Şcoala de şoferi 2015: Ce trebuie să faceţi şi cât costă obţinerea permisului de conducere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit legislaţiei valabile şi în 2015, cursurile unei şcoli de şoferi durează aproape 50 de ore FOTO Adevărul
Potrivit legislaţiei valabile şi în 2015, cursurile unei şcoli de şoferi durează aproape 50 de ore FOTO Adevărul

Şcoala de şoferi 2015. După aproape 50 de ore de teorie şi practică, orice persoană care are peste 18 ani poate obţine permisul de conducere. Cei care doresc să urmeze cursurile unei şcoli de şoferi în 2015 trebuie să scoată din buzunare circa 1.000 de lei.

Şcoala de şoferi 2015: dosarul de înscriere

Pentru a putea urma cursurile unei şcoli de şoferi în 2015, candidatul trebuie să se prezinte la înscriere cu un dosar ce trebuie să conţină avizul medical că este apt pentru conducerea autovehiculelor din categoria pentru care solicită permisul, cazierul, dar şi o cerere tip completată cu informaţii persoanele. 

Potrivit ultimelor reglementări impuse de Autoritatea Rutieră Română (ARR), şcolile de şoferi trebuie să îşi înregistreze toţi cursanţii în Registrul Naţional al Cursanţilor şi în Registrul unic de evidenţă a cursanţilor. Concret, se introduce registrul unic de evidenţă a cursanţilor, cu datele de identificare ale fiecărei persoane din această categorie, numărul contractului de şcolarizare, numărul şi data orelor de conducere efectuate. Dacă nu înregistrează datele în evidenţa electronică, instructorii auto vor fi amendaţi.

Şcoala de şoferi 2015: cursul teoretic şi cel practic 

Conform normelor în vigoare, pregătirea teoretică şi practică se întinde pe o perioadă de patru săptămâni. În acest timp, candidatul va participa la un curs teoretic de 25 de ore, după care va începe pregătirea practică care durează circa 30 de ore. Pentru acestea, preţul mediul cerut în Capitală este de 900 – 1.000 de lei.

Potrivit instructorului auto Jean Teodorescu, cursul practic poate fi susţinut doar pe maşina ce aparţine de şcoala de şoferi. O problemă întâmpinată de candidaţi este aceea în privinţa combustibilului, deoarece sunt şcoli care pe lângă preţul propriu zis al cursurilor, fie cer bani pentru a alimenta, fie cer direct o anumite cantitate de combustibil.

„Şcoala de şoferi trebuie să se ocupe de combustibil, este obligaţia şcolii şi a instructorului. Mai mult, părerea mea este că instructorul chiar trebuie ca în perioada cursurilor practice să se ducă cu elevul la benzinărie să alimenteze pentru a-l învăţa pe acesta din urmă cum se procedează, cum trebuie să se comporte într-o benzinărie”, a mai precizat instructorul Teodorescu.

Şcoala de şoferi 2015: curs teoretic încheiat cu două examene

După ce a absolvit cursurile şi a obţinut rezultate pozitive la cele două examene susţinute la şcoala de şoferi, candidatul urmează să se ducă la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor unde i se va face o poză şi va trebui să dea o semnătură în format electronic care va rămâne în baza de date a Poliţiei şi care, ulterior, va fi trecută pe permisul de conducere. De asemenea, tot atunci se plătesc 68 de lei care reprezintă taxa pentru eliberarea permisului de conducere.

Şcoala de şoferi 2015. Dosarul de examinare trebuie să conţină:

  • cerere-tip, semnată de candidat;
  • fişa de şcolarizare, emisă de şcoala de şoferi, în care se consemnează şi avizul medical «apt pentru conducerea autovehiculelor din grupa...», corespunzător categoriei pentru care se solicită examinarea. Documentul eliberat de unitatea de asistenţă medicală autorizată, care atestă grupa de autovehicule pe care solicitantul este apt să le conducă, se păstrează la şcoala de conducători auto care a pregătit candidatul;
  • certificatul de cazier judiciar în termenul de valabilitate;
  • copia actului de identitate valabil;
  • dovada de plată a taxelor şi tarifelor aferente obţinerii permisului de conducere
  • declaraţie pe propria răspundere (dacă este cetăţean român, dacă este cetăţean al statelor membre ale Uniunii Europene, al Spaţiului Economic European sau al Confederaţiei Elveţiene sau dacă este străin, cu drept de şedere temporară sau pe termen lung)

Proba teoretică va fi susţinută chiar în ziua înscrierii la examenul pentru permis, iar aceasta constă în rezolvarea unui chestionar de verificare a cunoştinţelor teoretice care conţine 26 întrebări. Timpul acordat acestui examen este de 30 minute, iar pentru promovarea lui este nevoie că cel puţin 22 de întrebări să fie rezolvate corect.

Proba practică constă în conducerea autoturismului pe traseu în una din cele două zone de pregătire practică corespunzătoare variantei de examen cu poliţia. 

Elevii care au domiciliu stabil în Bucureşti vor susţine examenul în Capitală, pe maşina pe care au făcut şcoala de şoferi. Candidaţii care nu au domiciliul în Capitală, vor susţine examenul pentru şcoala de şoferi 2015 în localitatea de reşedinţă.

Amenzi de circulaţie mai mari de la 1 ianuarie

Cei care au reuşit să obţină permis de conducere trebuie să ia în calcul faptul că de la 1 ianuarie 2015 amenzile de circulaţie au crescut, astfel că cei care încalcă regulile de circulaţie vor plăti sume cuprinse între 195 şi 1.950 de lei. Aceasta este însă prima creştere, o a doua fiind anunţată pentru 1 iulie. 

Sancţiunile prevăzute în Codul rutier sunt stabilite pe clase, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă. Amenzile din clasele I-IV de sancţiuni se aplică persoanelor fizice, în timp ce amenzile din clasa a V-a de sancţiuni se aplică doar persoanelor juridice.

Potrivit actului normativ, clasele de sancţiuni sunt următoarele:

  • clasa I: 2 sau 3 puncte-amenda;
  • clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amenda;
  • clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amenda;
  • clasa a IV-a: de la 9 la 20 puncte-amenda;
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 puncte-amenda.

Astfel, amenzile care se aplică de 1 ianuarie vor fi următoarele:

  • clasa I: 195 sau 292,5 lei;
  • clasa a II-a: 390 sau 487,5 lei;
  • clasa a III-a: de la 585 la 780 de lei;
  • clasa a IV-a: de la 877,5 la 1950 de lei.
  • clasa a V-a: de la 2047,5 la 9750 de lei.

Mai multe despre noul Cod Rutier şi şcoala de şoferi 2015:

Atenţie, şoferi! De la 1 ianuarie cresc amenzile de circulaţie

Totul despre proiectul noului Cod Rutier

Codul Rutier, tras pe dreapta în Parlament. Care sunt noutăţile din ultima variantă a proiectului de legislaţie rutieră

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite