Înscenarea Sky News cu traficanţi de arme români, 2.000 de euro. Regizorul-jurnalist: Nimeni nu a plătit nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armele găsite de DIICOT în urma percheziţiilor de miercuri FOTO DIICOT
Armele găsite de DIICOT în urma percheziţiilor de miercuri FOTO DIICOT

Aşa-zişii traficanţi de arme care pentru bani le-ar da mitraliere chiar şi teroriştilor au fost depistaţi de procurorii DIICOT şi duşi la audieri. Anchetatorii au descoperit şi armele pe care le-au filmat jurnaliştii postului britanic Sky News atunci când au făcut reportajul despre „traficanţii români le vând arme tuturor celor care doresc”. Erau deţinute legal de protagoniştii reportajului. „A fost un scenariu”, a declarat şeful DIICOT.

UPDATE Stuart Ramsay a postat miercuri seară un mesaj pe pagina sa de Twitter în care precizează că reportajul făcute de echipa Sky News este real, însă autorităţile sunt stânjenite.

„Ha! Calmaţi-vă. Povestea este adevărată. Nimeni nu a plătit nimic. Nimeni nu a regizat nimic. Armele sunt reale. Arestări se întâmplă. Guvernul este stânjenit. Obişnuiţi-vă cu asta”, a precizat jurnalistul britanic.

UPDATE Szanto Aurelian Mihai, care a jucat rolul intermediarului dintre jurnaliştii de la Sky News şi falşii traficanţi de arme, a plecat de la sediul DIICOT după mai multe ore de audieri.

Acesta a declarat în faţa presei că reporterii i-au spus că vor să facă un documentar despre traficul de arme şi a acceptat să fie făcut acel documentar, cu oameni pe post de „actori”, cu întrebări şi răsunsuri prestabilite.

„Ce declar este totul adevărat şi o fac pentru imaginea mea şi imaginea României, în primul rând pentru că sunt român şi sunt mândru cu asta. Toată lumea greşeşte în viaţă, toată lumea face prostii. Eu am fost contactat prin cineva care are contacte la trustul Sky, dacă sunt de acord să filmez un documentar pe teritoriul României în legătură cu traficul de arme care se desfăşoară pe tot continentul est-european. (…) Mi s-a comunicat că este vorba despre un documentar pe care trustul Sky îl face pe teritoriul Europei în legătură cu aceste traficuri de arme, pentru informarea populaţiei, ca să fie vigilentă, să aibă ochii în patru, în caz de suspecţi”, a spus Szanto.

El a precizat că a fost contactat de un prieten din Anglia care ştia că are arme de vânătoare şi l-a întrebat dacă este de acord să ajute la realizarea documentarului Sky News.

„Bineînţeles nu pe gratis, o remuneraţie pentru actorie, pentru prezentare. (…) Ei mi-au mai pus în vedere să se desfăşoare această activitate într-un loc foarte retras, ascuns de ochii lumii, iar ei vor spune că se află la graniţa cu Ucraina. Ei aşa o să declare în documentar”, a declarat Szanto.

Totodată, el a menţionat că a primit asigurări că la finalul documentarului se va specifica faptul că personajele sunt fictive. 

„Acum, eu vă spun că am pus botul, bănuiesc. L-am sunat pe prietenul meu, m-a asigurat că totul este OK. Ei mi-au cerut să le prezint, dacă se poate, arme de război. Comunicarea mea către ei a fost: «Nu, nu pot să vă ofer arme de război, pe teritoriul României nu găseşti aşa ceva, nu este zonă de război, nu este Afganistan, nu există aşa ceva, dar pot să vă aduc nişte arme de vânătoare, care pentru acest documentar, acest scenariu, se pot folosi, ca să explici la oameni cum se fac aceste chestii»”, a precizat Szanto.

Jurnaliştii britanici ar fi fost cei care au cerut ca personajele să fie „cât mai reale”, respectiv să poarte măşti şi haine militare. Mai mult, ei ar fi transmis şi „scenariul care urma să fie pus în practică”.

Probleme tehnice în timpul filmărilor

Acesta a preciza că de la Sky News a fost o echipă de patru jurnalişti, printre care şi Stuart Ramsay, dar cu care el nu a discutat direct, ci prin prietenul său din Anglia.

„Nu s-a făcut o repetiţie în prealabil, dar când am ajuns la faţa locului, oamenii se simţeau degajaţi, ştiind că este vorba de un documentar. Şi acum, să vă spun un lucru: dacă vinzi arme, stai în halul acela, liniştit, cald, te laşi filmat, efectiv, absolut orice? Oamenii ştiau că este vorba despre un documentar de informare. În momentul în care am ajuns, domnul Ramsay a dat noroc cu ei, a fost foarte degajat. În momentul în care a început - lucrul acesta nu se vede pe filmare, s-a oprit filmarea pentru că i s-a stricat microfonul: «OK, staţi cuminţi, să ne punem microfonul. Hai să începem din nou, nicio problemă, staţi acolo. Motor!»”, a precizat Szanto.

El a mai spus că, după publicarea materialului Sky News, a luat legătura cu prietenul lui şi a făcut „un scandal imens”, iar acesta i-a spus că va discuta cu trustul Sky, pentru că nu este în ordine.

„Şi astăzi am vorbit cu el la telefon şi, din câte am înţeles, o să discute problema la modul cel mai serios, în eventualitatea unei declaraţii, chiar din partea dânsului sau din partea trustului Sky, care să confirme tot ce am spus eu aici”, a adăugat Szanto.

El a precizat că toate armele care apar în materialul Sky News sunt înregistrate legal, nu fac obiectul unei contrabande şi nu au fost vândute, iar la momentul filmării nu erau încărcate.

    

Pe de altă parte, ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a declarat pentru Mediafax că lucrurile trebuie puse în "bună ordine" în ceea ce priveşte opinia publică britanică şi că autorităţilor li s-a explicat care este situaţia în cazul Sky News, diplomatul subliniind că ''nu trebuie să supradramatizăm''. De asemenea, Mihalache a precizat că pe măsură ce ancheta avansează, Ambasada va informa autorităţile britanice, presa britanică şi autorităţile de reglementare asupra concluziilor ei.

UPDATE Postul britanic Sky News precizează că jurnalistul Stuart Ramsay şi echipa sa au realizat un reportaj „temeinic” pe teama traficului de arme din România, iar Sky News susţine pe deplin materialul difuzat, arată Digi24.

UPDATE: Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat că se confirmă că totul a fost un scenariu pus la cale de către jurnaliştii britanici.

"Până la această oră , se confirmă un scenariu pus la cale de jurnalistii britanici", a  afirmat seful DIICOT.

UPDATE Surse judiciare au precizat că intermediarul dintre jurnaliştii britanici şi cei care apar în filmarea acestora ar fi Szanto Aurelian Mihai, un freelancer român în vârstă de 40 de ani care s-ar fi stabilit în Anglia în urmă cu şapte ani. El lucrează tot în presă la un alt post de televiziune.

traficant de arme din Bistrita nasaud levente pantics. FOTO arhiva personala

El le-a spus anchetatorilor că totul ar fi un scenariu pus la cale de jurnaliştii britanici, românii care apar în imagini fiind plătiţi şi instruiţi în legătură cu replicile pe care să le spună. Mai mult, acestora li s-ar fi spus şi ce haine să poarte pentru reportaj.

Concret, românul, stabilit în Marea Britanie, ar fi fost contactat de jurnaliştii de la Sky News pentru a realiza un reportaj despre traficul de arme din România. Intermediarul ar fi fost de acord contra sumei de 1.000 de euro. Ulterior, acesta a contactat în România o rudă şi i-a spus că trebuie să joace un rol într-un material filmat de Sky News, să pretindă că sunt traficanţi de arme, potrivit EurActiv.

De altfel, românul a povestit poliţiştilor din Bistriţa că scenariul despre cum urma să se desfăşoare reportajul a fost stabilit la Londra de către jurnaliştii Sky News şi că filmarea s-ar fi făcut între Reghin şi Bistriţa.

Procurorii care au verificat „investigaţia” spun că armele prezentate în film sunt arme de vânătoare şi că toţi cei care apar în video deţin permis de port armă. În urma percheziţiilor au fost găsite toate armele, iar acestea sunt deţinute legal.

Un alt „traficant de arme” este Pantics Levente (foto sus), locuieşte în Bistriţa, în timp ce celălalt este 

pantics csaba traficnat ske news foto facebook

Pantics Csaba (foto dreapta), fratele lui Pantics Levente. Acesta este  originar din Iernut, judeţul Mureş.

Potrivit paginilor de Facebook ale celor doi fraţi, aceştia sunt paisonaţi de vânătoare.Pantics

    

UPDATE Armele au fost aduse la DIICOT, iar potrivit procurorilor erau deţinute legal.

Bărbatul care a intermediat întâlnirea cu jurnaliştii de la Sky News este deja audiat la DIICOT, sursele judiciare precizând că acesta ar fi recunoscut faptele, arată news.ro.

De altfel, anchetatorii au găsit toate armele filmate în reportajul jurnaliştilor Sky News, acestea fiind arme de vânătoare.

Procurorii au date că jurnaliştii englezi ştiau că este o înscenare şi i-au plătit pe români să se lase filmaţi.

Totodată, surse judiciare au mai precizat că filmarea a fost realizată între Reghin şi Bistriţa, iar cei trei traficanţi ar fi primit 2.000 de euro de la Sky News, arată Digi24.

Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, luni, întrebat despre imaginile transmise de jurnaliştii britanici, că nu este exclusă o tentativă de discreditare, pentru că, din ce a văzut, ca nespecialist, poate să spună că acele arme nu erau de război, ci de vânătoare, iar filmarea unor traficanţi pare greu de crezut.

Autorul investigaţiei Sky News privind traficul de arme din România, Stuart Ramsay, a declarat la Digi 24 că iniţial a luat legătura cu o bandă de traficanţi de arme din Albania, Serbia şi Bosnia, dar întâlnirile nu au avut loc, pentru că respectivii nu prezentau încredere.

„Contactele noastre au dus spre un român care era membru al unei bande de infractori. Nu am avut niciun motiv să cred că nu era cine pretindea că e. Am avut cu mine un fost militar, care era paznicul meu, care a fost soldat şi care a confirmat că armele erau arme militare", spune jurnalistul, care precizează că a durat aproape nouă luni pentru a aranja întâlnirea.

Totodată, acesta spune că nu ştie exact unde a avut loc întâlnirea cu traficanţii, pentru că nu a avut voie să filmeze localităţile din zonă, aceasta părând să fi fost undeva, în nord-vestul ţării.

Arme de vânătoare, nu de război

Poliţia Română a spus că armele prezentate în imagini sunt de vânătoare şi pot fi deţinute legal în ţara noastră de către vânători, colecţionari, precum şi de personalul silvic.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a deschis un dosar ca urmare a imaginilor difuzate de televiziune britanic SkyNews în care apar doi români care pretind că vând arme de război. 

Poliţia Română a emis luni un comunicat de presă în care precizează că a încă din ziua în care a apărut materialul celor de la Sky News a fost declanşată o anchetă.

„La nivelul Poliţiei Române s-au declanşat verificări încă din ziua apariţiei materialului de presă. Din primele verificări efectuate de poliţişti, cu sprijinul celorlalte instituţii din sistemul de securitate naţională, a rezultat că modelul armelor prezentate în imagini este din categoria armelor de vânătoare”, se arată în documentul citat.

Ancheta Sky News

Postul de televiziune britanic Sky News a prezentat recent un reportaj în care apar doi presupuşi traficanţi de arme din România, dispuşi să vândă armament provenind din Ucraina unor cumpărători din Europa Occidentală.

După luni de negocieri cu o bandă din România, echipa Sky News a fost trimisă într-o zonă izolată a ţării, pentru a se întâlni cu reprezentanţi ai traficanţilor, care să arate ce pot oferi.

„Nu există nici un subterfugiu. Ştiau că suntem o organizaţie de presă care vrea să ilustreze că obţinerea unei arme este relativ uşoară şi credeau că le vom cumpăra. Ideea este că nu le pasă cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. Pe parcursul întâlnirii, au spus clar că vor vinde oricui: spărgător de bănci, criminal în masă sau terorist, nu făcea nicio distincţie“, scrie Sky News.

Jurnaliştii s-au întâlnit cu traficanţii pe o şosea, după care i-au urmat într-o pădure unde nu era semnal la telefon, înainte de a opri pe o pajişte.

Doi bărbaţi le-au cerut apoi jurnaliştilor să coboare, i-au percheziţionat, le-au verificat echipamentele şi le-au încuiat telefoanele mobile în maşină, luându-le cheia.

Au deschis apoi portbagajul lor, arătându-le ce tipuri de arme au de vânzare. Membrii bandei le-au dat apoi asigurări reporterilor că pot oferi mii de astfel de arme, dar şi muniţie pentru ele.

„Le aducem din Ucraina cu muniţie, oricâte vreţi“, a spus unul dintre ei.

Traficanţii au spus că armele sunt aduse mai întâi în România, de unde o altă bandă le preia şi le trimite în vestul Europei şi în Orientul Mijlociu. Destinaţia principală este, însă, Occidentul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite