Încă un pas în ancheta Sky News. DIICOT a solicitat audierea jurnaliştilor britanici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii români vor să îi audieze pe jurnaliştii Sky News
Procurorii români vor să îi audieze pe jurnaliştii Sky News

Procurorii români vor să îi audieze pe jurnaliştii Sky News care au lucrat la ancheta privind presupusul trafic cu arme în România. Solicitarea procurorilor anti-mafia a fost trimisă autorităţilor din Marea Britanie, astfel fiind făcut un nou pas în ancheta autorităţilor române.

Procurorii DIICOT au solicitat ca jurnalistul Stuart Ramsay şi echipa de filmare să fie audiaţi în România, nu în Marea Britanie. Totodată, ei vor să aibă acces la filmarea brută, mai notează procurorii.

ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie şi Convenţia Organizaţiilor de Media au transmis că dosarul penal al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) împotriva jurnaliştilor Sky News este un abuz periculos şi că jurnaliştii implicaţi în acest caz ar fi trebuit să fie sancţionaţi prin alte mijloace legale, precum legislaţia audiovizuală din Marea Britanie.

Organizaţiile semnatare protestează faţă de decizia autorităţilor române de a folosi în mod abuziv legea pentru a pedepsi disproporţionat ceea ce trebuie sancţionat cu alte mijloace legale, în cazul jurnaliştilor Sky News sau printr-un demers de comunicare publică, se arată în documentul transmis News.ro. Cele patru organizaţii dau exemplu legislaţia audiovizuală din Marea Britanie.

”Autorităţile române pot cere drept la replică postului Sky News, solicitându-i acestuia să prezinte şi punctul de vedere al statului”, au transmis cele patru organizaţii. ”Cerem autorităţilor române să găsească mijloace adecvate de a reacţiona faţă de derapaje ale presei sau faţă de critici publice şi, în cazul de faţă, să retragă de urgenţă acuzele penale de comunicare de informaţii false de natură a afecta siguranţa naţională”, se mai arată în document.

Sky News a difuzat, pe 7 august, un material despre un presupus trafic cu arme din România, în care trei români au apărut mascaţi şi au pretins că sunt o grupare care ar vinde arme oricui, inclusiv unor grupări teroriste. Din investigaţiile ulterioare ale DIICOT a reieşit că cei trei români erau, de fapt, un translator al echipei Sky News şi doi vânători români, iar armele prezentate erau arme de vânătoare deţinute legal.

De asemenea, cei trei români ar fi crezut că participă la o filmare regizată, în care publicul va fi informat la final în legătură cu faptul că nu este vorba despre o situaţie reală. Totuşi, Sky News a difuzat materialul ca pe o investigaţie jurnalistică reală.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite