UPDATE Încă 12 cazuri confirmate de COVID-19. Numărul total de cazuri, în România, ajunge la 59

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos
Foto Inquam Photos

12 noi cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate azi în România. Bilanţul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus ajunge astfel la 53.

UPDATE Încă şase cazuri au fost confirmate joi seara la Hunedoara. Cele 6 persoane au intrat în contact cu femeia din Hunedoara, de 26 de ani, care nu a respectat izolarea la domiciliu, întocmindu-i-se dosar penal. 

Caz 54: Femeie, 58 ani, pacient 

Caz 55: Femeie, 74 ani, pacient

Caz 56: Femeie, 52 ani, pacient 

Caz 57: Femeie, 45 ani, autoizolată la domiciliu, cadru medical

Caz 58: Femeie, 53 ani, autoizolată la domiciliu, cadru medical

Caz 59: Femeie, 45 ani, autoizolată la domiciliu, cadru medical


Cazul numărul şase este un bărbat de 53 ani din Covasna,  venit din Italia, Trentino, pe 08.03. şi autoizolat la domiciliu, contact cu un caz pozitiv.


Cazurile numărul patru şi cinci anunţate astăzi sunt un bărbat care a călătorit în Italia la începutul lunii şi o femeie care lucrează în Italia şi s-a întors în urmă cu două zile în România.

Bărbatul are 21 ani, este din judeţul Mureş, şofer de TIR, a călătorit în Italia în perioada 4-6 martie. În cursul zilei de 10 martie 2020 a apelat 112 acuzând simptome care se încadrau in definiţia de caz. Este internat la secţia de boli infecţioase a Spitalului judeţean din Tg. Mureş şi va fi transferat la Cluj-Napoca

Femeia are 33 ani, lucrează în Trentino, Italia. S-a intors pe 10.03.2020, iar în ziua urmatoare s-a internat cu durere în gât la Spitalul de Boli Infecţioase Cluj-Napoca.


Grupul de Comunicare Strategică anunţă un nou caz de infectare cu coronavirus. Este vorba de o femeie, din Neamţ, recent întoarsă din Italia. 

„Femeia, în vârstă de 54 de ani din Neamţ a fost internată la Spitalul Roman în 11.03.2020 cu tuse, febră, faringită. În data de 01.03.2020 s- a întors din Italia, din zonă neafectată. Testul pentru infecţie cu coronavirus a ieşit pozitiv”, anunţă autorităţile.

Este cel de-al 3-lea caz anunţat astăzi, după ce a mai fost anunţat cazul unei femei de 45 de ani, din Cluj, care se afla în acest moment în Arad in carantină. Aceasta este asimptomatica şi urmează sa fie transferată la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara.


Dimineaţă a fost anunţat primul caz pe ziua de astăzi. Este vorba despre o femeie de 20 de ani, din Bucureşti, contact indirect al pacientului 17, bărbatul de 60 de ani, fost ofiţer MAI, care a fost internat pe 5 martie la Spitalul Dimitrie Gerota, fiind depistat pozitiv ulterior internării.

Conform Digi 24, a doua persoană este un bărbat, tot contact indirect al celui care a fost internat la Spitalul ”Dimitrie Gerota”.

Potrivit datelor INSP, în Bucureşti sunt 21 de cazuri.

Alte 1.450 de persoane sunt în carantină, iar 12.917 sunt izolate  la domiciliu.

covid-19

Miercuri, au fost confirmate cu coronavirus 18 persoane, cele mai mare bilanţ înregistrat într-o singură zi de la apariţia cazurilor de îmbolnăvire în România.

Mai exact, femeia are 20 de ani, şi este contact direct cu prietenul şoferului comisarului şef Lupu Nelu.

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 1.450 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 12.878 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi sub monitorizare medicală. 

Pacientul 17, este cel care a îmbolnăvit cei mai mulţi oameni cu COVID - 19 după ce el însuşi s-a îmbolnăvit şi a mers la Spitalul MAI (Gerota) unde a ascuns că a fost plecat din ţară. Din cauza minciunii fostului poliţist, comisarul şef Lupu Nelu, au fost închise trei instituţii: Spitalul MAI, cu toţi pacienţii şi cadrele medicale în el, dar şi Primăria Capitalei şi ADP Sector 4.

El s-a ales cu dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

„Referitor la bărbatul de 60 de ani, diagnosticat cu Covid-19, facem precizarea că, pe numele lui a fost deschis un dosar penal, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 2, sub aspectul săvârşirii infracţiunii Prev de art 352 CP.”, anunţă autorităţile.

Dacă va fi găsit vinovat, fostul poliţist riscă până la 2 ani de închisoare. Mai exact, potrivit art 352, „(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. (2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda”, arată Codul Penal. 

80-82% din cazurile din România sunt uşoare

Potrivit autorităţilor 80-82% din cazuri sunt uşoare şi se tratează singure, doar în 15% din cazuri, lucrurile sunt mai complicate, fiind severe şi doar 3% duc la mortalitate.

La rândul lui, medicul Adrian Streinu-Cercel a declarat referindu-se la cei mai eficienţi dezinfectanţi pentru protejarea de coronavirus, că spirtul medicinal nu este bun, nu foloseşte la nimic, precizând că trebuie utilizate substanţe biocide. „Alcoolul sanitar nu este bun, nu foloseşte la nimic. Spirtul medicinal nu e bun. Substanţele care sunt pe bază de alcool, dar sunt speciale, care să fie biocide. Spirtul nu este biocid. Sunt bune şi substanţele pe bază de clor, dar nu clorhexidina pentru că s-a demostrat că nu este activă pe coronavirus”, a explicat medicul.

El a precizat, referitor la clorhexidină, că este lucru cert în documentele oficiale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Le reamintim cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE - 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

Totodată, reiterăm faptul că informaţiile vehiculate prin intermediul reţelelor sociale, potrivit cărora municipiul Bucureşti s-ar închide sau ar intra în carantină, sunt false. Nu există nicio discuţie despre „închiderea/carantinarea” Capitalei sau a vreunui oraş din România, atrag atenţia autorităţile.

21 de dosare penale

Până în prezent, au fost înregistrate 21 de dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal şi două dosare penale înregistrate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de comunicarea de informaţii false, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 404 Cod Penal.

Puncte de trecere a frontierei închise

În ceea ce priveşte, activitatea în punctele de frontieră la graniţa cu Republica Serbia, vă informăm că, începând de astăzi, 12 martie, ora 08.00, a fost suspendată  temporar activitatea următoarelor  puncte de trecere a  frontierei de la graniţa comună: 

- PTF  Vrbica – Valcani- specific rutier; 

- PTF  Nakovo – Lunga- specific rutier; 

- PTF Jasa Tomic – Foeni – specific rutier;

- PTF  Kaludjerovo – Naidas – specific rutier; 

- PTF Golubac - Moldova Nouă – specific rutier/naval; 

- PTF Kladovo - Drobeta Turnu Severin – specific naval; 

- PTF Kusjak - Porţile de Fier II – rutier.

Măsura a fost instituită de către autorităţile din Republica Serbia în vederea protejării sănătăţii cetăţenilor din cele două state, în contextul extinderii infecţiei  cu COVID-19.

Precizăm că, traficul  de frontieră între cele două ţări va continua în condiţii normale prin P.T.F. Stamora Moraviţa (judeţul Timiş), P.T.F. Jimbolia  (judeţul Timiş) şi P.T.F. Porţile de Fier I (judeţul Mehedinţi).

RECOMANDĂRI pentru prevenirea răspândirii COVID-19

Protejaţi-vă, evitaţi contactul direct!

- Evitaţi zonele aglomerate unde sunteţi expuşi la contact direct şi/sau interacţiune cu un număr mare de persoane

- Feriţi copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafeţe/obiecte comune de către un număr mare de copii

- Limitaţi la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrăţişările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea feţelor cu mâinile.

- Se recomandă, inclusiv în privinţa persoanelor împreună cu care locuiţi, să NU intraţi în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniţi la domiciliu.

- Evitaţi atingerea suprafeţelor care sunt atinse în mod frecvent şi de alte persoane, precum: balustrade, clanţe, mânere, butoane de lift sau de acces. 

- În cazul în care sunteţi totuşi nevoiţi să atingeţi aceste suprafeţe, protejaţi-vă folosind şerveţele de unică folosinţă.

- Păstraţi o distanţă semnificativă faţă de celelalte persoane pe care le întâlniţi. În cazul în care vă aflaţi în transportul în comun încercaţi să NU staţi faţă în faţă cu alte persoane.

- Asiguraţi-vă, după folosirea transportului în comun, că v-aţi igienizat mâinile înainte de a vă atinge faţa, nasul sau gura.

- Folosiţi, pe cât posibil, rute sau modalităţi alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. 

- În zonele urbane, pentru distanţe mici, se recomandă folosirea modalităţilor alternative de deplasare, fie cu bicicleta/trotineta electrică, fie mersul pe jos.

 - Evitaţi deplasările în ţările care se confruntă cu număr mare de cazuri de infectări cu noul coronavirus (COVID-19) şi descurajaţi întoarcerea în ţară a persoanelor din zonele de risc

- În cazul în care călătoriţi într-o ţară expusă infecţiei cu noul coronavirus există riscul ca la momentul revenirii în ţară, în funcţie de actualizarea zonelor roşii/galbene, să fie necesar să rămâneţi în carantină/izolare 

- În mod obligatoriu, românii care se întorc în ţară din zone de risc vor trebui să intre în autoizolare la domiciliu

- Limitaţi folosirea bancnotelor şi a monedelor, optând pentru plăţi cu cardul/telefonul sau plăţi on-line.

- Optaţi pentru munca de acasă

- Respectaţi cu stricteţe regulile de igienă personală recomandate de autorităţi

▪Spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun, minimum 20 de secunde, 

▪Folosiţi prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă şterge mâinile.

▪Nu vă atingeţi ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.

▪Dacă strănutaţi sau tuşiţi acoperiţi-vă gura şi nasul cu un şerveţel de unică folosinţă, pe care aveţi grijă să-l aruncaţi imediat la coşul de gunoi.

▪Dezinfectaţi frecvent, cu soluţie pe bază de alcool sau clor, suprafeţele cu care intraţi în contact, atât acasă cât şi la locul de muncă. 

▪Aerisiţi de mai multe ori pe zi încăperile în care desfăşuraţi activităţi.

▪Luaţi medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripţia medicului.

▪NU beţi lichide din aceeaşi sticlă/pahar cu alte persoane şi nu folosiţi aceleaşi tacâmuri. 

▪NU intraţi în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus. 

▪Masca de protecţie/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră, în cazul în care aveţi simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie.

▪Masca de protecţie trebuie să acopere complet nasul şi gura persoanei care o poartă.

- Ţineţi cont de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăţi în respiraţie). 

▪Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase

▪Informaţi-vă despre noul coronavirus numai din surse oficiale! 

▪Puteţi obţine detalii dacă sunaţi la 0800.800.358, care este un număr de informare, nu este un număr de urgenţă.

▪Doar în cazul urgenţelor sunaţi la 112!

Protejaţi-vă apropiaţii, nu-i expuneţi!

- Evitaţi, cu prioritate, expunerea persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) şi a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.

- Rămâneţi acasă dacă aveţi simptome de gripă sau răceală şi sunaţi medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeţi din primul moment la unităţile de urgenţă. Există riscul, în cazul în care sunteţi purtător al virusului, să transmiteţi şi altor persoane noul coronavirus. 

- Dacă vă aflaţi în autoizolare la domiciliu respectaţi cu stricteţe recomandările autorităţilor, NU părăsiţi sub nicio formă domiciliul pe perioada celor 14 zile, NU primiţi vizitatori şi NU intraţi în contact apropiat cu eventualele persoane care vă furnizează alimente sau produse. 

În cazul în care încălcaţi regimul autoizolării la domiciliu riscaţi amendă de până la 20.000 de lei, precum şi dosar penal în cazul în care contribuiţi la răspândirea virusului.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite