ÎPS Teodosie: La ortodocşi „lumina vine”, la catolici „nu vine”. Părintele Francisc Doboş: Păcat că Patriarhia Română a fost cam aspră cu Sfinţia Sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhiepiscopul Tomisului a afirmat şi că Biserica Romano-Catolică „se dezvoltă pe orizontală”, în timp ce cea ortodoxă are „mai mult o afirmare pe verticală”. Foto: Arhivă
Arhiepiscopul Tomisului a afirmat şi că Biserica Romano-Catolică „se dezvoltă pe orizontală”, în timp ce cea ortodoxă are „mai mult o afirmare pe verticală”. Foto: Arhivă

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a afirmat, sâmbătă seară, la „Interviurile lui Cristoiu” de la Aleph News, că Biserica Romano-Catolică a renunţat la tradiţia primară, şi că ortodocşii au un semn de la Dumnezeu, „la noi lumina vine, la ei nu vine”. În replică, preotul catolic Francisc Doboş a spus despre ÎPS Teodosie că „păcat că Patriarhia Română a fost cam aspră cu Sfinţia Sa”.

Întrebat dacă se poate vorbi şi în Biserica Ortodoxă de o confruntare între păstrarea tradiţiilor şi modernizare, Înalt Prea Sfinţintul Teodosie a precizat că „noi suntem unitari în păstrarea tradiţiilor”, conform Mediafax.

ÎPS Teodosie a fost întrebat de ce catolicii merg pe modernizare spune că „ei au luat alte practici, alte învăţături”.

„Sunt cu aggiornamento. Biserica Romano-Catolică a renunţat la tradiţia primară, dar am fost una. Ei au fost ortodocşi. Au ieşit dintre noi ca să se deosebească de noi. Sigur, au luat alte practici, alte învăţături, dar iată, noi avem un semn de la Dumnezeu, la noi lumina vine, la ei nu vine. La noi agheasma este proaspătă şi peste 10-20 de ani, la ei nu este” a spus ÎPS Teodosie.

Arhiepiscopul Tomisului a afirmat şi că Biserica Romano-Catolică „se dezvoltă pe orizontală”, în timp ce cea ortodoxă are „mai mult o afirmare pe verticală”.

„Tot timpul avem chemarea Sfântului Duh. Că şi la Liturghia catolică nu este chemat Sfântul Duh să prefacă darurile, Papa le trimite tuturor ca nişte pişcoturi şi toţi primesc de acolo, cu centralizarea. Dar fiecare merge cu tradiţia lui, noi ne respectăm, nu avem tensiuni, dar nu putem să avem comuniune decât în faptele bune.” a afirmat ÎPS Teodosie.

În replică, preotul catolic Francisc Doboş a spus că ÎPS Teodosie „este de o candoare şi de o simpatie debordante atunci când se referă la catolici: pişcotari fără lumină, cu agheasmă învechită şi cu Duhul Sfânt cam rătăcit”. Nu ai cum să nu-l iubeşti. Păcat că Patriarhia Română a fost cam aspră cu Sfinţia Sa” a declarat Francisc Doboş.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite