Şase ani de la tragedia de la Maternitatea Giuleşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pompierii au intrat în Secţia de Terapie Intensivă a Matenităţii Giuleşti pentru a-i scoate pe bebeluşi FOTO Arhivă Adevărul
Pompierii au intrat în Secţia de Terapie Intensivă a Matenităţii Giuleşti pentru a-i scoate pe bebeluşi FOTO Arhivă Adevărul

Marţi se împlinesc şase ani de la tragedia de la Maternitatea Giuleşti unde un incendiu a izbucnit pe 16 august 2010 la Secţia de Neonatologie. Şase bebeluşi au murit, iar alţi cinci copii au suferit arsuri grave. Asistenta care trebuia să stea în camera cu nou-născuţii a fost condamnată definitiv în 2015 la 2 ani şi 2 luni de închisoare cu executare.

Şase ani au trecut de la tragedia de la Maternitatea Giuleşti, când şase nou-născuţi au murit, iar alţi cinci au suferit arsuri după ce un incendiu a izbucnit la Secţia de Neonatologie.

Nimeni nu a simţit fumul deoarecere asistenta care trebuia să fie alături de micuţi era plecată din salon.

Cazul „Maternitatea de la Giuleşti“

16 august 2010. Ora 18.30. Un apel la 112 anunţa un incendiu în salonul de terapie intensivă nou-născuţi de la Maternitatea Giuleşti. Zeci de ambulanţe au fost trimise la faţa locului. 

Medicii şi asistenţii medicali care au participat la misiunea de salvare au fost coordonaţi de doctorul Raed Arafat, care a ajuns printre primii la locului tragediei. Pentru trei dintre micuţii născuţi chiar în ziua în care s-a produs incendiul nu s-a mai putut face nimic. 

Au ars de vii în incubatoarele care ar fi trebuit să-i ţină în viaţă. Opt dintre ei au fost duşi de urgenţă la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală. Aici, cu eforturi supraomeneşti, medicii au reuşit să salveze cinci dintre bebeluşi. Pentru alţi trei nu s-a mai putut face nimic.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, incendiul putea fi evitat dacă personalul ar fi ştiut cum să reacţioneze în caz de incendiu şi dacă prizele ar fi fost conforme şi nu ar fi ieşit din pereţi la cea mai mică atingere.

Procurorii susţin că în momentul în care pompierii au ajuns la faţa locului, curentul nu era încă oprit pe holurile de la etajul 2, pentru că nici asistentele, nici medicii nu fuseseră instruiţi în legătură cu activitatea de prevenire şi stingere a incendiilor.

O singură asistentă pe tură

O altă cauză care a dus la moartea celor 6 bebeluşi a fost lipsa acută de personal de pe salonul de Reanimare nou-născuţi. Concret, s-a ajuns la situaţia ca un singur asistent să aibă în supraveghere 11 pacienţi, deşi pe tură ar fi trebuit să fie două asistente.

„Din cauza concediilor de odihnă şi a zilelor libere pe salon îşi desfăşura activitatea o singură asistentă, astfel încât această excepţie devenise regulă”, spuneau  procurorii care pentru această stare de fapt l-au învinuiesc pe şeful secţiei de Neonatologie care nu s-ar fi luptat să aducă mai multe asistente la Terpaie Intensivă.

Dosarul a fost trimis în judecată pe 6 decembrie 2010, la doar patru luni de la deschidere. Atunci au fost deferiţi justiţiei asistenta medicală Florentina Daniela Cârstea şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Panait Sârbu” pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă. De asemenea, fostul manager al unităţii sanitare Bogdan Marinescu, şeful serviciului tehnic Vasile Dima, şeful Secţiei neonatologie Adrian Ioan Toma şi electricianul Gigel Oprea au fost trimişi în judecată pentru neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. 

Condamnarea din dosarul „Maternitatea Giuleşti”

Asistenta Florentina Cîrstea a fost condamnată definitiv,în aprilie 2015, la doi ani şi două luni de închisoare cu executare în dosarul incendiului în care şase nou-născuţi au murit şi alţi cinci au fost răniţi, iar Maternitatea Giuleşti a primit o amendă penală de 400.000 de lei.

În acelaşi dosar a fost condamnat şi fostul manager Bogdan Marinescu la şase luni de închisoare cu suspendare, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti dispunând că el să aibă un termen de încercare de doi ani şi şase luni. Fostul şef al Spitalului "Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti primise, în primă instanţă, o amendă penală de 6.500 de lei.

Şeful Secţiei neonatologie, medicul Adrian Ioan Toma, a fost achitat pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu.

Cu privire la şeful Serviciului tehnic, Vasile Dima, instanţa a constatat că a încetat procesul penal pornit împotriva sa. Iniţial, în primă instanţă, Dima a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare.

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe electricianul Gigel Oprea la un an de închisoare cu suspendare. Judecătoria Sectorului 6 a stabilit, în faza de fond a procesului, să îl condamne la doi ani de închisoare.

Judecătorii i-au obligat, în solidar pe inculpaţii Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sîrbu", Florentina Cîrstea, Gigel Oprea şi Bogdan Marinescu, iar Maternitatea Giuleşti în solidar cu părţile responsabile Ministerul Sănătăţii şi Municipiul Bucureşti – prin primarul general, la plata mai multor sume de bani.

Banii reprezintă despăgubiri pentru victimele şi rudele victimelor incendiului din vara anului 2010. În total, cei implicaţi au avut de achitat 4.231.500 de euro.

Pe 28 ianuarie, asistenta Cîrstea a fost eliberată condiţionat din arest.

Pe aceeaşi temă:

Judecătorii au motivat de ce au eliberat-o condiţionat pe asistenta de la Giuleşti: A executat fracţia prevăzută de lege şi a participat la activităţi educative

România: Pedepse anemice în cazuri similare tragediei din Colectiv. SUA: 4000 de ani de închisoare pentru un incendiu provocat cu intenţie

Tragedia de la Maternitatea Giuleşti. Asistenta Floretina Cârstea, 2,2 ani de închisoare cu executare. Bogdan Marinescu a primit 6 luni cu suspendare

Motivarea din dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti. Asistenta era plecată după şerveţele în momentul în care a izbucnit incendiul

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite