Încă o rejudecare. Curtea Supremă a desfiinţat sentinţa în dosarul în care au fost condamnaţi fostul şef al ANAF Şerban Pop şi afaceristul Horia Simu

Încă o rejudecare. Curtea Supremă a desfiinţat sentinţa în dosarul în care au fost condamnaţi fostul şef al ANAF Şerban Pop şi afaceristul Horia Simu

foto Arhivă

Curtea Supremă a decis definitiv, luni, să desfiinţeze sentinţa în dosarul în care fostul şef al ANAF Şerban Pop şi omul de afaceri Horia Simu au fost condamnaţi pentru trafic de influenţă, respectiv cumpărare de influenţă. Cauza a fost trimisă spre rejudecare Secţiei Penale a instanţei Supreme.

Înalta Curte a respins, cu unanimitate, ca inadmisibilă, cererea formulată de apelantul intimat inculpat Şerban Pop de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate.

Totodată, instanţa, cu majoritate, a admis apelurile declarate de inculpaţii Şerban Pop şi Horia Simu şi de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr. 42 din 26 ianuarie 2017, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală în dosarul nr. 3503/1/2015.

"Desfiinţează sentinţa penală apelată şi trimite cauza spre rejudecare Secţiei Penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", se arată în decizia instanţei. Decizia este definitivă.

ICCJ menţionează o opinie separată, în sensul repunerii cauzei pe rol şi suspendării judecării acesteia până la soluţionarea de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a cauzelor înregistrate sub nr. C-357/19 (sesizarea în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare formulată în dosarul nr. 3089/1/2018 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 judecători) şi nr. C-547/19 (sesizarea în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare formulată în dosarul nr. 927/1/2018 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 judecători), precum şi a sesizării în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare formulată în dosarul nr. 790/1/2019 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 judecători.

În septembrie 2015, fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop au fost trimişi în judecată pentru luare de mită şi respectiv complicitate la dare de mită, pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, acuzat de dare de mită. Alina Bica a fost achitată în acest dosar, iar Şerban Pop a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă.

Omul de afaceri Horia Simu, condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influenţă, a fost pus în libertate după ce ICCJ a suspendat executarea pedepsei, după ce a acceptat în principiu contestaţia în anulare depusă după ce CCR a decis cu privire la constituirea nelegală a completelor de cinci judecători de la instanţa supremă. Şerban Pop a beneficiat şi el de suspendarea executării pedepsei.

Tot astăzi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus rejudecarea de la zero a dosarului de corupţie CET Gavora, în care fostul ministru al Transporturilor, Dan Şova, este acuzat de procurori de trafic de influenţă în schimbul unei mite de 100.000 de euro. Şova a devenit, astfel, primul beneficiar al deciziei Curţii Constituţionale cu privire la ilegalitatea completelor de trei judecători de la Înalta Curte. Fostul ministru PSD îşi vede dosarul rejudecat după ce, la sfârşitul anului trecut, acestuia i-a fost suspendată pedeapsă de trei ani şi a fost eliberat din închisoare în baza unei alte decizii controversate a CCR, cea care constata compunerea nelegală a completelor de cinci judecători.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: