Închiderea cluburilor underground din România. După tragedia de la Colectiv, cluburile din ţară pun lacătul pe uşă până la obţinerea autorizaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După tragedia de la clubul Colectiv din Bucureşti, în care 32 de tineri şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 130 sunt grav răniţi, mai multe cluburi din ţară au decis să-şi suspende temporar activitatea până la obţinerea avizelor necesare sau până la realizarea unor lucrări de renovare, asftel încât viaţa clienţilor să nu fie pusă în pericol.

Închiderea cluburilor underground din România. Expirat din Bucureşti

Andrei Şoşa, proprietarul clubului Expirat din Capitală, a postat luni un mesaj pe Facebook în care anunţă închiderea localului, întrucât, în ultimii 12 ani a pus viaţa a mii de oameni în pericol şi nu-şi mai poate asuma vieţi. 

Într-un mesaj-spovedanie postat pe pagina sa de Facebook, Şoşa admite că a pus viaţa clienţilor în pericol

, că este prieten cu unul dintre patronii de la Colectiv, care „o să facă mulţi ani de puşcărie“, astfel că „ar fi trebuit să mă ia şi pe mine“. 

Într-un final, vorbeşte despre faptul că nimeni nu îşi asumă responsabilităţi, punându-se în capul listei, despre neconştientizarea conceptului de demisie de onoare, care „nu implică asumarea vinovăţiei, ci asumarea unui sistem în care eşti şi care nu funcţionează cum trebuie“. 

Patronul clubului Expirat se întreabă ce a făcut statul cu taxele plătite de el, arată că localul a funcţionat timp de 14 ani cu declaraţie pe propria răspundere, ani în care nimeni nu „l-a tras de urechi“, dar şi cum decurge obţinerea unei autorizaţii de la Primărie, un proces îndelungat şi birocratic. Şoşa susţine că, din păcate, statul este duşmajul „de clasă“ am oricărui mic sau mediu comeriant, deşi ar trebui să fie partener.    

Închiderea cluburilor underground din România. Hangover din Bucureşti

Şi clubul Hangover din Bucureşti îşi suspendă temporar activitatea, în urma tragediei de la Colectiv. Într-un mesaj postat pe Facebook, reprezentanţii Hangover arată că, deşi clubul este dotat cu extinctoare (lemn, metal), hidrant interior, două ieşiri, ventilator de evacuare fum separat de instalaţia de ventilaţie, a făcut luni o solicitare oficială către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) în vederea clarificării informaţiilor privind toate dotările necesare pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă. 

„Până la obţinerea răspunsului în scris din partea IGSU şi alinierea la normele şi standardele prezente şi viitoare pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă, Hangover Club îşi suspendă activitatea.

Vom reveni cu informaţii noi de îndată ce le vom avea“, se arată în mesajul celor de la Hangover.

Închiderea cluburilor underground din România. Rockstadt din Braşov

De asemenea, cel mai mare club de rock din Braşov –

Rockstadt – a anunţat că-şi suspendă temporar activitatea

pentru că, la o analiză a buretelui de izolare fonică, s-a constat că acesta face parte din aceeaşi categorie de burete folosită în clubul Colectiv.  

„Ca o reacţie imediată a celor întamplate la Bucureşti, am decis reevaluarea condiţiilor de siguranţă aflate în clubul Rockstadt. Deşi clubul dispune în acest moment de căi de ieşiri în caz de urgenţă, hidrant şi stingatoare, la o analiză amănunţită asupra buretelui de izolare fonică, s-a constatat că acesta face parte din aceeaşi categorie de burete folosită în clubul Colectiv din Bucureşti. În acest sens, vom intra în renovare pentru a înlocui întreaga suprafaţă de burete cu un material ignifug ce nu poate permite arderea“, se arată într-un mesaj postat pe Facebook. 

Închiderea cluburilor underground din România. La Bază din Iaşi

Reprezentanţii clubului „La Bază“, unul dintre cele mai frecventate localuri de noapte din Iaşi, au anunţat luni pe Facebook că îşi încetează activitatea

pe perioadă nedeterminată, cel mai probabil două-trei luni, pentru că nu autorizaţie de la ISU. 

Ieşenii mai spun că au avut noroc că, până acum, nu s-a petrecut nicio tragedie acolo. „Deşi avem două ieşiri separate, una chiar dublă, stingătoare etc, considerăm că am fost ignoranţi şi, în consecinţă, iresponsabili. Nu vrem să mai punem pe nimeni în pericol, chiar dacă legea permite acest lucru“, mai arată reprezentanţii clubului. 

Administratorii de la 31 Motor’s Pub din municipiul Suceava, local în care sunt organizate concerte de muzică rock, a fost închis până când vor primi toate avizele din partea celor de la ISU Suceava.

Închiderea cluburilor underground din România. 31 Motor’s Pub din Suceava

31 Motor’s Pub, localul aflat în apropierea sediului ISU Suceava, în care adesea sunt organizate concerte de muzică rock, a fost închis

până când vor fi obţinute toate avizele din partea pompierilor.

Administratorii pub-ului au anunţat pe pagina de Facebook că: „Lucrăm deja la un plan care sperăm să fie gata cât de curând posibil. Până atunci, clubul va fi închis. Stati liniştiţi, nu renunţăm! Mulţumim pentru înţelegere şi susţinere!“.

Această decizie a fost luată ca urmare a tragediei ce a avut loc în clubul Colectiv din municipiul Bucureşti. Cei de la 31 Motor’s Pub au arătat că abia după ce totul va fi în regulă pentru clienţii lor şi pentru formaţiile care vor concerta acolo, vor redeschide localul. Pentru ca totul să fie în ordine, un specialist de la ISU Suceava va superviza toate lucrările ce se vor realiza în interiorul pub-ului.

Toate concertele ce urmau să fie susţinute la 31 Motor’s Pub au fost anulate. De-a lungul timpului în localul sucevean au concertate diverse trupe rock atât româneşti, cât şi din străinătate, precum: Viţa de Vie, GOD, Celelalte Cuvinte, Negură Bunget, Pinholes, The Kryptonite Sparks, Sanctuar, Taine, Melancholy sau Target.

Închiderea cluburilor underground din România. Boiler din Cluj-Napoca

Conducerea unuia dintre cele mai cunoscute spaţii din Cluj unde muzica electronică e la ea acasă,

Boiler Club, anunţă public că va chema un audit de siguranţă, iar evenimentele programate în perioada auditului se vor muta

în alt spaţiu care corespunde normelor.

Boiler Club din Cluj-Napoca a anunţat, printr-un comunicat, postat şi pe Facebook, că va iniţia un audit de siguranţă şi va muta evenimentelor programate în perioada următoare.

„Am decis să îi invităm pe reprezentanţii autorităţilor de profil ca, împreună cu personalul nostru, să evalueze măsurile de prevenire şi combatere a incendiilor existente în club şi să sugereze îmbunătăţiri, fiindcă, dincolo de avize şi autorizaţii, chiar dincolo de măsurile pe care singuri le-am luat, ştim că întotdeauna este loc de mai bine. Tragedia produsă la clubul Colectiv din Bucureşti în timpul unui concert, zecile de vieţi care s-au pierdut, ne confirmă faptul că siguranţa participanţilor trebuie să fie principala prioritate a oricărui organizator de evenimente. Preferăm să mergem pe drumul cel mai corect, nu pe cel mai uşor“, spune Teodor Negrea, managerul clubului. 

Potrivit acestuia, Boiler Club este încadrat de autorităţile de profil la cel mai mic nivel de risc în privinţa incendiilor, nivelul 1, spaţiul este, în totalitate, din beton, inclusiv barurile, iar toate materialele din interior sunt ignifuge. Clubul clujean are două căi de evacuare în caz de urgenţă, marcate cu luminoblocuri - semne de culoare verzi care indică ieşirile şi rămân aprinse chiar în cazul întreruperii curentului eletric.

„Pe lângă un hidrant propriu, clubul are două seturi a câte trei extinctoare, personal calificat să le folosească şi care cunoaşte planul de pază şi de acţiune în situaţii de urgenţă, avizat de autorităţi. Toţi angajaţii clubului au fost instruiţi în protecţia muncii şi PSI. Astfel de verificări se fac în fiecare an, înainte de redeschiderea noului sezon de evenimente, ele făcând parte din activitatea curentă a clubului. În contextul actual, s-a decis realizarea unui audit suplimentar şi, pentru prima dată, a comunicării publice a măsurilor luate, dat fiind interesul public firesc şi nevoia ca participanţii să ştie că sunt în siguranţă atunci când petrec o seară în oraş“, se mai arată în comunicat.

Închiderea cluburilor underground din România. Liderul trupei Antract: Cred că peste 70% dintre cluburile underground se vor închide

Bobiţă Cătuşanu, liderul trupei rock Antract, a declarat luni, pentru Agerpres, că el crede că în perioada următoare aproximativ 70% din cluburile underground din România se vor închide.

„Sunt după două zile în care parcă trăiesc în alt film. Am patru prieteni care au murit şi alţii care se luptă să supravieţuiască. Am patru prieteni pe care ştiu că am să-i văd doar în poze de acum înainte. Nu credeam să pot trăi vreodată aşa ceva. Plâng şi am o senzaţie de vomă, e pe fond psihic. Vorbesc la telefon cu alţi prieteni şi suntem în stare de şoc“, a spus Cătuşanu.

Chitaristul Antract crede că în viitorul apropiat mai multe cluburi underground se vor închide.

„Mă gândesc că peste 70% dintre cluburile underground se vor închide, iar pentru trupele de rock va fi din ce în ce mai greu să aibă unde concerta. Pe de altă parte, nu vorbesc doar în numele Antract, vorbesc şi ca tată, e clar că fiul meu atunci când merge la un concert într-un pub, vreau să fie în securitate şi în siguranţă“, a mai adăugat Cătuşanu.

Închiderea cluburilor underground din România. Băsescu: Tineretul are nevoie de cluburi

Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că nu este o soluţie închiderea cluburilor,

pentru că tinerii le preferă pentru a-şi petrece sfârşitul săptămânii, arătând că, astfel, doar se încurajează apariţia unor cluburi clandestine. Liderul Mişcării Populare spune că finanţarea modernizării acestor spaţii cu credite garantate de stat, la fel ca la Prima Casă, ar fi o soluţie mult mai eficientă.

„Tineretul are nevoie de cluburi. Prima reacţie a autorităţilor este să le închidă. Greşit. Plecînd de la comanda socială ele trebuie să existe. Soluţia este finanţarea modernizării acestor cluburi cu credite garantate de stat, la fel ca la prima casă. Dacă le vom închide cluburile ce alternativă dăm tinerilor pentru petrecerea sfîrşitului de săptămînă mai ales iarna? Credeţi că vor umple sălile de teatru? Nu vreau să-mi imaginez cît de riscante ar fi nişte cluburi clandestine. Sunt convins că Guvernul României poate da o soluţie inteligentă pentru prezent şi viitor. Tinerii au nevoie de cluburi“, a scris Traian Băsescu, pe pagina sa de Facebook.

Închiderea cluburilor underground din România. Ponta: ISU va închide cluburile care pun în pericol viaţa oamenilor

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă va avea dreptul legal de a închide toate cluburile şi localurile care nu respectă normele de siguranţă, în baza unei ordonanţe de urgenţă care va fi aprobată în şedinţa de marţi a Guvernului, a anunţat premierul Victor Ponta.

Ponta a precizat că ordonanţa de urgenţă va avea un singur articol care dă deptul legal celor de la ISU să închidă cu sigiliu acele localuri şi cluburi care pun în pericol viaţa oamenilor, urmând ca acestea să fie redeschise în cazul în care iau măsurile necesare pentru siguranţa publicului.

Ponta a mai spus că măsura se impune pentru că „nu putem accepta ca ceea ce s-a întâmplat vineri să se mai repete“. În acelaşi timp, el a acuzat birocraţia şi lipsa de responsabilitate a funcţionarilor care, altfel, au revendicări salariale. „Aud zilnic cereri de măriri de salarii. (...) Salarii mărite vor fi când vine competenţă şi responsabilitate mai multă, că de fapt de acolo se întâmplă. Nu cred că putem spune că în 25 de ani am progresat, dimpotrivă avem mai multă birocraţie şi lipsă de responsabilitate“, a afirmat Ponta.

 Mai multe ştiri despre incendiul de la Clubul Colectiv 

Incendiu în Clubul Colectiv. Patronul de la Expirat anunţă închiderea clubului: Am pus viaţa a mii de oameni în pericol. Nu mai pot să-mi asum vieţi

Incendiu în Clubul Colectiv. Revolta unui tânăr pe care l-a ocolit moartea: Cei care mergeau în Colectiv nu sunt boschetari care trăiau de pe o zi pe alta

EXCLUSIV Incendiu în Clubul Colectiv. Administratorul firmei care a izolat fonic tavanul clubului: „Le-am oferit varianta ignifugă, dar au ales ce era mai ieftin“

Incendiu în Club Colectiv. Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii Goodbye to Gravity, au murit

Incendiu Club Colectiv. Mărturiile cutremurătoare: „Mă căţăram pe cadavre şi încercam să ies“. Asistentă de la Salvare: „Săreau arşi pe mine, urlau“

Mărturiile părinţilor victimelor de la incendiul din club Colectiv: „A deschis ochii şi mi-a spus: «am văzut iadul, mam㻓

Reacţii oficiale după incendiul de la Club Colectiv. Klaus Iohannis: „Nu mai putem continua pe principiul «lasă că merge şi aşa»“

Incendiu în Clubul Colectiv. Când se activează planul de cod roşu pentru dezastre. Neregulile depistate în actele de funcţionare a clubului

Incendiu la Clubul Colectiv din Bucureşti. Generaţia Facebook „atacă“ din nou: „Nimeni în cluburi! Astăzi nu ieşim în club!“

Incendiu în Club Colectiv Bucureşti. Solistul trupei care concerta în momentul incendiului se zbate între viaţă şi moarte. Tânărul a câştigat Megastar în 2008

    

Incendiu în Club Colectiv. Mărturiile unui prieten al trupei Goodbye to Gravity: „Au făcut concertul cu banii lor. Unul dintre băieţi are mâinile arse“

Incendiu club Bucureşti: Colectiv, unul dintre cele mai renumite localuri de concert din Capitală. În seara tragediei, intrarea a fost liberă

Incendiu în Clubul Colectiv: Cine sunt Goodbye to Gravity, trupa care a concertat în momentul producerii tragediei

Incendiu Colectiv. Cine este Alin Anastasescu, acţionarul principal al firmei care deţine Clubul Colectiv

Incendiu la Club Colectiv. Liste cu răniţii tragediei din Capitală, internaţi la diverse spitale din Bucureşti

Incendiu în Club Colectiv. Ce s-a întâmplat, de fapt, în Colectiv, clubul în care zeci de tineri au ars de vii

Incendiu Club Colectiv. Este nevoie de sânge! Unde puteţi dona chiar acum

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite