Încă un proces câştigat de Laura Codruţa Kovesi. Inspecţia Judiciară a pierdut în faţa fostei şefe a DNA la Înalta Curte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un complet civil de 5 judecători de la Înalta Curte a respins definitiv, marţi, recursul declarat de Inspecţia Judiciară împotriva unei decizii a CSM prin care Consiliul a ales să nu o sancţioneze disciplinar pe fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, pe care inspectorii judiciari o acuzau că ar fi încălcat statutul magistraţilor.

„Respinge cererea de suspendare formulată de recurenta Inspecţia Judiciară. Respinge recursul formulat de recurenta Inspecţia Judiciară împotriva hotărârii nr. 5P din 24 iunie 2019, pronunţată de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru Procurori în materie disciplinară, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 2 iunie 2020”, se arată în minuta ICCJ.

Decizia vine la scurt timp după ce fosta şefă a DNA a câştigat la CEDO un proces împotriva statului român,  iar magistraţii Curţii Europene au arătat că revocarea ei din funcţie a fost abuzivă.

Pe data de 24 iunie 2019, Secţia pentru procurori a CSM a respins acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară faţă de Laura Codruţa Kovesi, acuzată că nu a respectat confidenţialitatea lucrărilor şi a inserat într-un comunicat de presă pasaje din discuţii ce vizau dosarul familiei Cosma.

Inspecţia Judiciară nu a convins nici la CSM

Inspecţia Judiciară a exercitat o acţiune disciplinară împotriva Laurei Codruţa Kovesi, după ce aceasta ar fi inserat într-un comunicat de presă pasaje din înregistrările discuţiilor purtate la sediul DNA Ploieşti, care constituiau probe într-un dosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie.

IJ a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Laura Codruţa Kovesi, la data faptei procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, „pentru nerespectarea (...) confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a informaţiilor de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii, abatere disciplinară prevăzută de articolul 99 litera j) din Legea 303/2004”.

„Inspectorii judiciari au reţinut că procurorul a inserat în comunicatul de presă nr. 126/VIII/3/2018 pasaje din înregistrările discuţiilor purtate la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti, despre care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei şi care constituiau probe într-un dosar înregistrat la Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie”, preciza IJ într-un comunicat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite