Încă o hoţie la Academie. Cum vrea să se îmbogăţească un avocat pe spatele academicienilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un avocat obscur din Ploieşti este pe cale să devină latifundiar, în urma unui contract de reprezentare semnat cu Academia Română. 2.700 de hectare cere avocatul printr-o clauză abuzivă strecurată în contract de fostul secretar general al Academiei, Ion Păun Otiman. Procurorii au intrat pe fir şi cercetează cazul.

Scandalul terenurilor concesionate companiei Grivco de către Academia Română a adus în prim plan şi alte contracte păguboase încheiate cu scopul de a favoriza mai multe firme sau persoane apropiate unor şefi ai forului oamenilor de ştiinţă.

Anul trecut, DNA a declanşat o investigaţie privind mai multe contracte abuzive. Unul dintre acestea este cel semnat de Fundaţia Patrimoniu a Academiei Române cu cabinetul de avocatură ”Lucian Pitaru”, din Ploieşti. Contractul viza reprezentarea Academiei Române în litigiul privind retrocedarea pădurilor de pe muntele Penteleu (Buzău), donate forului de celebra familie Maican.

Mai exact, în perioada 2000-2004, Academia Română a făcut demersuri pentru recuperarea a 18.000 de hectare din această pădure. Discuţiile cu autorităţile au fost dificile şi s-a ajuns la proces, la pădurile Academiei râvnind şi Obştea moşnenilor din Buzău.

Onorariu de succes

În 2007, când procesul era în linie dreaptă, Fundaţia Patrimoniu a Academiei Române a apelat, în mod inexplicabil, la serviciile unei case de avocatură. Şi mai inexplicabil este faptul că reprezentanţii Academiei au acceptat o clauză păguboasă şi, în acelaşi timp, ilegală: un onorariu de succes de 15% în natură din pădurea retrocedată pentru avocatul ales, Lucian Pitaru. Adică nu mai puţin de 2.700 de hectare de pădure. În plus, Pitaru beneficia de un onorariu lunar, care varia între 4.000 şi 6.000 de euro, precum şi de decontarea mai multor cheltuieli.

Ulterior, Academia Română, reprezentată de Pitaru, a obţinut în instanţă o hotărâre definitivă şi irevocabilă privind reconstituirea dreptului de proprietate pentru 18.000 de hectare de pădure, din care forul a primit efectiv doar 13.500 de hectare.
Potrivit surselor din Academia Română, pentru acest proces, avocatul Lucian Pitaru a încasat numai din onorariu circa 400.000 de euro.

Colegi de partid

Cel care a decis, în 2006, angajarea lui Lucian Pitaru a fost secretarul general al Academiei Române de la acea vreme, Ion Păun Otiman. Acesta a semnat o notă către Biroul Prezidiului Academiei Române, în care invoca necesitatea recompensării suplimentare a avocatului care reprezenta forul în litigiul Penteleu.

”Având în vedere dificultăţile privind recuperarea acestor proprietăţi, pentru soluţionarea favorabilă a litigiului, se poate negocia un onorariu de succes de maximum 15% din întinderea drepturilor câştigate, modalitatea de plată fiind în natură sau în bani”, scria Otiman în nota respectivă.

Numai că ”se poate negocia” a luat repede o formă imperativă, la ordinul secretarului general Fundaţia Patrimoniu semnând contractul cu Pitaru, în condiţiile cerute de Otiman. Misterul generozităţii academicianului stă în trecutul politic comun al celor doi în Partidul Alianţa Civică (PAC). În perioada 1992-1996, Ion Păun Otiman a fost vicepreşedinte al PAC, iar Lucian Pitaru conducea filiala acestui partid din judeţul Prahova, susţin surse din Academia Română.

Otiman: ”Nu l-am cunoscut pe Lucian Pitaru”

Academicianul a prezentat însă o variantă a evenimentelor cu totul diferită. ”Contractul a fost discutat în Biroul Prezidiului şi a fost acceptat la propunerea Fundaţiei Patrimoniu. Nu vă pot spune mai mult. Vom vedea ce spune DNA-ul şi atunci vom da explicaţii. Nu l-am cunoscut pe Lucian Pitaru, eu sunt din Timişoara, el din Ploieşti. Nu am avut niciun fel de relaţie şi orice insinuare de acest gen nu are sens. Nu-mi amintesc nici să-l fi văzut la Alianţa Civică, darămite să-l fi cunoscut. El mi-a fost recomandat ca un specialist în dreptul forestier”, a declarat pentru ”Adevărul” Ion Păun Otiman.

Întrebat despre cine i l-a prezentat pe avocat, academicianul a susţinut că nu-şi mai aduce aminte.

Clauză abuzivă

onorariu de succes Lucian Pitaru

În 2010, la solicitarea Curţii de Conturi, preşedintele Academiei Române a dispus formarea unei comisii care să verifice activitatea Fundaţiei Patrimoniu. Culmea, chiar această comisie a constatat că clauza privind onorariul de succes din contractul cu avocatul Pitaru este abuzivă. ”În ceea ce priveşte plata în natură a acestei cote procentuale, nu are temei legal, deoarece Fundaţia Patrimoniu nu are calitatea de proprietar al imobilelor-terenuri care fac obiectul contractului”, se menţiona în raportul de control. 

Lucrurile s-au precipitat în 2012, când Biroul Prezidiului Academiei Române a format o comisie care să se ocupe de urgentarea punerii în posesie a avocatul Pitaru cu 15% din pădurea retrocedată. Comisia a recomandat reducerea drastică a onorariului de succes, în condiţiile în care, timp de şase ani, avocatul fusese plătit lunar pentru munca prestată cu sume cuprinse între 4.000 şi 6.000 de euro.

La începutul lui 2014, Ion Păun Otiman a repus problema în discuţia Adunării Generale a Academiei. Forul a fost de acord să se dea curs contractului, dar Serviciul Juridic al Academiei a refuzat să avizeze decizia, considerând abuzivă clauza referitoare la onorariul de succes. Noua conducere a Academiei Române, aleasă în aprilie 2014, a blocat definitiv contractul cu Lucian Pitaru.

Contactat de ”Adevărul”, avocatul a invocat confidenţialitatea contractuală pentru a refuza dialogul. ”Am o clauză de confidenţialitate, nu pot să discut cu dumneavoastră despre acest contract”, a spus Lucian Pitaru.

Executare silită pe şest

Avocatul nu s-a lăsat descurajat şi, în iulie 2014, a obţinut în instanţă executarea silită a Academiei Române. Numai că demersurile ulterioare ale acestuia au depăşit limitele legii. Lucian Pitaru a apelat la executorul judecătoresc Adrian Porojnicu, din Buzău, pentru a intra în posesia pădurii.

La solicitarea executorului judecătoresc, care a pretins că reprezintă Academia Română, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Buzău a avizat ilegal documentaţia cadastrală pentru dezmembrarea a 2.060 hectare de vegetaţie forestieră, de pe raza comunei Gura Teghii, în valoare de circa 7 milIone de euro, pentru punerea în posesie a lui Pitaru. Astfel, avocatul  a vrut să înhaţe 15% din întreaga suprafaţă de pădure revendicată, deşi Academiei i-au fost retrocedate efectiv doar 13.500 de hectare, fapt recunoscut chiar de Pitaru.

În plus, cu de la sine putere, executorul a decis dezmembrarea suplimentară a unei suprefeţe de 25 de hectare de pădure, în valoare de 75.000 de euro, reprezentând echivalentul cheltuielilor de executare silită.

Ulterior, la solicitarea Academiei Române, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a dispus anularea dezmembrării, recunoscând abuzul comis de funcţionarii săi.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite