Încă o condamnare definitivă la Înalta Curte pentru un fost „baron” PSD. Unde va munci în folosul comunităţii Adrian Duicu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, rămâne cu decizia de condamnare cu suspendare, după ce Înalta Curte a respins, miercuri, atât apelul declarat de procurori, cât şi pe cel al fostului „baron” PSD împotriva deciziei instanţei ierarhic inferioare.

UPDATE: Prin decizia pronunţată miercuri de Înalta Curte, rămân definitive dispoziţiile hotrărârii din 20 decembrie 2017 ale Curţii de Apel Bucureşti, atunci când, pe lângă pedeapsa cu suspendare, judecătorul l-a obligat pe Adrian Duicu să presteze muncă în folosul comunităţii pe o perioadă de 2 luni, la Primăria Orşova.

„În baza art.91 C. pen. dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o durată de 2 ani ce constituie termen de supraveghere conform art.92 C. (…) Pe parcursul termenului de supraveghere, în baza art.93 alin.3 C. pr. pen. persoana condamnată va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe durata a 60 de zile în cadrul Primăriei Municipiului Orşova. Atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor art.96 C. pen. privind cazurile de revocare a suspendării sub supraveghere a executării pedepsei”, se arată în decizia de la fond. 

Pe 29 ianuarie, ICCJ a rămas în pronunţare cu privire la apelul declarat de Adrian Duicu împotriva deciziei Curţii de Apel. Condamnat la 1 an şi 6 luni cu suspendare după ce făcea lobby pentru a obţine posturi „cu dedicaţie” pentru poliţişti, fostul şef al CJ Mehedinţi urmărea achitarea.

„Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi de inculpaţii Borugă Doina şi Duicu Ioan Adrian împotriva sentinţei penale nr. 254/F din data de 20 decembrie 2017 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală, pronunţată în dosarul nr. 4878/2/2014 (2747/2014), privind şi pe intimaţii inculpaţi Rolea Elisabeta Zenovia, Ponea Constantin Ştefan, Popescu Constantin, Popescu Daniela Delia, Bădin Andrei Dan, Feraru Grigoriţa, Drăghia Valentina şi Stănoiu Cristian Damian”, se arată în decizia definitivă a ICCJ.

Acuzaţiile procurorilor DNA

Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că în perioada martie-iunie 2013, Adrian Duicu i-ar fi spus lui Ştefan Ponea că are influenţă asupra unor membri ai Guvernului, funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, a şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, pe de o parte, şi asupra unor consilieri locali ai Consiliului Local al municipiului Orşova, pe de altă parte.â

Duicu i-ar fi promis lui Ştefan Ponea că îşi va folosi această influenţă pentru a-i determina pe aceştia să îl menţină temporar în funcţia de inspector şef al IPJ Mehedinţi, iar la o dată ulterioară să îl numească director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică din Inspectoratul General al Poliţiei Române, „precum şi să numească o persoană din familia acestuia (Elisabeta Ponea, soţia fostului şef al IPJ Mehedinţi) într-o funcţie de conducere în cadrul Ministerului Public.

Potrivit procurorilor, un membru al familiei lui Ponea a obţinut cele două suprafeţe de teren, în urma intervenţiei lui Duicu, care şi-ar fi folosit influenţa asupra a 11 membri ai Consiliului Local Orşova, prin intermediul şi cu ajutorul preşedintelui PSD Orşova, Constantin Popescu.

Duicu i-ar fi cerut în schimb lui Ponea să determine un magistrat să îi admită cererea dintr-un dosar în care ceruse anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate prin care s-a stabilit că a fost în incompatibilitate.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite