Şcoli comasate, cu clase tot mai aglomerate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, vrea să facă reformă prin mărirea numărului de elevi la clasă
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, vrea să facă reformă prin mărirea numărului de elevi la clasă

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a explicat, ieri, sindicaliştilor cum vede el aplicarea Ordonanţei 114/2009 care prevede desfiinţarea a 15.000 de posturi în învăţământ de la 1 septembrie 2010.

Funeriu a propus mărirea efectivelor de elevi la clasele din mediul rural şi comasarea şcolilor din mediul urban în aşa fel încât cele care nu au personalitate juridică să o poată obţine. Astfel, vor fi desfiinţate 1.400 de clase şi 1.850 de posturi didactice, spune oficialul.

O altă măsură propusă a fost aceea de a obliga toţi directorii de şcoli şi adjuncţii lor la 6-12 ore pe săptămână, în funcţie de mărimea unităţii. Acest lucru ar duce la desfiinţarea a peste 2.200 de norme didactice.

De asemenea, ministrul propune şi renunţarea la reducerea cu două ore pe săptămână a normei didactice a profesorilor de gradul I şi cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani.

Potrivit reprezentanţilor ministerului, această măsură determină reducerea a 4.624 de locuri în şcoli.

Sindicaliştii prezenţi la discuţii au respins propunerile lui Funeriu şi au ameninţat că vor da Guvernul în judecată. O nouă rundă de negocieri pe marginea acestei ordonanţe va avea loc pe 12 ianuarie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite