Şapte membri CSM solicită acceptarea recomandărilor MCV şi acuză conducerea Consiliului de aroganţă faţă de instituţiile europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte membri CSM solicită Consiliului Superior al Magistraturii să accepte cele 12 recomandări din Raportul Comisiei Europene referitor la justiţia din România, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Aceştia acuză conducerea CSM de „aroganţă faţă de instituţiile europene şi corpul magistraţilor, de părtinire şi predispoziţie spre conflicte, de lipsă de dialog şi distorsionări ale realităţii”.

Cei şapte, trei judecători şi patru procurori, arată într-un comunicat că observaţiile critice din raportul MCV la adresa CSM au fost formulate din cauza atitudinii caracterizate de ”de aroganţă faţă de instituţiile europene şi corpul magistraţilor, de părtinire şi predispoziţie spre conflicte, de lipsă de dialog şi distorsionări ale realităţii, manifestată la cel mai înalt nivel de reprezentativitate a Consiliului”.

Comunicatul integral celor şapte membri CSM:

”Întrucât, faţă de gravitatea situaţiei şi în contextul lipsei unei reacţii imediate instituţionale, pe care am solicitat-o expres, în calitate de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii aleşi de majoritatea judecătorilor şi procurorilor din România, aducem la cunoştinţă publică următoarele:

Am luat act de conţinutul şi concluziile fără precedent ale Raportului întocmit de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi considerăm că acestea corespund întocmai realităţii actuale din justiţia română.

Progresele incontestabile înregistrate pe parcursul mai multor ani, care ar fi trebuit să conducă la ridicarea Mecanismului, au fost anulate pur şi simplu în mod regretabil de acţiuni neconstructive, percepute ca interesate, atât din partea reprezentanţilor puterilor legislativă şi executivă, cât şi, din nefericire, din partea unor persoane de la vârful sistemului judiciar.

În mod constant, majoritatea covârşitoare a magistraţilor, prin vocea adunărilor generale, precum şi toate organismele internaţionale au atras atenţia asupra efectelor devastatoare ale unor modificări aduse legislaţiei în domeniul justiţiei.

Cu toate acestea, celelalte două puteri şi un grup restrâns din autoritatea judecătorească au ignorat deliberat aceste avertismente.

Aceste modificări au vizat, printre altele, crearea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, o instituţie fără corespondent în state cu tradiţie democratică, au influenţat negativ procesele transparente şi obiective din evoluţia carierei profesionale a magistraţilor, cum ar fi schimbarea regulilor de promovare în special la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi au concentrat puterea decizională în mâinile unui grup restrâns de membri ai Consiliului dintre cei favorabili acestor modificări, în detrimentul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii – organ colegial cu rang constituţional.

Comisia Europeană a remarcat acutizarea procesului de degradare a rolului Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independenţei justiţiei, proces care a debutat în anul precedent şi care are consecinţe dintre cele mai grave asupra bunei funcţionări a sistemului judiciar şi asupra încrederii de care ar trebui să se bucure acesta în societate.

Aici s-a ajuns prin atitudinea caracterizată de aroganţă faţă de instituţiile europene şi corpul magistraţilor, de părtinire şi predispoziţie spre conflicte, de lipsă de dialog şi distorsionări ale realităţii, manifestată la cel mai înalt nivel de reprezentativitate a Consiliului.

Facem un apel public ca recomandările cuprinse în Raport, alături de recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO, să fie acceptate, ca un prim pas în procesul de reconstrucţie şi de reafirmare a valorilor europene pe care le consideram deplin şi ireversibil integrate sistemului judiciar român, inclusiv Consiliului Superior al Magistraturii.

Implementarea tuturor acestor recomandări este imperios necesară şi trebuie asumată în mod responsabil de toate cele trei puteri ale Statului Român, în acord cu atribuţiile lor constituţionale.”

judecător Andrea Annamaria CHIŞ

procuror Florin DEAC

judecător Mihai Andrei BALAN

procuror Tatiana TOADER

procuror Nicolae Andrei SOLOMON

procuror Cristian Mihai BAN

judecător Mihai Bogdan MATEESCU

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite