Încă un „dottore“ în curtea Ecaterinei Andronescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalul MApN Ioan Sîrbu, consilier al ministrului Educaţiei, predă la UMF „Carol Davila“ un curs cu câteva capitole însuşite din lucrarea unui reputat profesor american. Sîrbu (52 de ani) îşi recunoaşte fapta şi dă vina pe tinereţea sa din 2004, când avea 46 de ani.

Fostul comandant al Spitalului Clinic de Urgenţă Militar Central „Carol Davila", generalul maior Ioan Sîrbu, este consilier al ministrului Educaţiei pe probleme de învăţământ medical militar şi şef al Catedrei de Implantologie Orală, din cadrul Facultăţii de Stomatologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila".

Ultima funcţie îi aduce însă şi acuzaţii de plagiat. Pentru cursul de Implantologie, s-a inspirat din tratatul „Dental Implants: The Art of Science", al cărui autor este profesorul american Charles Babbush. În „Curs practic de implantologie orală", ediţia 2004, semnat de Sîrbu, se regăsesc capitole întregi din lucrarea implantologului american, pe care o citează doar la Bibliografie.

A copiat capitole întregi

Câteva capitole din cursul de implantologie al generalului Ioan Sîrbu au fost reproduse aproape integral din tratatul „Dental Implants: The Art of Science", scris de Charles Babbush, director al Centrului de Implant Dentar din Cleveland (Ohio).

Textele au fost preluate fără ca generalul Ioan Sîrbu să menţioneze sursa ori să individualizeze cu ghilimele pasajele preluate. De exemplu, „Dinte natural vs. implant", din capitolul 14 („Dispensarizarea pacienţilor purtători de implanturi"), este copia fidelă a subcapitolului „Tooth vs. implant", din „Dental Implants: The Art of Science", fiind preluat până şi titlul. În „oglindă"  sunt şi subcapitolele „Efectul plăcii bacteriene asupra implanturilor" (Curs practic de implantologie orală) - „Effect of dental plaque on the tooth and implant" (Dental Implants: The Art of Science), „Semnificaţia micro-gap şi macro-gap" - „Micro-gap versus macro-gap", „Întreţinerea unui implant" - „Maintenance of the dental implant" etc.

Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în cazul capitolului „Bazele anatomice pentru alegerea implanturilor", care este o reproducere a capitolului „Principles of implant positioning", din tratatul implantologului american. Alte capitole, precum „Biomateriale folosite în implantologia orală", „Selecţia pacienţilor candidaţi pentru a deveni purtători de implanturi" sau „Evaluarea ofertei osoase", au fost copiate parţial.

Dă vina pe tinereţe şi pe decan

Ioan Sîrbu a recunoscut că s-a inspirat din opera lui Charles Babbush, dar a pus plagiatul pe seama lipsei de experienţă şi a... tinereţii. „Era o disciplină nouă şi nu aveam niciun instrument la dispoziţie. Eram tineri, începători...

Click pe imagini pentru a vedea o fotogalerie cu capitole întregi din ''Curs practic de implantologie orală''

N-am ştiut că trebuie să citez, am înţeles că pot să preiau din alţi autori dacă lucrarea are scop exclusiv didactic. Oricum, prefaţa este semnată de decanul de atunci al Facultăţii de Stomatologie, Mihai Augustin, şi nu cred că, în inocenţa mea tinerească, m-ar fi lăsat să merg cu capul înainte, să greşesc", a declarat generalul Ioan Sîrbu pentru „Adevărul".

Ioan Sîrbu a omis însă să spună că legislaţia permitea preluarea unor texte din alţi autori, dar cu respectarea uzanţelor academice privind citarea şi numai în scop exclusiv didactic. Or, şeful catedrei de Implantologie nu a respectat regulile de citare şi, în plus, a scos cartea la vânzare, latura didactică fiind astfel completată de cea comercială.

„Textul este furat, dar este şi tradus prost"

Vicepreşedintele şi fondatorul Asociaţiei Secular-Umanistă din România (ASUR), Toma Pătraşcu, a confirmat pentru „Adevărul" că generalul Ioan Sîrbu a plagiat lucrarea implantologului american Charles Babbush. Toma Pătraşcu este cel care a dezvăluit că apoape toţi colegii plagiatorului Ioan Mang, de la Departamentul Calculatoare al Universităţii Oradea, au plagiat la rândul lor.

„A copiat pasaje uriaşe şi chiar planşe şi grafice, se vede foarte clar având în faţă cele două lucrări. Şi, mai rău decât atât, după ce că textul este furat, mai este tradus şi prost. Chiar dacă tratatul respectiv este menţionat la bibliografie, asta nu justifică în niciun caz copierea, traducerea mot a mot a capitolelor respective", a declarat vicepreşedintele ASUR referitor la cursul de implantologie scris de Ioan Sîrbu. 

Cercetat şi pentru falsificarea CV-ului

Plagiatul nu este singura problemă a generalului Ioan Sîrbu. El este cercetat de Comisia de Etică din UMF „Carol Davila" pentru că şi-a trecut în CV un articol cotat ISI (Institute for Scientific Information), inclus în Web of Science, care nu-i aparţine. Este vorba de articolul „Details of the intralingual topography and morphology of the lingual nerve", care îl are ca autor principal pe prof. M.C. Rusu şi coautori pe V. Nimigean, L. Podoleanu, R.V. Ivaşcu şi M.C. Niculescu.

Capitol din cursul de Implantologie (facsimil dreapta) copiat de Ioan Sîrbu din lucrarea profesorului american Charles Babbush (facsimil stânga)



Standardul ISI este un criteriu de performanţă pentru evaluarea cadrelor didactice universitare. Generalul Ioan Sîrbu a folosit CV-ul în care a trecut articolul publicat de M.C. Rusu la concursul pentru ocuparea postului de profesor universitar. Includerea acestui articol în dosarul de promovare în învăţământul universitar, în condiţiile în care candidaţii îşi asumă răspunderea sub semnătură pentru veridicitatea datelor din curriculum vitae, constituie declaraţie în fals.

Ioan Sîrbu a dat vina pe un coleg, susţinând că articolul a fost trecut în CV din greşeală. „A fost o greşeală a mea, nu vă ascund că am rugat pe un coleg de catedră, pentru că trebuia repede să-mi fac un CV şi acesta, din greşeală, a trecut acel articol. Acum l-am modificat. Vreau să luaţi în calcul că am muncit foarte mult pentru cariera mea. Nu vă ascund că am făcut o şcoală profesională şi am fost şi strungar la viaţa mea. Am şi eu greşelile mele. Pe unele le regret, pe altele încerc să le îndrept. Nu sunt un sfânt", a declarat generalul. Profesorul Mugurel Constantin Rusu nu a dorit să comenteze cum a ajuns articolul său în CV-ul generalului Sîrbu.

O consiliază pe Ecaterina Andronescu

Generalul Ioan Sîrbu a fost numit, la 1 februarie 2011, consilier la Direcţia Generală de Învăţământ Superior, din Ministerul Educaţiei, prin detaşare de la MApN. Ordinul de numire a fost semnat de fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu. La Ministerul Educaţiei, consilierul Ioan Sîrbu răspunde de învăţământul superior din domeniile sănătate şi militar. Totodată, acesta are sarcini în privinţa legăturilor instituţionale cu universităţile de medicină şi militare. Totodată, Sîrbu are şi sarcina de a elabora acte normative pentru domeniul „învăţământ militar".

Conform legii, Sîrbu îşi poate pierde catedra

Potrivit legislaţiei, o operă plagiată este o lucrare scrisă care are un autor şi o dată de apariţie certe,  şi care cuprinde cel puţin un fragment cu conţinut şi formă clară preluat dintr-o operă autentică.

image

La plagiat, conţinutul nu este delimitat prin ghilimele sau introducere similară prin context şi menţinerea lipsită de echivoc a informaţiei sale de provenienţă. Astfel, indicarea unei lucrări în bibliografia generală nu este o autorizare a preluării informaţiei din lucrare. Dacă preluarea este neautorizată în mod explicit, nu este delimitată în mod lipsit de echivoc şi nu este pusă în relaţie cu lucrarea de provenienţă, atunci plagiatul este prezent, iar opera rezultată este una plagiată.
Legislaţia românească sancţionează plagiatura. Potrivit Legii Educaţiei, „se interzice ocuparea posturilor didactice şi de cercetare de către persoane dovedite că au plagiat. Se anulează automat concursul pentru un post didactic ocupat, indiferent când, de către o persoană dovedită că a plagiat".

Alţi plagiatori „consacraţi"

- Premierul Victor Ponta a fost acuzat că a copiat în lucrarea de doctorat idei şi texte din tratate de drept.
- Profesorul universitar Ioan Mang (nominalizat de Ponta la funcţia de ministru al Educaţiei) a fost acuzat că a publicat lucrări preluate din studiile unor cercetători străini.
- Mircea Beuran şi-a pierdut, în 2003, atât funcţia de profesor universitar, cât şi pe cea de ministru al Sănătăţii, după ce s-a constatat că studiul acestuia, „Ghidul medicului de gardă", a fost copiat după un ghid medical internaţional. În acelaşi scandal a mai fost implicată Daniela Bartoş, şi ea fost ministru al Sănătăţii, care a semnat câteva capitole din volumul 1 al lucrării.

Suspect că a intrat la facultate fără examen

Ioan Sîrbu a avut o ascensiune fulminantă în carieră. În 15 ani, el a ajuns de la plutonier-major la general cu doua stele, cercetător ştiinţific, profesor universitar şi comandant al celei mai mari unităţi medicale a Armatei, Spitalul Militar „Carol Davila".

În perioada 1982-1989, Ioan Sîrbu a picat, an de an, examenul de admitere la Facultatea de Medicină Militară. Cu excepţia anului 1985, când a fost respins cu media 6.48, în toţi ceilalţi ani mediile obţinute au fost sub 5.00. În 1990, plutonierul-major Ioan Sîrbu a solicitat admiterea fără concurs la Medicină, pe motiv că ar fi fost persecutat politic.

Ministrul Învăţământului de la acea vreme, Mihail Şora, a avizat favorabil cererea MApN şi l-a admis pe Ioan Sîrbu, fără concurs, la  Facultatea de Medicină Militară, echivalându-i acestuia concursul de admitere din 1985, picat cu nota 6.48. Sîrbu a refuzat să comenteze modul în care şi-a început studiile universitare.

Exemplu de copy/paste

Plagiatul a mers până într-acolo încât generalul Sîrbu a copiat până şi exemplul particular pe care l-a dat Charles Babbush pentru poziţionarea ideală a unui dinte.

„Dental Implants: The Art of Science" (pag. 98): „For example, if the mesiodistal width of the tooth being replaced (7,1 mm) is divided by 2, the result is 3,55 mm. This quotient represents the distance from the center of the implantto the proximal surface of the adiacent natural tooth".

„Curs practic de implantologie orală" (pag. 104): „De exemplu, dacă lăţimea mezio-distală a dintelui înlocuit este 7,1 mm, această valoare împărţită la 2 ne dă 3,55 mm, care reprezintă distanţa de la centrul implantului la suprafaţa proximală a dintelui vecin".

"Prefaţa este semnată de decanul Mihai Augustin şi nu cred că, în inocenţa mea tinerească, m-ar fi lăsat să merg cu capul înainte (...) N-am ştiut că trebuie să citez, am înţeles că pot să preiau din alţi autori dacă lucrarea are scop exclusiv didactic.''
Ioan Sîrbu consilier al ministrului Educaţiei

Avansat din doi în doi ani

Cariera militară a lui Ioan Sîrbu a fost la fel de explozivă cu cea academică. Practic, cu excepţia unui grad obţinut la termen (cinci ani), Sîrbu a fost avansat numai la „excepţional", din doi în doi ani.

- 1990 - plutonier-major
- 1992 - locotenent-major
- 1994 - căpitan
- 1999 - maior
- 2000 - locotenent-colonel
- 2002 - colonel
- 2004 - general de brigadă
- 2009 - general-maior

CV

- Ioan Sîrbu
- Data şi locul naşterii: 17 octombrie 1958, comuna Plopşor, judeţul Gorj
- 1990 - admitere controversată, fără concurs, la Facultatea de Stomatologie
- 1995 - declarat respins la examenul de rezidenţiat
- 1996 - bursier la Clinica de Implantologie Orală - prof. Leonard Linkow, New York
- 1996 - obţine echivalarea rezidenţiatului
- 2002 - 2004, comandant al Institutului Medico-Militar Bucureşti
- 2003 - şef de lucrări, Catedra de Implantologie Orală, Facultatea de Medicină Dentară
- 2004 - 2009, comandant al Spitalului Clinic de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila" Bucureşti
- 2005, conferenţiar universitar, Catedra de Implantologie Orală, Facultatea de Medicină Dentară
- 2008, profesor universitar, Catedra de Implantologie Orală
- 2009 - 2010, comandant al Direcţiei Medicale a Armatei
- Ianuarie 2010, consilier al ministrului Apărării Naţionale
- Februarie  2011, consilier la Ministerul Educaţiei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite