UPDATE Procurorul Călin Nistor va prelua conducerea DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediu - sigla DNA / FOTO Mediafax Foto / Marian Ilie
Sediu - sigla DNA / FOTO Mediafax Foto / Marian Ilie

Călin Nistor, prim procurorul-şef adjunct al DNA, va prelua conducerea Direcţiei, ca urmare a unei decizii luate într-o şedinţă de urgenţă este organizată, marţi. Luni Anca Jurma a anunţat că nu mai doreşte un nou mandat interimar.

UPDATE Călin Nistor, prim procurorul-şef adjunct al DNA, va prelua conducerea Direcţiei după expirarea mandatului de şase luni al Ancăi Jurma. Mandatul de conducere în fruntea DNA al lui Călin Nistor expiră în mai 2019.

Procurorul general, Augustin Lazăr a anunţat că nu doreşte să facă o propunere de interimar pentru şefia DNA, conducerea Direcţiei urmând a fi asigurată, potrivit normelor interme, de procurorii şefi adjuncţi. 

Marius Iacob este celălalt procuror-şef adjunct al DNA.

Călin Nistor a intrat în magistratură în 1995. A ajuns la DNA în 1 ianuarie 2006, a lucrat doi ani la Bucureşti, apoi a vrut să se apropie de casă, aşa că, începând cu ianuarie 2008, a fost delegat ca procuror-şef al Serviciului Teritorial Piteşti. Ulterior, a fost numit, prin hotărârea CSM din mai 2008, procuror şef serviciu, iar apoi mandatul a fost reînnoit în luna mai 2011.

În 2013, mass media susţinea despre Călin Nistor că a anchetat 45 de dosare de corupţie în 7 ani, fără nicio achitare. Atunci, Daniel Morar îl nominalizase pentru conducerea DNA.

Călin Nistor se numără printre procurorii care şi-au depus candidatura pentru funcţiile de procurori de execuţie în noua Secţie pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

Augustin Lazăr : Procurorii şefi adjuncţi au preluat conducerea DNA

Parchetul General a transmis, printr-un comunicat de presă, că adjunctii DNA au preluat conducerea institutiei, procurorul general al României considerând ca Anca Jurma si-a dus la indeplinire obiectivele asumate. Marius Iacob si Calin Nistor vor conduce institutia pana la numirea unui procuror sef dupa ce Anca Jurma a refuzat prelungirea mandatului.

"În cursul zilei de azi, 8 ianuarie 2019, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), domnul Augustin Lazăr, a participat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) la o şedinţă ocazionată de finalizarea mandatului de conducere al doamnei procuror şef Anca Jurma. Cu acest prilej, s-a constatat că aceasta şi-a îndeplinit obiectivele asumate: asigurarea unui interimat echilibrat, continuarea combaterii fenomenului corupţiei, respectarea normelor procedurale, a standardelor europene în materie şi apărarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor.

Totodată, în acest cadru, s-a transmis conducerea DNA de la procurorul şef interimar, căruia îi expiră delegarea, către procurorii şefi adjuncţi, conform reglementărilor interne.

În acest context, procurorul general al PÎCCJ le-a adresat procurorilor anticorupţie un mesaj în care a subliniat faptul că DNA are resursele umane de expertiză profesională pentru a asigura integritatea, eficienţa şi disciplina instituţională, precum şi de a continua lupta anticorupţie, în conformitate cu normele şi standardele profesionale de eficacitate, calitate a actelor de urmărire penală şi de apărare a drepturilor fundamentale ale omului.

De asemenea, domnul Augustin Lazăr şi-a exprimat convingerea că noua conducere a DNA va lua toate măsurile legale pentru a asigura desfăşurarea în condiţii optime a activităţii structurii anticorupţie", transmite Parchetul General.

***

După ce Anca Jurma a anunţat luni că nu îşi doreşte prelungirea mandatului de interimar, care expiră marţi, procurorul general trebuie să vină acum cu o nouă propunere pentru conducerea interimară a DNA.

Procurorul Anca Jurma a renunţat la şefia interimară a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în ziua în care secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) trebuia să discute propunerea de prelungire a delegării sale la conducerea DNA. Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat luni că la Secţie s-a primit o declaraţie din partea Ancăi Jurma prin care „renunţă la consimţământul prealabil acordat".

„În timpul şedinţei, în timpul deliberărilor, la secţie s-a primit o declaraţie din partea doamnei Jurma prin care renunţă la consimţământul prealabil acordat. Şi în cazul acesta, secţia nu avea decât să ia act de voinţa dânsei, de retragere a consimţământului, acordului, şi vom vedea ce va decide secţia la o şedinţă următoare", a declarat Toader.

Jurma a preluat în 12 iulie mandatul de procuror-şef interimar al DNA.

În 20 decembrie, Secţia pentru procurori a CSM a amânat decizia cu privire la prelungirea delegării Ancăi Jurma la conducerea DNA. 

Decizi de amânare a venit după ce G4Media.ro a publicat o înregistrare în care şefa interimară a DNA Anca Jurma discută cu procuroarea Florentina Mirică despre atmosfera generală din DNA, iar din dialoguri rezultă că există o stare generală de demobilizare. Procurorul Mirică susţine la un moment dat că ”nu s-a mai pus problema să scoatem dosare. S-a pus problema să scădem stocul, nu să facem anchetă”, iar şefa interimară a DNA răspunde exasperată că le-a cerut procurorilor ”să facă dosare, ce Dumnezeu!”. Anca Jurma deplânge apoi lipsa de curaj a procurorilor ”Ei! Băi, deci e o armată de bărbaţi în această instituţie! Ca şoarecii! Ca şoarecii! Cum îi vezi: oileu!”. Ulterior, Jurma a explicat că încerc să găsească împreună cu subalterna sa ”căi de revitalizare a activităţii DNA".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite