Înăsprirea Codului Rutier. Şoferii şi bicicliştii nu vor avea voie să ţină în mână telefonul atunci când conduc. Ce pedepse riscă cei care încalcă regula

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducătorilor de autovehicule, tractoare, tramvaie aflate în mişcare, dar şi de vehicule pentru care nu este impusă obligativitatea unui permis de conducere le va fi interzis, prin lege, nu doar să utilizeze, dar chiar să ţină în mână telefonul mobil şi orice dispozitiv mobil cu funcţie de înregistrare ori redare text, foto sau video.

 Amenzile vor fi majorate în astfel de cazuri, iar pentru şoferi, în anumite condiţii, se va merge până la suspendarea permisului de conducere, potrivit unei ordonanţe adoptate astăzi de Guvern. 

Modificarea legislativă este una importantă dacă avem în vedere că, în prezent, Codul Rutier prevede doar în cazul şoferilor că le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceştia se află în timpul mersului, cu excepţia aparatelor cu dispozitive tip „mâini libere/ hands free”.

Practic şi bicicliştii sau cei care vor conduce trotinete şi care vor fi surprinşi de agent cu telefonul în mâna vor fi pasibili de a fi sancţionaţi la fel ca în cazul şoferilor cu o amendă maximă de 1.200 de lei. În plus, şoferii vor putea rămâne şi fără permis pentru o perioadă de 30 de zile.

Au ajuns un soi de birouri mobile

Măsura a fost considerată necesară deoarece, potrivit unul date datelor oficiale, la nivel naţional, aproape 150 de români sunt amendaţi în fiecare zi pentru că sunt surprinşi vorbind la telefon fără aceste dispozitive speciale, fapt care pune grav în pericol siguranţa circulaţiei. Mai mult, iniţiatorii au ajuns la concluzia că actualele telefoane mobile sau tablete au ajuns aşa de complexe încât includ o serie de alte funcții, precum cea de aparat foto/filmare performantă, convorbire video, mp3, mp4 playere, scanner de documente, utilizare internet/rețele sociale, consolă mobilă de joc, care le transformă chiar şi într-un soi de birouri mobile. Tocmai din acest motiv posesorii acestora sunt tentaţi să le folosească în diverse scopuri în timp ce conduc.

Noile prevederi vor intra în vigoare în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării ordonanţei în Monitorul Oficial al României, perioadă în care poliția rutieră va informa publicul cu privire la noile reguli.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite