Şase membri CNSAS îl acuză pe preşedintele instituţiei că s-a antepronunţat în cazul Adinei Florea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase din cei 11 membri al CNSAS îl acuză pe preşedintele instituţiei, Constantin Buchet, că s-a antepronunţat în cazul Adinei Florea, propusă şi respinsă la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, atunci când s-a transmis Consiliului Superior al Magistraturii că procurorul nu a fost colaborator al securităţii.

„Din punctul nostru de vedere documentul pe care l-aţi remis CSM, în numele întregii instituţii, ridică grave probleme de ordin legal întrucât v-aţi depăşit atribuţiile prevăzute de OUG 24/2008, substituindu-vă Colegiului. Concret, în răspunsul tranmis CSM în nume personal, aţi dat verdictul cu privire la lipsa calităţii doamnei Florea Adina de colaborator/lucrător al Securităţii în sensul legii. În acest sens, vă semnalăm prevederile art. 8 din legea de funcţionare a CNSAS, potrivit căruia doar Colegiul poate stabili calitatea sau lipsa calităţii de colaborator/lucrător al Securităţii, ca rezultat al verificării de interes public”, se arată într-o scrisoare deschisă transmisă de cei şase membri din CNSAS preşedintelui Constantin Buchet. 

Potrivit hotnews.ro, cei şase afirmă că au aflat abia pe 9 ianuarie de existenţa unei adrese din 28 decembrie 2018, transmisă de Buchet Consiliului Superior al Magistraturii şi semnată de acesta în calitate de preşedinte al instituţiei. 

Documentul face referire la situaţia verificărilor în cazul Florea Adina, Sterschi Florena Esther, Hosu Elena Georgiana, Nedelcu Iuliana şi Constantin Antonia Eleonora. 

Aceştia amintesc de ordonanţa de urgenţă care reglementează funcţionarea CNSAS, precizând că reverificarea Adinei Florea figurează pe ordinea de zi a şedinţei de joi a instituţiei, iar procedura de reverificare poate fi finalizată doar în urma unui vot a cel puţin opt membri.

Antepronunţarea preşedintelui ridică probleme de legalitate

„Colegiul poate lucra doar în prezenţa a cel puţin 8 membri. De altfel, în cazul doamnei Florea figurează pe ordinea de zi care ar urma să aibă loc azi, 10 ianuarie, iar procedura de reverificare a domniei sale se poate finaliza numai în urma votului Colegiului”, se mai arată în scrisoare. 

„După cum bine ştiţi, în mod firesc, orice membru al Colegiului ar putea solicita suplimentar verificările în cazul său, dacă se consideră necesar. Cu alte cuvinte, simpla prezenţă a sa pe ordinea de zi a şedinţei nu implică, de la sine, votarea menţinerii adeverinţei. În aceea adresă v-aţi pronunţat şi cu privire la lipsa calităţii de lucrător/colaborator în sensul legii în cazul doamnei Constantin Antonia Eleonora, deşi chiar dumneavoastră subliniaţi, în acelaşi paragraf, că persoana nu se verifică, potrivit art. 2 lit. b) coroborat cu art. 5 alin 1 din OUG 24/2008. Nici această speţă nu a făcut obiectul unei analize şi cu atât mai puţin al unui vot în Colegiu”, explică sursa citată.

Conform sursei menţionate, antepronunţarea preşedintelui CNSAS ridică probleme de legalitate, cerându-i lui Constantin Buchet să clarifice, atât în scris, cât şi public, situaţia fără precedent pe care a creat-o pentru instituţie. Semnatarii scrisorii atrag atenţia că lipsa unei reacţii a preşedintelui CNSAS poate genera un blocaj al instituţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins, miercuri, propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a o numi pe Adina Florea procuror şef al DNA. Propunerea este respinsă pentru a doua oară, iar motivul invocat este că documentaţia nu conţine dovada că Florea nu a colaborat cu Securitatea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite