Întrebări şi răspunsuri legate de vaccinurile BioNTech şi Moderna

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centru de vaccinare în metropola renană Köln
Centru de vaccinare în metropola renană Köln

Cum funcţionează logistica campaniei de vaccinare? Există diferenţe între seruri? Cât de repede pot fi vaccinaţi oamenii? Iată câteva răspunsuri la cele mai importante întrebări privind vaccinările anti-Covid.

Două vaccinuri împotriva coronavirusului sunt în prezent în centrul atenţiei, în UE şi SUA: substanţa produsă de BioNTech-Pfizer şi cea a companiei Moderna. În paralel, vaccinurile altor producători sunt pe punctul de a primi autorizaţie. O întrebare frecventă în această fază de început a campaniilor de vaccinare se referă la diferenţa dintre cele două seruri existente. 

Ambele sunt vaccinuri tip ARNm. Acestea înmulţesc proteinele individuale din celulele umane, care sunt tipice pentru virus. Corpul răspunde prin producerea unei reacţii imune. Principala diferenţă dintre cele două vaccinuri este că vaccinul Moderna poate fi păstrat într-un frigider normal de uz casnic timp de până la 30 de zile, nefiind nevoie de răcirea la -70 grade, cum este cazul vaccinulului BioNTech-Pfizer. Acesta din urmă poate fi depozitat la frigider după procesare, dar trebuie apoi utilizat în termen de cinci zile.

De ce trebuie administrate unele vaccinuri în centrele de vaccinare sau de către echipele mobile în căminele pentru vârstnici? 

image

Aceasta este singura modalitate de garantare că vaccinul BioNTech congelat este depozitat corespunzător şi apoi administrat în cel mai scurt timp. Dintr-o porţie de vaccin, specialiştii obţin cinci doze. Acesta este şi motivul pentru care medicii de familie nu pot inocula acest vaccin persoanelor în vârstă care trăiesc singure în timpul vizitelor la domiciliu. Sistemul centrelor de vaccinare ajută totodată la administrarea vaccinului celor care au cea mai mare nevoie de vaccin. 

Când trebuie făcută a doua vaccinare? 

Cele două vaccinări trebuie administrate la o distanţă de trei săptămâni (în cazul vaccinului BioNTech: între 17 şi 21 de zile). A doua vaccinare este posibilă şi după expirarea acestei perioade, dar trebuie administrată cât mai curând posibil. 

Se poate utiliza un alt vaccin pentru a doua vaccinare? 

Nu, pentru prima şi a doua vaccinare trebuie administrate numai acele vaccinuri care au fost recomandate de producători şi autorităţile de reglementare. Nu există informaţii sau teste în legătură cu utilizarea de vaccinuri diferite, aşa că nimeni nu ar trebui să îşi asume riscuri.

Ar trebui să mă vaccinez dacă am avut deja Covid?

Oricine a supravieţuit unei infecţii cu virusul poate şi ar trebui să se vaccineze. Nu este sigur că o infecţie care a fost depăşită oferă o protecţie suficientă împotriva unei recontactări a virusului. Au fost consemnate cazuri, e drept mai rare, de reinfectare cu SARS-CoV-2. Cu toate acestea, medicii nu au voie să vaccineze pe nimeni care traversează boala Covid, gripa sau alte răceli asociate cu febră. 

În acest caz, vaccinarea trebuie administrată numai atunci când pacientul este din nou sănătos. Acelaşi lucru se aplică şi oamenilor aflaţi în carantină ca urmare a contactului cu cineva infectat. Aceştia trebuie vaccinaţi numai după încheierea perioadei de carantină. Dacă sunt deja infectaţi, vaccinarea ar veni oricum prea târziu.

Cât va dura vaccinarea tuturor? 

Vor trece ani până la vaccinarea întregii lumi împotriva coronavirusului. Chiar şi în ţările industrializate, foarte dezvoltate, va dura cel puţin până în 2022 până când le vine rândul celor dornici de vaccinare. Să luăm exemplul Germaniei: autorităţile sanitare se aşteaptă ca 13 milioane de doze de vaccin BioNTech să poată fi inoculate în primul trimestru al anului viitor. 

La două vaccinări pro persoană, nici măcar nu este suficient pentru o zecime din populaţie. Deşi vor fi aprobate tot mai multe vaccinuri, acest lucru nu va schimba situaţia fundamental. Totuşi, până în vara anului 2021, ar putea fi posibilă protejarea celor mai vulnerabile categorii de persoane: vârstnicii şi pacienţii cu afecţiuni preexistente. 

Cine nu ar trebui să se vaccineze? 

În principiu, un medic trebuie mai întâi să clarifice dacă respectiva persoană suferă de afecţiuni care exclud vaccinarea. Acest lucru se aplică în special persoanelor alergice la anumite ingrediente sau care au suferit deja un şoc anafilactic. 

image

Majoritatea persoanelor care suferă de alergii la polen, alergii la animale sau la alimente vor putea fi, în schimb, vaccinate. În cazul persoanelor cu boli grave, cum ar fi diabetul, obezitatea sau un sistem imunitar deficitar, este recomandată vaccinarea, deoarece în cazul lor există riscul unui parcurs grav al Covid.

Se pot vaccina şi copiii? 

În prezent, vaccinurile contra coronavirusului sunt destinate doar tinerilor cu vârsta de peste 16 ani şi adulţilor. 

Ce trebuie să ştie femeile însărcinate? 

Experţii consideră că este puţin probabil ca vaccinurile cu ARNm să prezinte un risc pentru femeile însărcinate şi copiii nenăscuţi, dar studiile pe animale privind toxicitatea asupra funcţiei de reproducere sunt încă în curs. Aşadar, pentru viitoarele mame, vaccinarea ar trebui să fie discutată cu un medic. 

Pe de altă parte, sarcina este considerată un factor de risc pentru cursurile severe de Covid, care pot provoca daune inclusiv copilului. Gravidele ar trebui să evalueze riscul individual de infectare.

Efecte secundare

După administrarea vaccinului, la majoritatea persoanelor apar reacţii uşoare până la moderate, temporare: umflături la locul injectării, dureri de cap şi de membre, frisoane, oboseală şi febră. 

Efectele secundare apar de obicei în primele trei zile după vaccinare şi dispar după aproximativ două zile. În cazul unor complicaţii mai severe, cei care au fost vaccinaţi trebuie să contacteze centrele de vaccinare sau medicii. În acest caz, în majoritatea ţărilor, efectele secundare trebuie raportate autorităţilor de reglementare. 

Funcţionează vaccinurile şi împotriva noii tulpini de virus? 

Este posibil ca ambele vaccinuri să aibă efect împotriva tulpinilor nou apărute ale virusului. Fondatorul BioNTech, Ugur Sahin, a declarat că vaccinul companiei sale a fost testat pe 20 de mutaţii ale virusului în laborator. Compania sa testează deja vaccinul pentru cea mai recentă tulpină de virus care a apărut în sudul Marii Britanii.

Cât trebuie să aştept până mă vaccinez împotriva unei alte boli? 

Alte vaccinuri, de pildă împotriva gripei, oreionului, rujeolei şi rubeolei sau a tetanosului, trebuie administrate cu 14 zile înainte sau după o vaccinare pentru coronavirus. Acest timp de aşteptare este considerat în prezent o simplă măsură de precauţie. Medicii presupun că vaccinările simultane sunt, de asemenea, lipsite de probleme, dar pentru că nu sunt disponibile încă date care să arate că vaccinarea simultană cu alte seruri este inofensivă, este mai bine să se meargă la sigur. 

Sunt noile vaccinuri „halal”?

Acest aspect va trebui clarificat de experţii religioşi. Însă există şanse mari ca vaccinurile să fie într-adevăr „curate”. Purtătorii de cuvânt ai celor trei mari producători: Pfizer, Moderna şi AstraZeneca au confirmat pentru Times of India că produsele lor nu conţin derivate din carne de porc. 

Mai trebuie să respect regulile de igienă după vaccinare? 

Chiar dacă ambele vaccinuri oferă până la 95 la sută protecţie împotriva coronavirusului după două vaccinări, persoanele vaccinate ar trebui să respecte în continuare regulile generale de igienă şi să poarte în continuare măşti. Încă nu există studii privind durata de protecţie după administrarea vaccinurilor şi dacă vaccinul poate într-adevăr întrerupe răspândirea virusului în rândul populaţiei.

Fabian Schmidt - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite