ÎPS Teodosie, nouă declaraţie controversată: Putin este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi Ierusalim, iar noi îl judecăm ca răufăcător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IPS Teodosie  FOTO Facebook Arhiepiscopia Tomisului
IPS Teodosie  FOTO Facebook Arhiepiscopia Tomisului

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, susţine, într-un interviu acordat unui radio, că Vladimir Putin este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte Athos şi la Ierusalim, iar românii îl văd ca „răufăcător”. „Nu-i negru” cum îl prezintă mass media, mai susţine ÎPS Teodosie.

„Domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi văzut atât de negru, nu-i negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun fără frică şi fără nicio ezitare. Este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim. În ţara sa, şi Putin, şi Medvedev, sunt ctitori. Şi am fost pe urmele lor în excursie şi m-am minunat câtă jertfă au făcut. Şi noi îi judecăm ca pe nişte răufăcători. Sigur că au păcatele lor. Ei nu răspund pentru păcatele înaintaşilor care au adus comunismul. Dar nu l-au adus ei. Cei care au adus comunismul, cei din vest, ei au plantat comunismul. Că Marx şi Engels nu sunt din Rusia. Sunt de altă origine”, a declarat arhiepiscopul Teodosie, într-o emisiune la Radio Dobrogea, difuzată pe joi. 

„Adevărul” a solicitat o poziţie oficială a BOR privind afirmaţiile făcute de ÎPS Teodosie referitoare la un politician controversat. „Asa cum deja se ştie, arhiepiscopul Teodosie obişnuieşte sa se pronunţe „sui generis” inclusiv pe unele teme extrabisericeşti. În virtutea autonomiei eparhiale pe care alege să o folosească uneori în mod original, are desigur dreptul să se exprime public pe orice temă, fără ca asta să însemne că se exprimă în numele BOR, ci în nume strict personal. BOR comunică public în plan decizional şi pe teme fundamentale doar prin Sfântul Sinod şi prin Cancelaria acestuia, nu printr-un anumit ierarh”, a precizat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR, care a punctat că Arhiepiscopia Tomisului poate da cel mai bine explicaţiile necesare.

O variantă mult mai scurtă a afirmaţiilor arhiepiscopului Teodosie a circulat pe Facebook, pe unele grupuri. De exemplu, Alexandru-Viorel Bolfă, simpatizant AUR, a publicat acest video, care marţi seară avea 922 de share-uri, având alăturat de un mesaj de apreciere a celor spuse de ÎPS Teodosie. 

Simpatizant AUR

Contactat de „Adevărul”, George Simion, copreşedinte AUR, a precizat că formaţiunea sa îl consideră pe Vladimir Putin un dictator. „AUR îl vede pe Vladimir Putin ca pe un dictator şi ca un preşedinte însetat de sânge. Şi care pune pumnul în gura opoziţiei, la fel cum face actuala Coaliţie PNL-PSD”, a precizat Simion. 

Întrebat dacă ştie simpatizantul AUR care a avut aproape o mie de distribuiri ale filmuleţului cu ÎPS Teodosie, Simion nu a mai răspuns până la publicatea materialului.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite