UPDATE Şefii mai multor curţi de apel au trimis o scrisoare la CSM, în care se delimitează de protestul magistraţilor. Şedinţă de urgenţă la CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Treizeci de preşedinţi şi vicepreşedinţi ai curţilor de apel din ţară au adresat o scrisoare Consiliului Superior al Magistraturii prin care îşi exprimă dezacordul faţă de demersul unor judecători de a merge la Bruxelles pentru a prezenta oficialilor situaţia din România. Aceştia subliniază că nu susţin astfel de iniţiative pe care le consideră a aparţine „sferei politicului”. Secţia pentru judecători a CSM s-a întrunit într-o şedinţă de urgenţă.

UPDATE: Judecătorii CSM au amânat o reacţie fermă după scrisoare în care şefii instanţelor se distanţau de protestele magistraţilor. Judecatorii Consiliului solicita judecatorilor sa fie responsabili si sa sa sustina in Consiliu o pozitie unitara. Mai mult, acestia mentioneaza ca rolul de autoritate reprezentativa in raport cu instituţii internationale apartine Consiliului.

"Având în vedere întregul context actual reprezentat de poziţia publică a unor magistraţi referitoare la desemnarea unei delegaţii de aproximativ 30 de judecători şi procurori care să se deplaseze la Bruxelles pentru a discuta cu membrii Comisiei Europene, poziţiile exprimate de judecători în cadrul adunărilor generale, precum şi cele două scrisori publice adresate Consiliului Superior al Magistraturii de către conducerile tribunalelor şi curţilor de apel din ţară. (...) Totodată, Secţia pentru judecători adresează un apel la responsabilitate şi echilibru către întregul corp al judecătorilor, chemându-i pe aceştia să susţină Consiliul Superior al Magistraturii în adoptarea unei poziţii comune şi unitare în vederea îndeplinirii rolului său constituţional", au transmis judecatorii CSM.

UPDATE: Secţia pentru judecători a CSM s-a întâlnit luni, 11 martie, într-o şedinţă de urgenţă, de la ora 14.00, pentru a lua în discuţia apelurile lansate de preşedinţii şi vicepreşedinţii de curţi de apel şi de tribunale, cu privire la oprirea protestelor din justiţie.

"Adoptarea unei poziţii a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii cu referire la:

a) scrisoarea deschisă şi solicitarea preşedinţilor şi vicepreşedinţilor curţilor de apel, precum şi a preşedinţilor şi vicepreşedinţilor tribunalelor, vizând efectele unor manifestări din interiorul sistemului de justiţie, apărarea independenţei justiţiei, atât la nivel intern, cât şi internaţional;

b) aspecte deduse din solicitările exprimate în cadrul adunărilor generale ale judecătorilor organizate la nivelul instanţelor", se arată în ordinea de zi a şedinţei Secţiei pentru judecători a CSM.

Un număr de 30 de preşedinţi şi vicepreşedinţi ai curţilor de apel din ţară adresează CSM o scrisoare prin care îşi exprimă dezacordul faţă de demersul unor judecători care merg la Bruxelles pentru a prezenta oficialilor situaţia din România, subliniind că ei nu susţin astfel de iniţiative politice.

„Subsemnaţii, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai curţilor de apel din România, adresăm Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii prezenta scrisoare deschisă prin care ne exprimăm dezacordul faţă de modalitatea deformată în care, în aceste săptămâni, s-a înţeles, de către unii colegi judecători, asumarea rolului şi locului constituţional şi legal al magistratului, prin respingerea oricărui dialog cu celelalte puteri, prin ducerea şi exacerbarea protestelor în afara instanţelor, pe scările acestora, prin acreditarea ideii că majoritatea judecătorilor/instanţelor iau parte la aceste forme de manifestare”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de mai mulţi magistraţi de la curţile de apel din ţară.

Şefii curţilor de apel mai subliniază că dezaprobă transformarea nemulţumirii în forme radicale de protest, în respingerea vehementă a oricărui dialog cu celelalte puteri, în prezentarea trunchiată, nereală a faptelor în spaţiul public, de către unii judecători, în scopul obţinerii unor efecte „de stradă”.

„De asemenea, ne exprimăm dezacordul ferm faţă de modul în care se încearcă, la nivel intern şi internaţional, de către unii judecători, participanţi la forme radicale de protest, acreditarea ideii că aceste manifestări constituie voinţa şi dorinţa majorităţii judecătorilor din România, în condiţiile în care doar 6% din instanţe au iniţiat forme de protest! În acest context, este de neconceput ca un judecător (Cristi Vasilică Dănileţ) să se erijeze în persoana „reprezentativă” pentru Justiţia Română şi să vorbească în numele judecătorilor, respectiv să decidă că un grup de 30 de judecători trebuie să meargă la Bruxelles pentru a-i prezenta prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, domnul Frans Timmermans, situaţia sistemului de justiţie, în sens catastrofal, adică al încălcării grave, de nesuportat, a principiilor ce trebuie să guverneze statul de drept. Nu recunoaştem şi nu susţinem asemenea iniţiative care ţin mai cu seamă de sfera politicului”, mai arată sursa citată.

Aceştia cer măsuri concrete care să apere independenţa magistraţilor.

„Nu recunoastem si nu sustinem asemenea initiative care tin mai cu seama de sfera politicului. Prin urmare, solicitam Consiliului Superior al Magistraturii, in calitate de garant al independentei justitiei, care are si abilitarea legala de a ne reprezenta drepturile si interesele, sa ia act de pozitia noastra si sa aiba in vedere masuri concrete menite sa apere aceasta independenta, la nivel intern si international, fata de efectele unor manifestari din interiorul sistemului de justitie, cum sunt cele anterior redate, de care ne delimitam in mod clar si indreptatit pentru ca respectam statutul de judecator, rolul nostru in societate si dreptul la un proces echitabil”, se ami arată în comunicatul semant de preşedinţii şi vice-preşedinţii mai multor curţi de apel.

Conducerea Curtii de Apel Cluj nu a semnat aceasta scrisoare.

„Situţia aminteşte de anii 2000”

Judecatorul Amelia Farmathy, fost vicepreşedinte al Curţii de Apel Bucuresti, a postat pe site-ul Juridice.ro sub titlul „30 de arginti" un comentariu cu privire la atitudinea adoptata de sefii de instanţe care au criticat protestul magistraţilor.

„Am scroll-at o listă – scurtă ce-i drept – care cere CSM-ului să fie redată ”demnitatea” magistraturii.

Să vă vorbesc puţin despre ce înseamnă demnitatea în sfera pierdută a căutării /reafirmării reflexelor unor funcţii de conducere pe care le-am mai văzut/trăit pe la începutul anilor 2000: să munceşti până crăpi sau ieşi la pensie, fără să crâcneşti, să te simţi ”asigurat” că gândeşte altul pentru tine – eventual unii care îţi vor susura în ureche inepţii de genul cât de recunoscător trebuie să te simţi că o structură specială de anchetă (pe când un Tribunal Popular 20-20, că, dacă s-a putut în anii 50, de ce nu s-ar putea imagina unul şi în viitorul apropiat) a fost special creat să te investigheze, pardon, să te protejeze -, să te arăţi amabil sau, mai bine, să lipseşti naibii, de la ”fastuozităţile” de bilanţ, unde se ivesc doamnele justiţiei (uneori şi domnii), care o să va spună, pe un ton important, cât de bineaţi muncit, evident sub atenta coordonare a unora dintre cei care s-au regăsit pe lista scurtă a… sferelor despre care vă vorbeam, să nu reacţionezi, ci să fii, instinctiv, proactiv doar atunci când ţi se sugerează sau chiar cere, într-un cuvânt să te lipeşti de scaunul tău ”umil ” de jude, căci din jilţul dă şăf se vede perspectiva, pardon, demnitatea mai bine”, a scris judecătorul.

Delegaţia unor magistraţi la Bruxelles

Judecătorul Cristi Danileţ, anunţa vineri că o delegaţie formată din 30 de judecători şi procurori, de la toate instanţele, de toate nivelurile din întreaga ţară, vor merge în data de 4 aprilie la Bruxelles pentru a discuta cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, căruia îi vor expune motivele protestului magistraţilor români.

"Am format o delegaţie de 30 de judecători şi procurori care va pleca la Bruxelles, pe data de 4 aprilie, vom fi în faţa Comisiei Europene pentru a protesta şi acolo şi pentru a intra la domnul Timmermans şi la comisarul pe Justiţie. Cred că este cazul să vorbim noi înşine cu Bruxelles-ul, am văzut că ministrul Justiţiei vorbeşte prin scrisori, noi ne vom duce personal acolo", a spus judecătorul Cristian Danileţ, de la Tribunalul Cluj.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite