Şefii Jandarmeriei, puşi sub acuzare după violenţele din 10 august de la protestul diasporei. Aceştia au fost huiduiţi la intrarea în Parchetul General

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestul diasporei in 10 august 2018 la Piata Victoriei FOTO Inquam Photos / Adrian Neagoe
Protestul diasporei in 10 august 2018 la Piata Victoriei FOTO Inquam Photos / Adrian Neagoe

Mai mulţi şefi din Jandarmerie şi coordonatorii intervenţiei din Piaţa Victoriei din 10 august au fost chemaţi, vineri, la Parchetul General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi sub acuzare în dosarul violenţelor de la protestul diasporei din 10 august. Şefii Jandarmeriei , Ionuţ Cătălin Sindile şi Sebastian Cucoş, dar şi Laurenţiu Cazan, coordonatorul intervenţiei din Piaţa Victoriei, au confirmat că au fost puşi sub învinuire.

UPDATE 13.00 Comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din Ministerul Afacerilor Interne, s-a prezentat la Parchetul General. Şi acesta ar urma să fie pus sub învinuire pentru complicitate la abuz în serviciu şi participaţie improprie la purtare abuzivă, potrivit Mediafax.

„Daţi-vă demisia de onoare!”, „Criminalule!”, au fost scandările celor 20-30 de protestatari prezenţi la Parchetul General, care l-au întâmpinat pe oficialul din MAI. Dan Chirică nu a făcut declaraţii.

UPDATE 12.40 Şeful Jandarmeriei Bucureşti, maiorul Laurenţiu Cazan, a ieşit din sediul Parchetului General. Acesta a fost informat că a fost pus sub acuzare de procurorii militari.

„Îmi asum toata acţiunea, pentru că a fost bazată pe lege. Eu am respectat legea", a declarat maiorul. Laurenţiu Cazan le-a transmis însă protestatarilor să respecte şi ei legea.

UPDATE 12.00 Şeful Jandarmeriei Bucureşti, maiorul Laurenţiu Cazan, s-a prezentat la rândul său la Parchet pentru a fi pus sub acuzare.

Potrivit Ziare.com, Laurenţiu Cazan a încercat inţial să intre pe la Ministerul Mediul, instituţie care este langă Parchetul General, dar cei de la intrare nu au fost de acord cu acest lucru. În final, Cazan a intrat pe uşa Parchetului General fiind huidut de protestatari. Nici acesta nu a facut declaraţii.

Laurenţiu Cazan este în prezent director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti. În 10 august el era comandantul dispozitivului de jandarmi din Piaţa Victoriei şi cel care a dat ordinul de intervenţie în forţă pentru evacuarea protestatarilor.

UPDATE 11.00 În urmă cu puţin timp la sediul Parchetului General s-a prezentat şi Sebastian Cucoş, prim-adjunct al Jandarmeriei Românei, dar cel care se afla la comanda instituţiei în 10 august. Potrivit Agerpres, Cucoş şi-a făcut loc cu greu printre cei aproximativ 20 de protestatari aflaţi lângă Parchet, care i-au reproşat acţiunile din Piaţa Victorie, unii dintre ei strigând „Criminalule!” şi „Demisia!”. El a refuzat să dea declaraţii.

Colonelul Cătălin Sindile a ieşit de la audiere, susţinând că i s-a adus la cunoştiinţă calitatea de suspect în acest dosar.

„Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă. Mi s-au adus la cunoştinţă la cunoştinţă şi faptele. Era interesul nostru să dăm cursul necesar anchetei. Din punct de vedere moral, instituţia şi-a anunţat scuzele", a declarat, la ieşirea de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, colonelul Ionuţ Cătălin Sindile.

Protest  în timp ce Sebastian Cucoş soseşte la Parchetul General 21 septembrie 2018 FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Protest în timp ce Sebastian Cucoş soseşte la Parchetul General 21 septembrie 2018 FOTO: Inquam Photos Octav Ganea

UPDATE 10.00 Şeful Jandarmeriei, Cătălin Sindile, a ajuns la Parchetul General cu puţin înainte de ora 10.00, spunându-le jurnaliştilor că va face declaraţii la ieşirea de la audieri.

Catalin Sindile FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Cătălin Sindile FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

La intrarea în sediul Parchetului, colonelul Ionuţ Cătălin Sindile, împuternicit în funcţia de inspector general al Jandarmeriei Române, a fost huiduit de mai multe persoane prezente. Aceştia i-au strigat „ai gazat copii, ai gazat bătrâni” şi „Criminalule! La puşcărie! Acolo e locul tău!”.

Potrivit unor surse apropiate anchetei citate de ziare.com, la Parchetul General urmează să se prezinte colonelul Ionuţ Cătălin Sindile, şeful Jandarmeriei Române, colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, prim-adjunct al Jandarmeriei Române, ambii cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participatie improprie la purtare abuzivă, maiorul Laurenţiu Cazan, director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, cercetat pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, precum şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI, cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi participatie improprie la purtare abuzivă.

Procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului diasporei, din 10 august, din Piaţa Victoriei.

770 de plângeri penale au fost înregistrate, până în data de 3 septembrie, la Secţia Parchetelor Militare din partea unor persoane care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor la protest. 

Şeful Jandarmeriei Române: N-am făcut decât să-mi iubesc ţara, să cred în Dumnezeu şi în camarazii mei. Cei care au greşit vor plăti

În prima reacţie publică a forţelor de ordine după incidentele de la mitingul diasporei, inspectorul general al Jandarmeriei Române, colonelul Sebastian Cucoş, a declarat că jandarmii şi-au făcut doar datoria. În ceea ce-l priveşte, Cucoş a spus că nu-şi va da demisia şi nu a prezentat nicio scuză celor bătuţi şi gazaţi de jandarmi.

„N-am făcut decât să-mi iubesc ţara, să cred în Dumnezeu şi în camarazii mei. Sunt mândru de ei. Cei care au greşit vor plăti, să lăsăm anumite instituţii să-şi facă treaba. Aceşti jandarmi sunt aceiaşi care au fost la inundaţii, i-au scos pe oameni din zăpadă. Vă asigur că jandarmii şi-au făcut datoria şi îşi merită respectul nostru“, a declarat, în 14 august, şeful Jandarmeriei.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, şi comandantul Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, Cătălin Paraschiv, au fost audiaţi marţi în Comisia pentru drepturile omului în legătură cu violenţele din 10 august. Carmen Dan a spus, la audierea din comisie, că ancheta internă declanşată la nivelul Jandarmeriei după protestul din Piaţa Victoriei a fost suspendată imediat după începerea cercetărilor de către Parchetul General. Ea a susţinut că şi-ar fi dorit ca discuţiile din comisie să fie echidistante şi să fie abordate şi din perspectiva jandarmilor loviţi de protestatari cu pietre, sticle şi garduri. La finalul audierilor, care au durat aproximativ o oră, Dan a spus că toată lumea trebuie să înţeleagă şi să admită că sunt rigori impuse de ancheta Parchetului şi că le-a transmis parlamentarilor din comisie că nu ea este cea care trebuie să stabilească vinovaţii. 

La rândul său, Cătălin Paraschiv a spus că jandarmii pe care i-a coordonat au încercat să fie „cât mai puţin violenţi“ şi să adopte o tehnică militară care să le permită să ţină la distanţă oamenii de clădirea Guvernului fără să folosească echipamentele din dotare, pe care însă legea le permite să le folosească în astfel de situaţii, cum a fost cea de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei.

Dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei a fost constituit în urma sesizării din oficiu a procurorului militar de serviciu al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, care a constatat din imaginile prezentate în spaţiul public că există suspiciunea posibilei comiteri a unor fapte de natură penală de către cadrele militare. Dosarul a fost preluat de către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, pentru ca cercetarea evenimentelor să poată fi făcută unitar.

În dosarul violenţelor de la mitingul din 10 august au fost audiaţi până acum preşedintele PSD Liviu Dragnea, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, comandantul Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, Cătălin Paraschiv, primarul general al Capitalei, Gabrirela Firea, prefectul Capitalei Speranţa Cliseru, subprefectul Capitalei, Corneliu Cîrstea, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Gheorghe Nucu Marin şi viceprimarul Aurelian Bădulescu.

Reprezentanţii Jandarmeriei au susţinut că intervenţia de la miting a fost pe deplin justificată şi că dispozitivele au fost dimensionate în raport cu violenţele, fiind "eminamente defensive", iar acţiunile au fost reactive. La rândul său, ministrul Carmen Dan spunea că intervenţia Jandarmeriei a fost una legitimă, de restabilire a ordinii publice, justificată de provocările huliganilor.

În urma intervenţiei jandarmeriei este 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite