Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi: „Acum, după 10 ani de efort, am ajuns în punctul când se luptă statul cu mafia. Să vedem cine câştigă! ”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a povestit unei delegaţii de funcţionari şi reprezentanţi ai societăţii civile din Republica Moldova modul în care s-a declanşat în România lupta împotriva corupţiei la nivel înalt.

 „Investigaţiile de genul furtului miliardului de dolari din Republica Moldova sunt complexe, iar din cauza conexiunilor externe, ele pot dura şi doi ani". (...) „Ar fi bine ca noul procuror al Republicii Moldova să provină din sistemul Procuraturii”. (...) „Acum, în România, după un efort de 10 ani de luptă contra corupţiei, am ajuns în punctul când se luptă statul cu mafia”

Sunt afirmaţii făcute de procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România, Laura Codruţa Kövesi, la o întâlnire cu un grup de funcţionari şi reprezentanţi ai societăţii civile din Republica Moldova, care s-a aflat într-o vizită de studiu la Bucureşti, potrivit Deutsche Welle.

Kovesi a  explicat că investigaţii precum furtul miliardului din sistemul bancar al Republicii Moldova se desfăşoară anevoios, deoarece informaţiile din ţările considerate „paradisuri fiscale”, solicitate de autorităţile din ţara în care s-a comis furtul, vin foarte greu.

„E o chestiune ciclică în România să se umble la prerogativele DNA”

Delegaţia din Republica Moldova s-a interesat de modul cum s-a declanşat în România lupta contra marilor corupţi, Republica Moldova având dificultăţi mari la acest capitol, fapt pentru care, de câţiva ani, nu mai primeşte finanţare externă. Laura Codruţa Kövesi a menţionat că rezultatele pe care le are astăzi DNA provin dintr-un efort continuu de 10 ani - perioadă în care politicul a încercat periodic să blocheze DNA, ca să zădărnicească lupta contra corupţiei mari.

„E o chestiune ciclică în România să se umble la prerogativele DNA, fie prin dezincriminarea unor infracţiuni, limitarea competenţelor DNA, limitarea instrumentelor investigative sau prin tentativa de acum doi ani de a scoate parlamentarii de sub incidenţa legii penale. De fiecare dată s-a reuşit oprirea acestor încercări de limitare a atribuţiilor şi competenţelor DNA datorită intervenţiei societăţii civile”, a menţionat şefa DNA.

„Acum, după 10 ani de efort, am ajuns în punctul când se luptă statul cu mafia. Să vedem cine câştigă! Noi suntem aici ca să luptăm. Altfel o să câştige ea, mafia. E interesant să-i urmăreşti cum, vrând-nevrând, se aliază în spaţiul public contra noastră şi au aceeaşi voce. Sunt câteva televiziuni pe ai căror patroni i-am trimis în judecată, unii deja sunt condamnaţi, care ne toacă de dimineaţă până seara. Lupta contra corupţiei e un proces continuu, cu foarte multe momente grele”, a spus Kövesi.

Articolul integral pe site-ul Deutsche Welle.
Kövesi în dialog cu Chişinăul: „Am ajuns în punctul când se luptă statul cu mafia!”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite