Şefa DSP Bucureşti îi răspunde lui Vlad Voiculescu: Sunt surprinsă. Când a venit ca ministru, a modificat modul de calcul al ratei de incidenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vlad voiculescu captura digi24

Dr. Oana Nicolescu, şefa DSP Bucureşti, a comentat pentru News.ro, afirmaţiile fostului ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu privind nealocarea a 4.000 de cazuri de COVID-19, ceea ce ar fi temperat cifrele care indicau incidenţa îmbolnăvirilor, chiar înaintea Congresului PNL.

Nicolescu a susţinut că fostul ministru este cel care a schimbat modul de calcul al incidenţei cazurilor în funcţie de care se stabilesc scenariile în care se află fiecare localitate, încă din luna martie. Atunci s-a stabilit, spune şefa DSP Bucureşti, ca rata de incidenţă să fie stabilită luând în calcul 14 zile, fără ultimele 3, tocmai pentru ca acele cazuri cu judeţ de provenienţă neidentificat să fie alocate şi raportate corespunzător. Dr. Oana Nicolescu spune că sub nicio formă nu au fost ascunse cazuri chiar înainte de congresul PNL, că, într-adevăr, nu au fost făcute alocări pe fiecare judeţ în parte din lipsă de personal la DSP şi că aceste cazuri sunt totuşi toate prezente în aplicaţia Corona Forms. Şeful DSP mai spune că cele trei zile la care face referire fostul ministru al Sănătăţii - 23, 24 şi 25 septembrie - nu se regăsesc în rata de incidenţă decât începând din 26 septembrie.

"Aflu astăzi că peste 4000 de teste pozitive din zilele de 23, 24, 25 septembrie nu au fost alocate de DSP Bucureşti, adică nu au apărut în cifrele oficiale. Incidenţa ar fi fost altfel semnificativ mai mare. Nealocat=dispărut din orice statistică oficială", a scris duminică pe pagina sa de Facebook fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu. 

"În primul rând că nu putem să vorbim despre aceste titulaturi de furt, de ascuns, întrucât ele se află în Corona Forms. Faptul că, într-adevăr, în acest moment o parte din ele nu au fost alocate, ca să înţelegem despre ce este vorba, avem un număr de teste, care sunt de exemplu în Bucureşti. Noi trebuie să luăm fiecare test în parte şi să îl alocăm fie unui sector pe Bucureşti, asta însemnând să-l sunăm pe fiecare şi să-l întrebăm în urma anchetei epidemiologice unde anume s-a infectat, şi să-l alocăm fie pe Bucureşti, fie de unde provine, pentru că toate aceste teste, să ştiţi că sunt lucrate pe Bucureşti, adică mare parte din testele pe care noi le realizăm în acest moment, aflăm în urma anchetelor epidemiologice că ei s-au infectat fie la Iaşi, fie în alte localităţi, doar că au venit în Bucureşti şi s-au infectat”, afirmă şefa DSP.

Dr. Oana Nicolescu: Cele trei zile la care face referire dl.ministru nu se regăsesc în rata de incidenţă decât de astăzi, astăzi este prima zi în care pozitivii din 23 se regăsesc în rata de incidenţă. Rata de incidenţă nu este calculată de DSP Bucureşti 

”Deci nu este vorba despre nicio fraudă, că nu se văd, sub nicio formă, ele sunt toate în Corona Forms, dar, în momentul în care vorbim de cum se calculează rata de incidenţă, sunt puţin surprinsă pentru că, în momentul în care a venit ca ministru, domnul Vlad Voiculescu a modificat acest lucru, iar în acest moment cele trei zile la care face referire dl ministru abia încep să se regăsească în rata de incidenţă. Astăzi este prima zi în care pozitivii din 23 septembrie se regăsesc în rata de incidenţă, în calculul ratei de incidenţă, pe de o parte. Pe de altă parte, rata de incidenţă nu este calculată de către DSP Bucureşti. 

În primul rând, ele se găsesc în Corona Forms, este o platformă securizată astfel încât absolut toată lumea care este implicată în acest proces îi poate vedea. Nu are legătură cu congresul PNL, în primul rând rata de incidenţă astăzi se calculează pentru pozitivii din data de 10-23 septembrie, cu 3 zile în urmă. Aşa şi calculul acelor zile, tot cu 3 zile în urmă. Repet, această rată a incidenţei nu este calculată de către DSP Bucureşti", a explicat într-un interviu acordat News.ro şefa DSP Bucureşti. 

Nealocarea testelor, o problemă cauzată de lipsa de personal. Dr. Oana Nicolescu: "În momentul de faţă la DSP lucrăm cu 100 de detaşaţi, într-o locaţie pe care efectiv eu am reuşit să o găsesc"

"Dar datele nu au fost alocate, într-adevăr, este o diferenţă, alocate pe judeţ, pe sector în parte. Dar apropo la ceea ce a făcut afirmaţii referitor la Congresul nostru, PNL, nu se susţin afirmaţiile, sub nicio formă. 

Aceste alocări nu au fost făcute întrucât, în momentul de faţă, la nivel de DSP, lucrăm cu 100 de detaşaţi, într-o locaţie pe care eu efectiv am reuşit să o găsesc, am cerut sprijn inclusiv şi săptămâna trecută în ultima videoconferinţă pe care am avut-o la Prefectură către toate entităţile, să ne susţină pentru a găsi un spaţiu mai mare, astfel încât să putem să avem suplimentar personal detaşat, încă suntem în căutări, iar în momentul def aţă lucrăm cu 100 de medici în program de 10 ore, 10-12 ore, de luni până duminică. 

Datele nu au fost alocate la timp din lipsă de resursă umană, dar ele nu influenţează rata de incidenţă avută până în acest moment, acest aspect aş vrea să-l subliniez", a declarat şefa DSP Bucureşti.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite