Şefă din CNADNR, trimisă în judecată pentru o şpagă high-tech. „Un acesta... cu led, cu suport de perete, de 106 diagonala”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta şefă a Direcţiei Lucrări Remediere Calamităţi din cadrul CNADNR, Silvia Nely Ciobanovschi, a fost trimisă în judecată pentru că ar fi primită mită de la un afacerist mai multe bunuri în valoarea de 14.700 de lei. În schimbul acestora, directorul ar fi închis ochii la mai multe lucrări prost făcute la Drumul Naţional 57B.

Un televizor cu diagonala de 117 cm, o pereche de ochelari 3D, o consolă „PS3-consola joc playstation 3” şi un adaptor- toate marca Sony, un expresor de cafea marca Krups şi o maşină de tuns iarba marca Gardena, ar fi fost primite şpagă de Silvia Nely Ciobanovschi, fosta şefă a Direcţiei Lucrări Remediere Calamităţi din cadrul fostei Companii Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Cel care i-ar fi dat mita este afaceristul Nicolae Dumtru Staicu, reprezentant al societăţii Staicons Company.

Detaliile apar în dosarul în care Ciobanovschi şi Staicu au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie, şi care este pe masa judecătorilor de la Tribunalul Caraş Severin.

Potrivit DNA, Staicu ar fi dat mită mai multe bunuri electronice şi electrocanice în valoare de 14.747 lei, deoarece avea probleme cu recepţia unor lucrări. Era vorba de un contract de execuţie de lucrări având ca şi obiect consolidare a două tronsoane ale şoselei DN 57B. Potrivit contractului semnat cu CNADNR, lucrărilor au fost în cuantum de 18.790.990,53 lei (echivalentul a 5.111.803,74 euro ) la care se adaugă TVA.  DN57B este în judeţul Caraş-Severin şi leagă Oraviţa de Anina, apoi traversează Munţii Semenic pe valea Minişului, coborând în valea Nerei şi trecând în culoarul Timiş-Cerna unde se termină în DN6.

Miza: procesul verbal de recepţie favorabil

Totul s-ar fi întâmplat în noiembrie – decembrie 2010, atunci când Silvia Nely Ciobanovschi, în calitate de şef al Direcţiei Lucrări Remediere Calamităţi din CNADNR dar şi de preşedinte al a comisiei de recepţie a lucrărilor, ar fi pretins aceste bunuri de la afacerist. „Anterior, membrii comisiei de recepţie constataseră că anumite lucrări contractate nu au fost executate, au fost executate parţial sau fără respectarea prevederilor proiectului, iar aspectele respective nu au fost nemenţionate de inculpată în cuprinsul documentului înaintat CNADNR”, acuză procurorii DNA.

Iniţial, membrii comisiei de recepţie au întocmit o „notă de constatare” prin care au fost constatate lucrările neexecutate sau executate cu nerespectarea documentaţiei tehnice respectiv: completare acostamente cu deşeuri de carieră, refacere şanţ neprotejat şi rigolă de beton  pe porţiunile unde acestea prezintă colmatări şi degradări, amenajare torenţi, decolmatare podeţe şi camere de cădere, montare borne kilometrice şi hectometrice, reparaţii parţiale la parapetul din beton de tip greu, reparaţii la camerele de cădere şi refacerea parapetului metalic semigreu în zonele unde acesta a fost descompletat sau deteriorat.  

Totuşi, Ciobanovschi ar fi semnat un process –verbal de recepţie favorabil. „Un efect imediat al întocmirii documentului respectiv, după înregistrarea acestuia, a fost faptul că societatea reprezentată de inculpatul Staicu Nicolae Dumitru a obţinut, conform dispoziţiilor contractuale, deblocarea sumei reprezentând 70% din garanţia de bună execuţie (sumă care reprezenta un procentaj de 5% din valoarea totală a contractului)”, au mai explicat procurorii DNA.

Au negat acuzaţiile DNA

Ciobanovschi şi Staicu au negat acuzaţiile procurorilor DNA. Împotriva lor însă, anchetatorii au mai multe interceptări, realizate într-un dosar din 2009, care investiga mai multe contracte având ca obiect lucrări de reabilitare a infrastructurii rutiere, lucrări vizând obiectivele calamitate în urma inundaţiilor din anul 2006. Primele date arătau că Staicu ar fi dat bani sau alte bunuri materiale unor funcţionari din conducerea CNADNR şi din cadrul Direcţiilor Regionale de Drumuri şi Poduri din subordinea acestei companii, pentru susţinerea şi promovarea interselor financiare ale societăţii Staicons Company.

Staicu a început să discute despre achiziţionarea bunurilor chiar a doua zi după recepţia lucrărilor. Într-I convorbire telefonică, el vorbea despre livrarea unui televizor Led cu suport de perete cu diagonala de 106-107 cm , aceleaşi carcateristici avându-le şi televizorul remis în cele din urmă directoarei Silvia Nely Ciobanovschi

Interlocutor: Spuneţi-mi de care aţi vrea să vă aduc ?
Dumitru Staicu:  Un acesta… cu led, cu suport de perete, de 106 diagonala.
Interlocutor: Un led de 107, bun, o să caut atuncia cea mai bună soluţie pentru dumneavoastră
Dumitru Staicu:  Bine şefu, mulţumim de respect , trăiţi… şi suport de perete
Interlocutor: Ce suport de perete ?
Dumitru Staicu:  Din acela cu braţ, cu care se poate muta, … ştiţi… braţ mobil
Interlocutor: Braţ mobil ?
Dumitru Staicu:  Nu suportul fix
Interlocutor: Eu dacă ştiu bine, astea sunt din astea mobile, în sensul că puteţi să-l înclinaţi sus jos şi puţin stânga dreapta
Dumitru Staicu:  A, nu, nu
Interlocutor: Nu cred că vreţi din ăla…
Dumitru Staicu:  Nu, cu braţ cu gheară , adică cu… se rupe, ştiţi?
Interlocutor: Care puteţi să-l trageţi spre dumneavoastră mai mult ?
Dumitru Staicu:  Pot să-l şi trag, pot să-l şi duc şi spre perete, pot să-l înclin, pot să-l …
Interlocutor: Bun, pentru acesta o să mă uit, că sunt un pic mai delicate , mai ales că televizorul e foarte mare , trebuie văzut exact cu atenţie …

Bunurile, găsitela percheziţii

Procurorii DNA au găsit toate aceste bunuri la imobilele lui Ciobanovschi, în Bucureşti şi Snagov, cu ocazia  percheziţiilor domiciliare efectuate. În plus, facturile de achiziţie a acestora au fost emise pentru societatea Staicons Company.

Potrivit interceptărilor, Staicu şi-a delegate un om de încredere de achiziţionarea bunurilor solicitate de Ciobanovschi, şi astfel s-a dat de gol prin telefon când discuta cu acesta mai multe detalii. În plus, angajatul lui Staicu s-ar fi întâlnit cu soţul Silviei Nely Ciobanovschi, cu care amers la magazinul Sony Center din Bucureşt de unde au cumpărat cea mai mare parte a bunurilor.

Cum dădea raportul şefului

După shoppingul de la Sony Center, angajatul lui Staicu l-a sunat pe afacerist şi i-a comunicat că a cumpărat mai mule bunuri, că nu a putut plăti cu cec bunurile comandate şi astfel s-a emis o factură proformă pentru suma de 8000 şi ceva de lei.

Angajat: Da, şefu!
Dumitru Staicu: Rezolvaşi?
Angajat: Parţial da.
Dumitru Staicu: Da? Cât ajunsă?  
Angajat: Păi nu am dat nimica deocamdată, decât  am făcut  o factură proformă că nu acceptă ăştia cu CEC, e vorba de vreo 80 şi ceva de milioane.
Dumitru Staicu: Îhm.
Angajat: Dar vă spun eu mâine care e  problema.

În cazul maşini de tuns iarbă şi a expresorului de cafea, deoarece aceastea nu se găseau în magazin, cei doi au stabilit iniţial să le cumpere online, iar adresa de livrare să fie imobilul şefei din CNADNR.

Dumitru Staicu: Bun, dar nu rezolvaşi în totalitate?
Angajat: Nu, nu. Nu, că acolo erau nişte chestii dar Nicu n-o înţeles, trebuiau căutate  pe… pe internet nişte adrese, nişte…Şi astea  nu se găsesc în magazine ce vor ei, unele din articolele astea. Trebuie  comandate pe internet, plătite şi se…îi indicat destinatarul.
Dumitru Staicu: Îhm. Na bine.
Angajat: Bine, bun, să trăiţi!

Probleme cu achiziţiile

În cazul maşinii de tuns iarbă, Staicu a găsit una online, la preţul de 3.400 de lei.
Angajat:   Auzi, vezi că intră Corina pe … cu ăştia …în legătură cu maşina electrică
Dumitru Staicu:  Da
Angajat:  Aia de tuns iarba, care mai trebuie să o aducem, e vreo 34 milioane
Dumitru Staicu:  Îhm.
Angajat: Să văd ce am eu acu, dacă-i găsesc acum intru în Metro, dacă-i găsesc dracu ăla de Krupp-su şi că acela cu …
Dumitru Staicu: Da, îhm, da, ăla de cafea
Angajat: Şi ar fi cam în regulă
Dumitru Staicu: Da
Angajat:  Azi să-i plătească, i-a făcut factură proforma , i-am spus lui şefu dacă îi plăteşte alea 90 de milioane
Dumitru Staicu:  Da, e rezolvată parcă
Angajat:  Na bine,
Dumitru Staicu:  Bine.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite