Întrebat despre taxa pe fast-food, Boc a glumit: "Nu sunt un om vicios"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru unii copii, mâncarea fast-food  este un deliciu
Pentru unii copii, mâncarea fast-food este un deliciu

Ministerul Sănătăţii vrea să introducă, din acest an, o taxă pe mâncarea de tip fast-food. Şi băuturile carbogazoase, shaorma sau dulciurile ar putea fi mai scumpe. Suma strânsă din vânzarea de cartofi prăjiţi şi chipsuri va fi utilizată pentru suplimentarea fondurilor din spitale şi din programele naţionale de sănătate.

UPDATE: "După cum vedeţi, nu sunt un om vicios sau suma viciilor este constantă. Nu mă pronunţ până nu am toate informaţiile necesare", a fost reacţia lui Emil Boc la adresa propunerii de introducere a noii taxe.

UPDATE:  Taxa pe fast-food va fi percepută începând cu luna martie 2010, cuantumul contribuţiei urmând să fie stabilit prin negocieri între Ministerul Sănătăţii şi companii, conform proiectului de lege care introduce această taxă. Lista completă a produselor alimentare considerate nerecomandate din cauza conţinutului crescut de sare, grăsimi, zahăr, precum şi cu aditivi alimentari va fi aprobată prin hotărâre de guvern.

Ministerul Sănătăţii (MS) caută o metodă de a strânge fonduri suplimentare, anume taxa pe produsele fast-food. Astfel, începând din acest an, producătorii şi distribuitorii de dulciuri, sucuri carbogazoase şi mâncare de tip fast-food vor plăti o nouă taxă.

Ministerul Sănătăţii introduce taxa pe produsele fast-food pentru a aduce bani la buget

A apărut hamburgerul antiimperialist McChavez

O parte din vânzarea acestor produse va ajunge în vistieria Ministerului Sănătăţii, care va redirecţiona banii către spitale şi către programele de sănătate.

„Această idee a venit ca urmare a faptului că tot mai mulţi copii suferă de obezitate.

Mâncarea de tip fast-food a devenit o obişnuinţă pentru români. Trebuie să facem ceva pentru a limita consumul de produse care dăunează sănătăţii", a declarat ieri Attila Cseke, ministrul Sănătăţii.

Acesta a mai spus că a solicitat Comisiei de sănătate a ministerului o soluţie pentru punerea în practică a proiectului. Ministrul nu a oferit informaţii referitoare la valoarea taxei, sumele pe care le-ar putea colecta la buget şi nici când va intra aceasta în vigoare.

Numărul copiilor obezi creşte în permanenţă

Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Sănătate Publică (ISP) Bucureşti, numărul cazurilor de obezitate la elevii din învăţământul primar s-a dublat în ultimii opt ani. Cauza principală este stilul de viaţă nesănătos al şcolarilor.

„Majoritatea copiilor obezi mănâncă mai multe gustări pe parcursul unei zile, constând în dulciuri, minuturi, snacks-uri şi, rareori, consumă fructe. În alimentaţia copiilor şi a adolescenţilor supraponderali şi obezi se regăseşte de mai multe ori pe zi consumul de produse fast-food, dulciuri, băuturi răcoritoare carbogazoase", a spus dr. Aurelia Cordeanu, autorul raportului.

Pe de altă parte, lanţurile de fast-food protestează faţă de intenţia Ministerului Sănătăţii. Reprezentanţii KFC România sunt de părere că introducerea acestei taxe ar avea un impact negativ asupra consumatorului final, care va fi nevoit să scoată mai mulţi bani din buzunar.

Clientul va fi cel mai afectat

„Producătorii şi comercianţii pot susţine taxa până la o anumită limită, însă, atât timp cât avem de plătit tot felul de biruri ce apar la fiecare nouă schimbare  legislativă, volumul acesta este împărţit cu clienţii", e de părere Carmen Lupuleţ, Marketing Manager KFC România. Conform oficialului reţelei KFC, o astfel de taxă nu este aplicată în niciuna dintre ţările în care lanţul de restaurante este prezent.

„Nu cred în eficienţa acestei taxe. În orice caz, o taxă în plus în an de criză ar fi dezastruoasă pentru noi, cei din piaţă", spune Dragoş Petrescu, proprietarul reţelei de restaurante City Grill. Oficialii McDonald's România, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de fast-food, se feresc să comenteze.

Obezitatea, o afecţiune în creştere

OMS descrie obezitatea ca o afecţiune în creştere îmbrăcând aspectul unei epidemii mondiale. În Marea Britanie, copiii supraponderali reprezintă 22% din copiii în vârstă de 6 ani şi 31% din cei de 15 ani. În SUA copiii supraponderali reprezintă 27% din cei în vârstă de 6 ani şi 11 ani.

Şi alte ţări au taxe pe fast-food

În decembrie 2003, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a propus tuturor naţiunilor impunerea unor taxe pentru mâncarea de tip junk-food pentru a-i încuraja pe oameni să ia în considerare şi alte opţiuni alimentare. Irlanda a introdus o taxă de 10% pe fast-food şi guma de mestecat încă din 2004.

Asociaţia medicilor britanici a propus o taxă de 17,5% pentru băuturi gazoase, prăjeli (crisps) şi burgeri, care a fost aprobată imediat. În Franţa, iniţial a fost o taxă de 19,6% (adoptată în 2007) pentru produsele fast-food, dar din cauza faptului că restaurantele nu mai aveau clienţi a fost scăzută la 5,5%.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite