Învăţătoarea abonată la banii părinţilor a scăpat, directoarea a fost demisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Până acum au fost date presei două înregistrări cu discuţiile dintre învăţătoare şi părinţi   FOTO: Adevărul
Până acum au fost date presei două înregistrări cu discuţiile dintre învăţătoare şi părinţi   FOTO: Adevărul

Rezultatele primei anchete oficiale anunţate joi au dus la demiterea directoarei Şcolii nr. 10 din Capitală, însă învăţătoarea Dana Blându (foto) rămâne la catedră. Părinţii cer suspendarea ei, iar specialiştii doresc reguli şi sancţiuni clare privind cadourile date dascălilor

Scandalul de la Şcoala nr. 10 „Maria Rosetti“ din Capitală unde învăţătoarea Dana Blându a fost filmată de părinţi în timp ce-i jignea pentru că nu au dat bani suficienţi pentru cadourile de Crăciun ce urmau să fie împărţite angajaţilor unităţii de învăţământ a dus la schimbarea din funcţie a directoarei şcolii.

Inspectoratul Şcolar Bucureşti a anunţat joi că decizia privind o eventuală suspendare a învăţătoarei Blându stă în pixul conducerii Şcolii 10, acuzând o legislaţie care „îi leagă de mâini“. „Referitor la cadrul didactic implicat (Dana Blându - n.r.), aşteptăm hotărârea Consiliului de Administraţie al unităţii angajatoare“, a declarat, ieri, şeful Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Constantin Trăistaru.

Acesta a mai adăugat că directorul demis, Camelia Fercu, urmează să părăsescă funcţia începând de luni, 13 ianuarie, iar până atunci va conduce şedinţa Consiliului de Administraţie de vineri, în care se va decide soarta învăţătoarei.

Purtătorul de cuvânt al ISMB, inspectorul Marian Banu, a explicat de ce „inspectoratul nu se poate atinge de învăţătoare“. „Noi nu avem dreptul potrivit legii să luăm vreo decizie vizavi de un cadru didactic sau să intervenim în ancheta Consiliului de Administraţie al şcolii, riscăm să fim daţi în judecată, noi am luat decizia legată de director, care este în coordonarea noastră. În rest, monitorizăm ancheta şcolii şi putem să le cerem să respecte legislaţia în cazul în care apar probleme“, a explicat Banu. Constantin Trăistaru a avertizat că ISMB va monitoriza instituţiile de învăţământ cu privire la eventuale acte de corupţie.

O NOUĂ ÎNREGISTRARE ÎN ZIUA DECIZIEI: ”SUNTEŢI SĂRACI SAU NESIMŢIŢI”

În timp ce autorităţile îşi explicau, în cadrul unei conferinţe de presă, neputinţa, televiziunile difuzau o nouă înregistrare de la o altă şedinţă cu părinţii susţinută de Dana Blându. Şi de această dată dascălul îi jigneşte pe cei prezenţi pentru darurile „sărăcăcioase“ oferite de părinţi personalului din şcoală.

„O cafea din aia şi o ciocolată daţi? Nu, eu nu ştiu dacă sunteţi săraci sau sunteţi nesimţiţi, pe bune. Ca şi clasă. Zi, măi, cum o să te poţi duce, măi, la bibliotecară şi la secretară cu o cafea şi o ciocolată? Doamne. (... ) Cine are putere, care din voi aveţi putere să vă duceţi la clasă cu o cafea şi o ciocolată... cu un cadou de 5 lei? Eu vreau doar să ştiu cine se duce? Vreau să-mi spuneţi un nume în plen la şedinţă să văd şi eu cine comentează şi cine efectiv sabotează evenimentul... Eu nu ştiu cine are curaj să se ducă cu un asemenea cadou“, le reproşează Blându părinţilor.

În această nouă înregistrare în clasă este şi un coleg al Danei Blându care la un moment dat îi atrage atenţia că are solicitări exagerate, dar este rapid pus la punct de învăţătoare: „Eu nu am văzut decât cadourile care merg cu sticle de whisky si cu cozonaci Panettone. Asta este şcoala de fiţe, da?“.

DOSAR PENAL PENTRU CEI CARE CONTROLEAZĂ FONDUL CLASEI

Deşi regulamentele şi codul etic din Educaţie nu specifică limitele în privinţa banilor strânşi de angajaţii şcolii, ministrul Remus Pricopie susţine că legea e clară. „Fondul clasei poate exista doar ca iniţiativă a părinţilor şi este ilegal dacă este gestionat de şcoală, prin învăţătoare, profesori sau director“, a declarat, miercuri seară, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, la TVR, pe fondul scandalului de la Şcoala 10 din Capitală.

Pricopie a mai spus că el, în calitate de părinte, nu a contribuit cu bani la şcoală, dar au fost organizate activităţi cum ar fi curăţenia în clasă, iniţiate şi gestionate financiar de părinţi.

CODUL MUNCII, MODIFICAT PENTRU ELIMINAREA DASCĂLILOR CORUPŢI

Întrebat de ce nu sunt suspendaţi de la catedră profesorii cercetaţi sau chiar condamnaţi, Remus Pricopie a explicat că, pentru acest demers, sunt necesari „mai mulţi paşi“, în conformitate cu Codul Muncii, dar că va solicita Parlamentului modificări în acest sens.

„La cum este legea acum, atât Legea educaţiei, cât şi Codul Muncii, autorităţile chiar sunt legate de mâini şi de picioare, s-a dat o mare putere consiliului de administraţie din şcoli, el decide soarta dascălilor“, spune şi expertul în educaţie Tincuţa Apăteanu, cofondator Edusfera şi blogger adevarul.ro. Însă, spune ea, autorităţile au la îndemână o pârghie şi anume inserarea unei prevederi în regulamentul şcolar general din preuniversitar care să specifice o limită, chiar în bani, până la care astfel de cadouri sunt simbolice, aşa cum se întâmplă în privat, şi sancţiuni clare pentru cei care încalcă regula. „E foarte uşor să combaţi un astfel de fenomen dacă ai reguli clare, sunt publice şi le ştiu părinţii, mulţi nici nu ştiu că este ilegal să le dea dascălilor bani pentru fondul şcolii“, explică Apăteanu. ;


Scăpările din etică

Codul de etică pentru învăţământul preuniversitar aprobat de Ministerul Educaţiei prevede că dascălii nu au voie să ceară bani sau cadouri pentru a da note mai mari elevilor şi nici să strângă bani de la elevi sau părinţi pentru cadouri sau protocolul aferent examenelor. Cu alte cuvinte, nu permite astfel de atenţii dacă sunt condiţionate de favorizarea elevilor la clasă ori la examene şi sunt acordate pentru a acorda note mai mari.


DASCĂL BUN, ATITUDINE GREŞITĂ

Avocatul părinţilor care au făcut plângere, Cristian Mineran, a explicat că aceştia au cerut ca învăţătoarea să nu mai predea la clasa copiilor lor. „În cazul acesta, pentru ca învăţătoarea să nu mai predea la clasă, se poate lua o sancţiune administrativă, suspendarea. Se pot aplica şi alte sancţiuni cum ar fi mustrarea“, a exemplificat avocatul.


„Nici când aveam clasă de ţigani nu aveam aşa cadouri“

Scandalul şpăgilor de la Şcoala 10 care a dus la declanşarea mai multor anchete a pornit de la o înregistrare făcută cu camera ascunsă la şedinţa cu părinţii de la clasa pregătitoare a Şcoalii Gimnaziale Nr. 10 „Maria Rosetti”, din Capitală, la care învăţătoare este Dana Blându. Filmuleţul a fost publicat la sfârşitul lui decembrie şi arată schimbul de replici dintre părinţi şi învăţătoare, care este nemulţumită de cadourile de Crăciun cumpărate de părinţi pentru profesori şi personalul administrativ al unităţii de învăţământ.

Ea susţine că se puteau aduna mai mulţi bani şi că, vor nu vor, părinţii trebuie să dea cadouri atât directoarei, cât şi paznicilor şi femeilor de serviciu. „Astea-s cadourile voastre? Atât vă reprezintă? La Şcoala 11, ei dau 100 de euro, de Crăciun, Eu v-am întrebat: v-aţi organizat?! Este în politica balcanică, românească, de Sărbători să se ofere. Mi s-a spus că aveţi un buget de 50 de lei la 4 oameni. Cui daţi aceste cadouri? Mi s-a spus: trei profesori şi un director. Cealaltă directoare are bube? Şi copiii nu salută doctorul, şi femeile de serviciu?”, le reproşează învăţătoarea părinţilor.

Învăţătoare: Foarte bine, astea vă reprezintă.
Părinte: Nu putem să dăm cinci milioane. Nu putem.
Învăţătoare: Nu este problema mea! Pe mine nu mă încălzeşte, nu primesc onoruri, nu mă mută la ţară, nu mi se întâmplă nimic. Copiii voştri însă or să fie nişte copii săraci în suflet! Pentru că le-am spus cât de important este să ofere. Păi asta se întoarce la mine. Este bunătate, de suflet!

Spre finalul şedinţei, dascălul îi atenţionează pe părinţi să-şi regândească atitudinea până la Paşte.

„Următoarea mişcare este de Paşte. Vă gândiţi până de Paşte dacă doriţi să vă aliniaţi unui sistem românesc balcanic, de stat. Şi eu am dat, copilul meu a costat cinci milioane, profesoara de dans a costat cinci milioane. Asta înseamnă şcoală de centru”, le explică ea.

Ulterior, în clasă intră şi soţul profesoarei, iar ea îi reproşează: „Mariane, nici când aveam clasă de ţigani nu aveam aşa cadouri!”.

La rândul lui, soţul ei îi face morală unui ultim părinte rămas în clasă. „În momentul în care ţi-ai însuşit participarea într-o şcoală de fiţe, ai cumpărat tot pachetul de acolo, mai mult sau mai puţin oficial. Însuşi¬-
ţi-vă standardele de aicea, legate de tot ce înseamnă, de la intrare în şcoală, sărbatori şi toate celelalte! Deci aici, în şcoala asta şi în şcolile de fiţe, aşa se pune problema”, arată el. ;

Certaţi că nu şi-au dus copiii la after school-ul învăţătoarei

Învăţătoarea Dana Blându nu este acuzată de părinţi doar de solicitarea unor cadouri consistente pentru personalul şcolii, ci şi că îi condiţiona să-şi dea copiii la after school-ul pe care îl are în nordul Capitalei, pentru a se asigura că îi merge afacerea din privat. Blându deţine, împreună cu o altă învăţătoare, o şcoală primară privată cu after school, Şcoala AS, care are două sedii, în cartierul Băneasa şi în Pipera. 

„Doamna ne ştia şi adresele, chiar traseul, ştia clar că din zona în care locuim treceam exact pe lângă acel after school şi ne-ar fi fost mai uşor să îl ducem la after school-ul dumneaei. Noi nu am fost receptivi şi tocmai de aceea am fost chiar mustraţi şi a spus că ia personal refuzul nostru”, a povestit mama unui copil, citată de Realitatea TV.

Potrivit presei, pretenţiile dascălului vin în contextul în care afacerea pe care o deţine nu a mai adus profit de la instalarea crizei economice. Concret, firma prin care derulează această activitate i-a adus o pierdere de aproape 30.000 de euro în 2012, după ce în 2011 profitul fusese „zero”.

Mai mult, în 2010, o altă firmă prin care Blându derula afacerea after school a intrat în insolvenţă, cu pierderi de aproape 40.000 de euro în anii 2008 şi 2009, relatează Kanal D.

Potrivit legii, în România, un after school poate fi organizat în cadrul unei şcoli prin programul „Şcoală după şcoală” în parteneriat cu autorităţile publice locale şi cu asociaţiile de părinţi sau pot fi deschise ca afacere proprie, ca persoană fizică autorizată (PFA) sau firmă, cum este cazul de faţă. Învăţătoarea Corina Bâlbâie, de la Şcoala Gimnazială 165 din Capitală, spune că „afacerea” dezvoltată de Dana Blându nu este un caz singular şi „există situaţii în care dascălii le spun părinţilor să-şi ducă copiii la un after school deţinut de o persoană fizică autorizată, fie că este al lor, fie pentru că ei lucrează acolo”.

„Asta nu înseamnă că toate învăţătoarele din şcolile de fiţe fac aşa ceva. Atitudinea doameni Blându e o târguială de piaţă”, arată Corina Bâlbâie. 

Un caz similar la Iaşi

După scandalul izbucnit la Şcoala nr. 10 din Capitală, un incident similar a intrat în atenţia presei. Vizat este profesorul Petrică Angheluş, profesor de educaţie fizică şi sport la Colegiul „Mihail Sadoveanu” din Paşcani, acuzat că a cerut bani elevilor pentru motivarea absenţelor, dar şi că i-a jignit pe aceştia, făcându-i „proşti şi oligofreni”. Conducerea unităţii şcolare a demarat o anchetă internă în acest caz după ce o înregistrare audio a fost făcută publică.

„Când fetiţa mea a lipsit prima dată, mi-a propus să sponsorizez echipa de volei a şcolii. I-am trimis atunci 50 de lei profesorului Angheluş. Ulterior, într-o altă zi în care m-am dus cu fata la doctor, n-am mai dat bani profesorului”, a spus Vasile Luca, tatăl unei eleve care a solicitat mutarea acesteia într-o altă clasă.

Bărbatul susţine că fiica sa are unele probleme de sănătate, dar că mai multe absenţe nu au fost motivate, chiar dacă a fost prezentată o adeverinţă de la medicul de familie.  Pe de altă parte, Angheluş admite că a cerut bani pentru echipa de volei colegiului doar o singură dată şi că, într-adevăr, a ţipat la elevi, întrucât s-a enervat pe aceştia. „Eu sunt diriginte şi am aflat mai târziu că au strâns nişte bani pentru catedră şi au dat suma unei alte profesoare. Acest fapt m-a scos din sărite şi într-adevăr am discutat cu ei pe un ton agresiv”, s-a apărat dascălul. (Claudia Spridon).


ANCHETĂ Învăţătoarea „abonată” la banii părinţilor riscă suspendarea

Autorităţile sunt aşteptate joi să decidă dacă învăţătoarea de la Şcoala 10 din Capitală, acuzată că ar fi cerut bani de Crăciun pentru personalul şcolii, mai rămâne în sistem.

Ancheta de la Şcoala 10 continuă. Avocata învăţătoarei: înregistrarea a fost scoasă din context, discuţia era despre ambalajul „micilor” atenţii de Crăciun

Ancheta de la Şcoala 10 „Maria Rosetti” din Capitală, unde o învăţătoare le-a pretins părinţilor bani mai mulţi pentru cadourile de Crăciun ale personalului, continuă. Miercuri, avocata învăţătoarei Dana Blându a declarat că plângerea părinţilor pentru care este anchetată aceasta nu a avut legătură cu scandalul darurilor şi că învăţătoarea chiar s-ar fi oferit să le plătească acestora contravaloarea „micilor” atenţii.

VIDEO Colegii învăţătoarei care a cerut bani părinţilor pentru cadouri de Crăciun sunt audiaţi de o comisie a Inspectoratului Şcolar Bucureşti

O comisie a Inspectoratului Şcolar a ajuns, luni dimineaţă, la Şcoala nr. 10 din Capitală unde o învăţătoare este acuzată că ar fi cerut bani părinţilor pentru cadouri de Crăciun. Ancheta în acest caz a fost declanşată după ce în mass-media a apărut o înregistrare video de la o şedinţă cu părinţii în care aceasta se arată indignată de sumele mici strânse de părinţi pentru cadourile de Crăciun, care ar fi trebuit să ajungă la angajaţii şcolii.

Inspectorul şcolar: Învăţătoarea care le-a cerut părinţilor bani pentru cadouri ar putea fi dată afară din învăţământ. A fost sesizat Parchetul

Directoarea Şcolii Generale Nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală s-a prezentat luni dimineaţă la sediul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) pentru a fi audiată. Săptămâna viitoare urmează ca învăţătoarea care a pretins bani de la părinţi pentru cadourile de Crăciun să fie audiată în cadrul anchetei demarate de ISMB şi dacă este găsită vinovată, ar putea fi exclusă din învăţământ. Până atunci a fost sesizat Parchetul.

VIDEO Anchetă la Şcoala 10 din Capitală. O învăţătoare este acuzată de părinţi că cere sute de lei pentru cadouri: e un „sistem românesc, balcanic, de stat”

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bucureşti au demarat o anchetă după ce o învăţătoare de la şcoala nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală ar fi fost filmată de părinţi în timp ce le cerea acestora bani mai mulţi pentru cadourile oferite de Sărbători, dar şi pentru personalul din şcoală, cerându-le să se alinieze „sistemului românesc, balcanic, de stat” al şpăgii.

VIDEO Suntem ce facem. Ce fac învăţătorii de Crăciun?

Filmuleţul apărut pe TV-uri şi internet, o înregistrare pe ascuns a ce se întâmplă într-o şcoală de frunte a Bucureştiului, ne dă fiori. Ăştia suntem noi, românii? Aşa de jos am ajuns, învăţători, directori, să cerşim ca la uşa cortului de la părinţi, cadouri şi bani de sărbători?

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite