Începând cu 1 ianuarie 2021, românii care merg la muncă în Marea Britanie vor avea nevoie de viză. Cum se obţin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord îşi va asuma pe deplin statutul de stat terţ în relaţia cu statele Uniunii Europene, inclusiv cu România. Din această perspectivă, regimul de vize şi condiţiile de călătorie pentru cetăţenii europeni, inclusiv cei români, se vor schimba.

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord informează că cetăţenii europeni care doresc să se deplaseze în Marea Britanie începând cu 1 ianuarie 2021 în alt scop decât acela de vizitator/turist, respectiv cu scopul de a munci, a studia, a locui sau a dezvolta propria afacere, va fi necesară depunerea unei cereri (aplicaţii) de viză.

Astfel, cetăţenii străini care vor să muncească în Marea Britanie după 1 ianuarie 2020 vor putea aplica online pentru viză în cadrul unui sistem bazat pe puncte

Pentru obţinerea vizei, cererea (aplicaţia) va putea fi depusă online pe site-ul GOV.UK şi aplicantul va trebui să demonstreze că îndeplineşte criteriile relevante, respectiv punctajul necesar tipului de viză pentru care se depune cererea. 

Criteriile specifice de eligibilitate pentru lucrători calificaţi:

Datorită spectrului larg de meserii pe care o acoperă, probabil cea mai accesată va fi viza de lungă durată pentru Lucrători calificaţi (Skilled Workers), în care se încadrează toţi cetăţenii români care:

  • deţin o diplomă de bacalaureat,
  • toţi absolvenţii de studii superioare studiilor liceale (aici se pot încadra toţi cei cu o calificare de la instalatori, frizeri, cofetari, ospătari de exemplu până la contabili, medici, ingineri, etc). 

De asemenea, din categoria lucrătorilor ce trebuie să solicite o viză pentru Lucrători calificaţi, fac parte şi lucrătorii ce au ocupaţii eligibile din domeniul sănătăţii şi au o ofertă de muncă din partea NHS (National Health Service), din partea sectorului social sau de îngrijire sau din partea unei organizaţii care prestează servicii către NHS. Totodată aceştia trebuie să îndeplinească toate cerinţele pentru Ruta lucrătorilor calificaţi.

De altfel, pentru că în UK domeniu sănătăţii şi îngrijirii este în mod deficitar acoperit cu personal calificat, titularul vizei şi pe membrii acestuia de familie, au o serie de avantaje, cele mai importante fiind:

  • timpul redus de aşteptare al vizei, 
  • taxele de viză mai mici, 
  • exceptarea de la plata asigurării de sănătate. 

De reţinut este şi că nu există un plafon pentru numărul de aplicanţi. Iar orice aplicant care întruneşte criteriile de eligibilitate prezentate mai jos poate obţine o viză de Lucrător calificat (Skilled worker visa). Viza se acordă pentru o perioadă de 5 ani. La expirarea vizei se poate solicita prelungirea sau se poate aplica pentru obţinerea statutului de rezident permanent (‘indefinite leave to remain’).

Cum se obţin punctele necesare vizei de muncă în Marea Britanie:

Punctajul maxim pentru a fi eligibil este de 70 de puncte.

  • Primele 50 de puncte se obţin pe criterii fixe/obligatorii, iar următoarele 20 au caracter tranzacţional. Criteriile fixe pentru obţinerea a 50 puncte sunt:
  • 20 de puncte - oferta de muncă din partea unui angajator "sponsor" cu sediul în Marea Britanie, autorizat de Ministerul de Interne britanic (Home Office), la nivelul de calificare corespunzător;
  • 20 de puncte - nivelul şcolarizării - minim nivelul RQF3/nivelul A (în România, Bacalaureat);
  • 10 puncte - nivelul de limba engleză - nivelul minim este intermediar B1 (aşa cum este definit în Cadrul Comun European de Referinţă pentru limbi străine). 

Criteriile tranzacţionabile sunt: ​-20 puncte 

  • salariul minim relevant - 25.600 GBP/an sau salariul corespunzător funcţiei, oricare dintre cele două este mai mare. 
  • locul de muncă este într-un domeniu deficitar pe piaţa muncii
  • deţine diplomă de doctorat într-un domeniu relevant pentru locul de muncă

Atât în cazul salariului, cât şi al tipului de doctorat există situaţii particulare pentru obţinerea de puncte în vederea tranzacţionării.

Dacă aplicantul câştigă doar salariul minim de 20.480 GBP (pragul minim de salariu pentru toţi lucrătorii calificaţi) nu primeşte nici un punct pentru a-şi întregi punctajul. Doar în cazul în care aplicantul este persoană nou-intrată pe piaţa muncii din Marea Britanie, cerinţa salariului va fi cu 30% mai scăzută decât cea pentru lucrătorii cu experienţă, până la limita inferioară de 20.480 GBP. !

Eligibilitatea depinde de tipul meseriei

Înainte de a afla dacă o anume meserie este eligibilă sau dacă se pot obţine puncte tranzacţionabile, este necesar să se cunoască codul ocupaţional. Accesând acest link se pot obţine informaţii referitor la codurile meseriilor (calificărilor) din UK . Dacă nu se cunoaşte codul, acesta se poate afla completând câmpul corespunzător denumirii meseriei (câmpul Occupation title).

De altfel reglementările autorităţilor britanice prevăd câteva modalităţi (routes), prin intermediul cărora cei care doresc să acceseze piaţa muncii pot aplica, în funcţie de calificările profesionale. Una dintre cele mai comune este aceea pentru lucrătorii calificaţi (SkilledRoute), care prevede o secţiune specială, dedicată lucrătorilor din sănătate şi din îngrijiri de sănătate (health&care) şi care include anumite facilităţi în raport cu cerinţele generale pentru lucrătorii calificaţi

De altfel, potrivit MAE autorităţile britanice au operaţionalizat deja procedurile pentru primirea de solicitări de viză în următoarele scopuri:

  • studii, activităţi de muncă (muncitori calificaţi, lucrători înalt calificaţi în anumite domenii/Global Talent, personal medical şi asistenţi),
  • afaceri (inovare, desfăşurarea de afaceri tip start-up).

Totodată, MAE mai transmite că solicitanţii de viză vor avea de plătit o taxă de viză. În privinţa lucrătorilor sezonieri, MAE transmite că autorităţile britanice nu au furnizat până la acest moment date cu privire la procedurile aplicabile acestei categorii, urmând ca acestea să fie puse la dispoziţie ulterior.

Categorii de vize pentru muncă, voluntariat, pentru investitori şi antreprenori:

Vize pe termen lung

  • Vize pentru lucrători calificaţi (Skilled Worker visa)
  • Vize pentru lucrători calificaţi în domeniul sănătăţii şi îngrijirii (Health and Care Worker visa)
  • Vize de transfer intern în cadrul companiilor cu filiale în UK (Intra-company visas)
  • Vize pentru meserii religioase (Minister of Religion visa)
  • Vize pentru sportivi şi antrenori înalt calificaţi (Sportsperson visa)

Vize pe termen scurt

  • Vize pentru lucrători temporari - acţiuni caritabile (Charity Worker visa)
  • Vize pentru lucrători temporari - acţiuni creative şi sportive (Creative and spoting visa)
  • Vize pentru lucrători temporari în cadrul schimburilor de experienţă guvernamentale (Government authorised exchange visa)
  • Vize pentru lucrători temporari - activităţi în cadrul acordurilor internaţionale (International Agreement Worker visa) Vize pentru lucrători temporari – acţiuni  religioase (Religious Worker visa)
  • Vize pentru muncitorii sezonieri la ferme (Seasonal Worker visa) Schema de vize pentru mobilitatea tinerilor (Youth Mobility Scheme visa) Vize pentru inovatori, investitori, dezvoltatori de afaceri şi profesionişti de elită (talent)

Pentru această categorie de vize nu există necesitatea obţinerii unui certificat de sponsorizare.

  • Vize pentru inovatori (Innovator visa)
  • Vize pentru înfiinţare Start-up (Start-up visa)
  • Vize destinate aplicanţilor cu recunoaştere universală în lumea academică, cultură şi artă, cercetare, tehnologie digitală (Global Talent visa)
  • Vize pentru investitori (Investor visa). Există şi categorii speciale de vize ca de exemplu Viza pentru lucrătorii domestici.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite