legătură cu dosarul deschis la Parchetul Militar în urma filajului la care au fost supuşi doi magistraţi şi doi jurnalişti.


Surse apropiate anchetei au declarat pentru Adevărul că procurorul general şi adjunctul ei ar urma să fie citaţi săptămâna viitoare la Parchetul Militar.

Reamintim că Jurnaliştii Alex Costache (TVR) şi Cosmin Savu (Pro Tv), Horaţiu Radu, procuror, ajunct interimar al Parchetului General şi judecătorul Răzvan Păştilă au fost filaţi - filmaţi şi înregistraţi- la un restaurant din centrul Capitalei, vineri, 21 februarie, unde sărbătoreau ziua de naştere a procurorului Horaţiu Radu.

În urma difuzării imaginilor, o parte din mass-media a comentat întâlnirea ca pe o „conspiraţie”, având în vedere că jurnaliştii filaţi au publicat articole critice faţă de numirea Gabrielei Scutea la PG şi a Giorgianei Hosu la DIICOT.

Filajul, văzut în media din două perspective

O altă parte a presei a privit filajul ca pe o „campanie împotriva justiţiei şi a statului de drept”.

În acest context, procurorul militar Bogdan Pîrlog de la Parchetul Militar Bucureşti s-a autosesizat şi a deschis dosar penal in rem (pentru fapte) pentru abuz în serviciu şi violarea vieţii private în cazul filajului celor doi magistraţi şi a celor doi ziarişti.


Recent, procurorul general Gabriela Scutea a infirmat ordonanţele semnate de procurorul Bogdan Pîrlog care au stat la baza deschiderii anchetei.


Motivul principal invocat de procurorul  general este acela că nu ar exista informaţii că faptele ar fi fost comise de militari, pentru a atrage competenţa Parchetului Militar.

De ce a infirmat şeful PG ordonanţele lui Pîrlog


„Deşi nu există niciun indiciu că ar fi implicaţi militari în evenimentele din 21.02.2020 şi din 22.02.2020, procurorul militar menţionează acest fapt în ordonanţă. Apare ca evident că menţiunile referitoare la pretinsa calitate a participanţilor au fost inserate pentru a da o aparenţă de legalitate ordonanţei de începere a urmăririi penale cu privire la fapte. În nicio situaţie opiniile personale ale procurorului şi presupunerile acestuia cu privire la modul în care au fost comise faptele nu pot constitui indicii sau probe pentru a dispune acte procesuale. Nici procesul verbal de sesizare din oficiu, nici ordonanţa de începere a urmăririi penale nu conţin elemente din care să rezulte că faptele cu privire la care s-a început urmărirea penală ar fi fost comise de militari, aspect esenţial pentru stabilirea competenţei parchetului militar”, scrie procurorul general.


După infirmare, procurorul Bogdan Pîrlog a declarat pentru HotNews.ro că va sesiza Secţia pentru procurori a CSM pentru ingerinţă în activitataea de urmărire penală din dosar.

Cine este procurorul Bogdan Pîrlog


„A vrut să blocheze dosarul încă de la început, când erau doar două acte procesuale în dosar şi când a dispus controlul. Voi sesiza Secţia pentru procurori a CSM pentru ingerinţă în activitatea de urmărire penală din dosar”, a mai spus procurorul militar.


Bogdan Pîrlog este procurorul care a deschis ancheta referitoare la evenimentele din 10 august 2018, din Piaţa Victoriei. El a candidat anul trecut la şefia Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, dar candidatura lui a fost respinsă. În proiectul său, procurorul arăta că prevederile legislative care au dus la înfiinţarea SIIJ încalcă Constituţia, citând din rapoartele MCV, GRECO şi cel al Consiliului Europei, şi dorea desfiinţarea ei.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite