Raportul experţilor privind sesizarea de plagiat în cazul tezei de doctorat a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, a ajuns la Comisia Juridică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii care au analizat acuzaţiile de plagiat în cazul tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kövesi au încheiat raportul individual, iar astăzi raportul comun a fost înaintat Comisiei Juridice din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor Universitare. Practic, acum, Comisia Juridică trebuie să avizeze raportul exerţilor externi după care acesta va fi supus votului în Consiliul General.

UPDATE Raportul comun al experţilor a ajuns astăzi la Comisia Juridică, iar acesta urmează să fie pus în discuţie, potrivit preşedintelui Comisiei de specialitate, Mircea Dan Bob.

„Nu pot să devoalez ce spune raportul comun, pentru că trebuie să îl discut cu colegii mei, pentru a vedea dacă sunt obiecţii sau nu. Dacă nu sunt, emitem o decizie şi trimitem raportul preşedintelui Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), care trebuie să supună raportul Consiliului General. Dacă în trei zile, niciunul dintre membrii comisiei de ştiinţe juridice nu zice nimic, este aprobat tacit, dacă cineva face o obiecţie, trebuie votat. Sper cât mai repede să se rezolve, dar nu depinde de mine, ci de colegii mei dacă au observaţii sau nu”, a declarat pentru „Adevărul” care sunt paşii care urmează în acest caz preşedintele Comisiei Juridice, Mircea Dan Bob.

Au fost luate în calcul şi documentele transmise de Kovesi

Totodată, acesta a subliniat că raporturile individuale au întârziat din cauza materialului stufos pe care l-au avut de studiat specialiştii. Aceştia au analizat inclusiv documentele puse la dispoziţie de procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi. 

„Comisia a lucrat mult, de asta a durat mult. Experţii au avut de analizat un material imens. Au fost multe copii, hârtii. A trimis şi doamna Kovesi nişte documente, pentru ca profesorii să poată compara, să se vadă replica celui în cauză. Faţă de alte sesizări, unde lucrurile erau mai clare, aici a fost mai mult de lucru”, a ai spus Mircea Bob.

Raportul experţilor externi, înaintat azi

„Rapoartele individuale sunt gata. Acum se lucrează la finalizarea raportului comun şi urmează să fie înaintat Comsiei Juridice . Raportul comun înseamnă agregarea rapoartelor individuale şi punerea de acord asuprea raportului comun. Cine lucrează la raportul comun agregă rapoartele individuale.Având în vedere că opiniile au fost exprimate şi că se lucrează la raportul comun este posibil ca acesta să fie înaintat chiar azi”, declara dimineaţă pentru „Adevărul” purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei, 

Raportul comun al experţilor trebuie supus votului în Consiliul General al CNATDCU.

Verdictul a trecut de termen

 

Potrivit regulamentului CNATDCU, comisia de analiză a sesizării de plagiat trebuie să dea un verdict în termen de 30 de zile de la înregistrarea sesizării. 

Potrivit site-ului CNATDCU, sesizarea referitoare la teza de doctoratul a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost înregistrată pe 13 octombrie. Astfel, un verdict a fost aşteptat pe 24 noiembrie, la 30 de zile lucrătoare de la înregistrarea sesizării..

„Comisia de analiză a sesizării de plagiat a fost desemnată pe 30 octombrie. Practic, potrivit regulamentului de organizare şi de funcţionare, raportul comisiei de lucru trebuie transmis preşedintelui Comisiei de specialitate în 30 de zile de la înregistrarea sesizării”, a declarat şi purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei.

 

„Este vorba de o muncă laborioasă. Nu toţi profesorii sunt din ţară, iar documentele trebuie descărcate, urcate pe o platformă”, a completat Amarandei.

Comisia de lucru a fost formată din: prof. univ. dr. Vlad Constantinesco, de la Facultatea de Drept a Universităţii "Robert Schumann" din Strasbourg (Franţa), prof. univ. dr. Claudia Ghica-Lemarchad, de la Facultatea de Drept a Universităţii din Rennes 1 (Franţa), şi prof. univ. dr. Radu Chiriţă, de la Facultatea de Drept a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite