UPDATE Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, arestat pentru 30 de zile în dosarul Black Cube. Cine este acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir a fost arestat, miercuri seară, pentru 30 de zile în dosarul Black Cube, privind spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei şi a unor apropiaţi ai procurorului-şef al DNA, Codruţa Kovesi. Decizia luată de Tribunalul Bucureşti nu este definitivă, dar este executorie. Procurorii DIICOT precizează că operaţiunea de denigrare a lui Kovesi era denumită „Tornada”.

UPDATE Daniel Dragomir, fost ofiţer SRI, a fost arestat, miercuri seară, pentru 30 de zile, acesta fiind acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, instigare la fals informatic, în formă continuată şi instigare la violarea secretului corespondenţei.

Decizia luată de Tribunalul Bucureşti nu este definitivă, dar este executorie. Ea poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

UPDATE Daniel Dragomir a fost reţinut pentru constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, instigare la fals informatic, în formă continuată şi instigare la violarea secretului corespondenţei, potrivit unui comunicat emis miercuri de DIICOT.

Anchetatorii precizează că Dragomir, prin intermediul unei persoane, ar fi intrat în legătură cu un suspect din acest caz, reprezentant al companiei BlackCube, căruia i-ar fi împărtăşit strategia sa şi scopul urmărit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie.

Astfel, pe 1 februarie 2016 şi pe 16 martie 2016, Dragomir s-ar fi întâlnit în Bucureşti cu D.Z. Cu această ocazie, ei ar fi discutat de contextul şi necesitatea operaţiunii, scopul şi presupusele persoane care stau în spatele operaţiunii şi care sunt interesate de reuşita acesteia, cât şi de natura şi toate condiţiile concrete ale operaţiunilor investigative, informative şi intruzive (incluzând aici inclusiv căutarea şi obţinerea corespondenţei electronice ale ţintelor), negocierea şi stabilirea bugetului, plata operaţiunii şi comisionul de succes, precum şi modalitatea de diseminare în media internaţională a eventualului rezultat, pentru asigurarea cât mai promptă a obiectivului stabilit.

„În perioada martie – aprilie 2016, la solicitarea directă a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operaţiunii «Tornado»,  din dispoziţia suspectilor  D. Z. şi A. Y. şi sub coordonarea directa a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind în posesia unor suficiente date de stare civilă şi informaţii despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic în repetate rânduri persoane apropiate şefei D.N.A., şi în continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase («scenarii»), au reuşit să-i convingă pe aceştia să le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispoziţia coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infracţională specifică”, se arată în documentele anchetarorilor.

Ulterior, Ron Weiner ar accesar conturile de e-mail cu ajutorul datelor obţinute ca urmare a falsului informatic.

Anchetatorii precizează că datele au fost ulterior transferate în mijloacele de stocare puse la dispozitie de catre coordonatori, fiind pregătite pentru predarea către Yossi Barkshtein. 

Spionajul s-ar fi făcut dintr-un hotel din Capitală

„Activitatea infracţională specifică a echipei Weiner Ron şi Geclowicz David s-a realizat şi consumat pe teritoriul României, aceştia cazându-se în perioada 29.03-02.04.2016, la un hotel de pe raza municipiului Bucureşti”, mai arată DIICOT.

Ca urmare a operaţiunilor de pe 2 aprilie 2016, după ce Ron Weiner şi David Geclowicz au fost reţinuţi, Yossi Barkshtein, care ar fi venit în România în dimineaţa aceleaşi zile, nu ar mai fi reuşit să intre în posesia datelor confidenţiale compromise. Mai mult, după ce a alfat de ancheta procurorilor români, el ar fi plecat din ţară în după-amiaza aceleaşi zile, ieşind pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu către Bulgaria, uşterior luând un avion către Londra.

„Astfel, inculpatul Dragomir Daniel  împreună cu suspectul D. Z. au iniţiat constituirea grupului infracţional care să realizeze activităţile delictuoase destinate să conducă la atingerea obiectivului proiectului, inclusiv a unor activităţi de natură intruzivă, primul determinând demersurile infracţionale, acceptând urmările ilicite ale acestora şi mai apoi sprijinindu-le şi prin punerea la dispoziţie a unor date privind persoanele de investigat”, se mai arată în documentul anchetatorilor.

UPDATE Daniel Dragomir, fost locotenent-colonel care a activat în SRI, este persoana care ar fi fost reţinută de DIICOT în noaptea de marţi spre miercuri, acesta urmând să fie dus în faţa instanţei cu propunerea de arestare preventivă, arată Digi24.

Conform unor surse judiciare, Dragomir ar fi fost în Israel unde a discutat cu reprezentanţii Black Cube.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii au făcut marţi după-amiază percheziţii la locuinţa persoanei suspectate, cetăţean român, presupus complice în cazul Black Cube, arată news.ro.

În urma acestei acţiuni, suspectul a fost dus la audieri şi, în final, procurorii au emis pe numele lui ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore.

În acest caz, cetăţeanul israelian Ron Weiner se află în arest la domiciliu, iar David Geclowicz este cercetat sub control judiciar.

În luna august, procurorii români au fost în Israel unde au audiat mai multe persoane din cadrul companiei Black Cube, firma acuzată că şi-a trimis doi angajaţi în România pentru a o spiona pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. 

Mai mult, anchetatorii români au fost şi în Marea Britanie unde au discutat cu şefii Black Cube şi ţara respectivă.

Cine este Daniel Dragomir

În 2015, colonelul în rezervă Daniel Dragomir, fost şef Grupare Sectoare informativ-Operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism din SRI, a fost trimis în judecată de DNA, sub acuzaţia că a luat mită peste 2 milioane de lei de la administratorul unor firme, pentru a interveni la funcţionari din Ministerul Finanţelor, ANAF şi Garda Financiară în vederea opririi unor controale sau pentru rambursări de TVA.

În rechizitoriul transmis instanţei de judecată procurorii au arătat că, în perioada octombrie 2012 - octombrie 2013, colonelul Dragomir, care îndeplinea funcţia de şef grupare sectoare informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism din SRI, beneficiind de ajutorul soţiei sale, trimisă şi ea în judecată, a pretins şi, ulterior, a primit de la un martor denunţător, administrator al unor societăţi comerciale, suma totală de 2.030.353 de lei, echivalent a 462.567 de euro.


Suma, arătau anchetatorii, era compusă din 1.648.400 de lei, echivalent a 374.078 de euro (deşi iniţial a pretins suma de 400.000 de euro), sumă primită în numerar într-un cont bancar deschis pe numele altei persoane, 309.952 de lei (echivalent a 70.575 de euro), reprezentând finanţarea cheltuielilor necesare înfiinţării, dotării şi asigurării funcţionării unei societăţi comerciale, incluzând şi un autoturism de lux, marca Porsche Cayenne, 72.000 de lei (echivalent a 18.000 de euro), reprezentând salariul lunar de 8.000 de lei, primit de soţia sa, Marinela Zoica Dragomir, în calitate de administrator al acestei firme nou înfiinţate.


Sumele de bani menţionate au fost pretinse şi primite de către colonelul SRI, pentru a-şi folosi influenţa, prin prisma funcţiei deţinute, asupra unor funcţionari publici, factori de decizie în cadrul Ministerului Finanţelor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Garda Financiară, mai arată DNA.

„Profeţiile“ unui fost ofiţer SRI

La începutul lunii mai, Daniel Dragomir lansa o informaţie „bombă“: arestarea Laurei Codruţa Kovesi este iminentă.  Fostul ofiţer SRI şi-a arătat pe faţă aversiunea faţă de şefa DNA, după ce fusese trimis în judecată de ofiţerii anticorupţie.

„Şefa DNA să stea în banca ei...Să nu mai ţipe la un jurnalist...Să nu mai mintă în interviuri..că la Europa FM. Să aştepte cuminte în banca domniei sale până o să i se pună brăţările pe care le merită cu prisosinţă pe mânuţele ei mari. Ce e gros? Când îi vom vedea pe acoperiţi cum vin şi îşi cer banii.. ... Doamne fereşte nu mă refer la Marele Moise. PS. Şefa DNA e plătită din banii mei de contribuabil care muncesc, îi plătesc taxe să îşi ia salariu ( nu salar cum a învăţat-o tată domniei sale care nu a trăit din 'salar' ci din alte 'profituri' )...Deci să nu mai cheme poporul... Să se ducă la muncă... Are fişa de post... Nu o plătesc să dea interviuri să ne ameninţe... Să arate cât de agramată este... Cât de mincinoasă şi nepregătită este”, a fost mesajul lui Dragomir, citat de stiripesurse.ro.

Spionarea Codruţei Kovesi

Israelienii Ron Weiner şi David Geclowicz, acuzaţi de spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei procurorului-şef al DNA, au stat în arest preventiv de pe 3 aprilie până pe 21 iulie. 

Potrivit DIICOT, Weiner este suspectat de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

Pe Geclowicz, procurorii îl suspectează de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrităţii datelor informatice  şi complicitate la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

Cum au acţionat suspecţii

Anchetatorii precizează că, în cadrul grupării, cei doi suspecţi ar fi avut roluri şi sarcini precis trasate de către cei doi lideri. Mai exact, Weiner ar fi fost responsabil de partea tehnico-informatică a activităţii, deţinând cunoştinţele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing şi de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail.

Pe de altă parte, Geclowicz s-ar fi ocupat de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul persoanei publice vizate şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice.

„În continuarea demersului infracţional, inculpatul Weiner Ron, introducând fără drept credenţialele titularilor legitimi, a accesat în mod repetat şi fără drept, (fără autorizarea/consimţământul deţinătorilor şi utilizatorilor legitimi), respectiv prin încălcarea măsurilor de securitate (id-uri şi parolele de autentificare) căsuţele de e-mail (spaţiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clienţilor), sisteme informatice aparţinând unui număr de trei  persoane vătămate”, se mai arată în documentul citat.

Ulterior, după ce suspectul a accesat respectivele conturi şi ar fi preluat controlul asupra acestora, ar fi copiat informaţiile şi corespondenţa privată pe care ar fi transferat-o în propriul sistem informatic, „producându-se în acest fel modificări inerente în conţinutul conturilor atacate”.

Mai mult, Yossi Barkshtein, cel de-al treilea presupus spion din gruparea care o investiga pe Laura Codruţa Kovesi şi familia acesteia a primit, pe 8 august, mandat de arestare în lipsă pentru 30 de zile, la Tribunalul Bucureşti, care a admis cererea procurorilor DIICOT.

Kovesi: „Au fost date telefoane, insistent, către membrii familiei mele”

Pe 10 aprilie, Kovesi a declarat că mai mulţi membri ai familiei sale, dar şi prieteni apropiaţi, au fost sunaţi insistent, timp de o zi şi jumătate, de persoane care au încercat să afle date personale ale procurorului-şef.

„Au fost date telefoane, insistent, către membrii familiei mele şi către prieteni apropiaţi, timp de o zi si jumătate. Cei care au sunat au încercat să afle date personale, cum ar fi adresa de e-mail”,  dezvăluie Laura Codruţa Kovesi în emisiunea „După 20 de ani”, care va fi difuzată duminică de Pro TV.

Şefa DNA a mai precizat că aceasta nu este prima dată când se fac presiuni asupra procurorilor anticorupţie de oameni „deranjaţi de anchetele DNA”.

Kovesi a precizat că „au fost telefoane insistente, repetate, dar nereuşite, pentru că nimeni nu a intrat în dialog cu aceste persoane”. Întrebată în ce limbă vorbeau cei care dăceau telefoane, procurorul-şef al DNA a declarat că nu poate spune acest amănunt. Ea a adăugat că nu i-a fost atacat contul de e-mail.

Întrebată dacă bănuieşte ce anume au găsit cei care au încercat să-i spargă contul de mail, aceasta a răspuns că nu ştie.

„Nu stiu ce au găsit. Nici nu mă interesează ce au găsit. Probabil că sunt persoane deranjate de anchetele noastre, deranjate că DNA îşi face treaba. Nu pot să comentez despre cine a încercat să mă intimideze”, a spus Kovesi.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite