Învăţătoarea care a umilit o fetiţă trage de timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lenuţa Daba, condamnată la plata a 5.000 de euro despăgubiri pentru că nu a primit la ore o elevă rromă, a cerut amânarea recursului.Tatăl Rahelei Ciurescu a cerut 100.000 de euro daune morale, dar este mulţumit de ce a primit şi spune că banii îi va folosi pentru a cumpăra haine celor trei copii ai săi. 

Tribunalul Mehedinţi a decis la 8 februarie că învăţătoarea Lenuţa Daba de la Şcoala Generală din Voloiac este vinovată de încălcarea dreptului la învăţătură al Rahelei Ciurescu (12 ani). Dascălul a fost astfel obligat să achite 5.000 de euro daune morale pentru că în 2007 a refuzat să o primească la ore pe fetiţa de etnie rromă.

Mai citeşte şi:

Portret/ Claudia Nistor a condus şcoala pentru o zi, la 15 ani

Recursul cadrului didactic ar fi trebuit să fie judecat ieri de magistraţii Curţii de Apel Craiova, dar soţul învăţătoarei, prezent la proces, a solicitat o amânare, pe motiv că Lenuţa Daba nu a găsit încă un avocat. Magistraţii au fixat un nou termen la 12 mai.

Fetiţa şi tatăl, prezenţi în instanţă

Învăţătoarea nu a vrut să comenteze sentinţa dată de Tribunalul Mehedinţi. „Nu vreau să mai dau nicio declaraţie presei până la terminarea procesului. Merg până la CEDO, dacă e nevoie. Este un complot al directorului împotriva mea", a spus aceasta înainte de judecarea recursului.

Tatăl Rahelei Ciurescu, fetiţa de 12 ani ale cărei drepturi au fost încălcate, a fost prezent ieri la proces împreună cu adolescenta. El speră să fie dată cât mai curând o hotărâre definitivă.

„Sunt trei ani de când învăţătoarea trage de procesul ăsta. Sper să se dea cât mai repede o decizie, că ne tot plimbăm prin sălile de judecată", a declarat Pompiliu Ciurescu, după amânarea procesului.

Banii, folosiţi pentru copii

Directorul Şcolii Generale din Voloiac a povestit cum s-a ajuns în această situaţie. „În 2007, Pompiliu Ciurescu a cerut transferul pentru cei trei copii ai săi de la Şcoala Butuieşti. Îi murise soţia, iar el pleca în Grecia, la muncă. Ceilalţi doi copii au fost primiţi, numai Rahela care era în clasa a treia nu a fost primită de Lenuţa Daba. A ţinut-o la uşă", a povestit directorul Valentin Drăghici.

Pompiliu Ciurescu s-a întors în ţară după ce şi-a văzut fata la televizor. „Am rămas şocat când am văzut cum îşi bătea joc de fata mea. O ţinea la uşa clasei! Oi fi eu ţigan, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să-mi primeşti copilul la ore. De asta am şi dat-o în judecată", a spus tatăl Rahelei. 

Directorul şcolii declară că incidentul a fost raportat Inspectoratului Şcolar, însă nu s-a luat nicio măsură, deşi în Consiliul de Administraţie al şcolii s-a decis prin vot secret desfacerea contractului de muncă al învăţătoarei.

„S-a internat la psihiatrie în Turnu Severin ca să scape de sancţiune. Noi am hotărât desfacerea contractului de muncă, dar nu depinde de noi", susţine directorul.

"Cu banii de la proces le iau haine sau îi pun la CEC să aibă acolo. Oricum, tot pentru copiii mei o să-i cheltuiesc."
Pompiliu Ciurescu
tatăl Rahelei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite