Înmormântările pe vremea coronavirusului. Ce proceduri se aplică pas cu pas pe ultimul drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un număr de maxim 8 personae pot participa la o înmormântare Imagine: Arhiva Adevărul
Un număr de maxim 8 personae pot participa la o înmormântare Imagine: Arhiva Adevărul

Noul coronavirus a schimbat drastic şi a complicat procedurile de înmormântare, ca urmare a măsurilor suplimentare de protecţie instituite de un ordin al Ministerului Sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial

Noul coronavirus a schimbat drastic şi a complicat procedurile de înmormântare, ca urmare a măsurilor suplimentare de protecţie instituite de un ordin al Ministerului Sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial


Protocolul specific privind managementul în caz de deces al pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus (SARS-CoV2) prevede, pas cu pas, acţiunile, măsurile şi procedurile care vor fi aplicate din momentul în care o persoană moare – acasă sau la spital – în urma infectării cu noul coronavirus.


Măsurile sunt menite să prevină răspândirea virusului la rudele celui decedat, precum şi la medicii, asistenţii, angajaţii firmelor de pompe funebre sau preoţilor care intră în contact – într-un fel sau altul – cu trupul celui condus pe ultimul drum.


Protocolul care prevede regulile de înmormântare a fost stabilit de Ministerul Sănătăţii în urmă cu mai bine de zece zile, când în România nu exista încă niciun pacient decedat în urma infectării cu noul coronavirus. Primul avea să survină abia pe 22 martie. Până ieri, 24 martie, alte 7 persoane diagnosticate cu infecţie cu COVID-19 şi cu boli cronice preexistente, internate în spitale din Bucureşti, Suceava, Craiova şi Iaşi, au decedat.
Multe echipamente de protecţie, de unică folosinţă.


Iată ce prevede Protocolul că trebuie să poarte persoanele care intră în contact cu cel decedat, indiferent dacă acesta a murit la spital sau acasă:

  • combinezon complet din tyvek, respectiv material impermeabil sau material ţesut cu densitate mare rezistent la apă care prezintă şi protecţie pentru cap sau halat cu mâneci lungi impermeabile la apă şi bonetă;
  • protectoare faciale: mască cu vizetă, măşti chirurgicale şi protectoare oculare;
  • două rânduri de mănuşi latex;
  • cizme de cauciuc care pot fi dezinfectate”.


Echipamentele individuale de protecţie pentru aparţinătorii decedatului care vor parcurge procedura de identificare a cadavrului vor fi asigurate cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care a fost internat pacientul, se arată în Protocol.

Ce măsuri trebuie să respecte familia

„Aparţinătorii decedatului care parcurg procedura de identificare a cadavrului vor purta obligatoriu echipament individual de protecţie de unică folosinţă, după cum urmează:

  • halat de unică folosinţă din material ţesut sau impermeabil la apă;
  • mască facială;
  • botoşi (protecţii încălţăminte);
  • mănuşi în situaţia în care trebuie să intre în contact direct cu cadavrul”.


Potrivit documentului citat, dacă pacientul moare la spital, trupul acestuia nu va fi supus autopsiei la morgă, tocmai pentru a riscul contaminării personalului medical. Dacă persoana a decedat acasă şi a fost confirmată pozitiv, rudele acesteia trebuie să anunţe autorităţile la numărul de urgenţă 112, apoi trupul celui mort va ajunge tot la morgă.


Apoi, cadavrul trebuie aşezat la morga spitalului într-un loc separat de celelalte persoane decedate. Toate suprafeţele de aici vor fi dezinfectate cu biocide.
„Cadavrul va fi aşezat într-un sac impermeabil dublu şi ermetic închis cu fermoar şi va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol). Produsele biocide de tip TP2 vor fi folosite pentru suprafeţe în concentraţiile şi la timpul de expunere recomandate de producător şi specificate pe eticheta produsului”, se arată în document.

La înmormântare asistă 8 persoane în total

„Personalul implicat în manipularea cadavrului pulverizează produse biocide de tip TP22 sau soluţie de formaldehidă peste cadavru, apoi îl introduce în doi saci rezistenţi de vinil, astfel: după fiecare introducere a cadavrului în sac se pulverizează produs biocid tip TP22 folosind un echipament de pulverizare fină, ulterior acesta se introduce în sicriu, urmând a se închide şi sigila capacul sicriului. Familia este cea care aduce sicriul în care se pune cadavrul”, prevede protocolul.


Din acest moment şi până la înhumare sau incinerare sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acţiune de deschidere a acestuia, se arată în document. Înhumarea sau incinerarea se va efectua în cel mai scurt timp disponibil cu sicriul sigilat, iar la slujba religioasă vor asista maxim opt persoane, potrivit Ordonanţei militare nr. 2 din 21 martie 2020.

Înmormântări în 5 minute în Italia

În provincia Bergamo din Italia, cea mai afectată de epidemia de COVID-19, crematoriul a ajuns să funcţioneze 24 de ore din 24. Sicriele au umplut până la refuz morgile a două spitale, apoi morga cimitirului, iar acum zac înşirate în biserica cimitirului. Înmormântările durează 5 minute. În China, rămăşiţele umane ale celor infectaţi cu noul coronavirus erau incinerate doar în crematoriile autorizate de stat şi care se aflau cel mai aproape de locul în care s-a produs decesul, nefiind transportul celor decedaţi acolo unde dorea familia.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite