În timp ce patriarhul Daniel beneficiază de antemergător de la Poliţia Rutieră, romano-catolicii nu au cerut maşină nici la vizite oficiale de la Vatican

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preafericitul Daniel poate solicita antemergător de la Poliţia Rutieră FOTO Adevărul
Preafericitul Daniel poate solicita antemergător de la Poliţia Rutieră FOTO Adevărul

După ce Patriarhia Română a precizat că Preafericitul Daniel are dreptul să beneficieze de antemergător de la Rutieră pentru fluidizarea traficului, în baza unui protocol încheiat în 2008, Arhiepiscopia Romano-Catolică de la Bucureşti a precizat că nu a solicitat echipaj de poliţie nici măcar atunci când au fost vizite de la Vatican. Nici musulmanii nu beneficiază de antemergător, arată şi Muftiul Cultului Musulman.

Precizarea vine la o zi distanţă după ce purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica a declarat că între Patriarhia Română şi Ministerul Afacerilor de Interne există un protocol de colaborare „încă de pe vremea patriarhului Teoctist”.

Potrivit preotului Stoica, citat de Mediafax, scopul protocolului este de a asigura ordinea publică şi buna desfăşurare a activităţilor religioase de amploare.

„La solicitarea în scris a Patriarhiei Române, Brigada Rutieră a Poliţiei Române pune la dispoziţie un echipaj care permite deplasarea delegaţiei oficiale în trafic. A fost nevoie să existe un astfel de protocol de colaborare după ce, în anul 2000, o delegaţie oficială a Patriarhiei a rămas blocată mai multe ore pe bulevardul Magheru”, a precizat Stoica, adăugând că s-a făcut o solicitare pentru antemergător odată cu sosirea unei delegaţii din Sfântul Munte Athos.

Romano-catolicii nu au solicitat niciodată antemergător

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscoiei Romano-Catolice din Bucureşti, preotul Francisc Doboş, a spus că nu a fost solicitat echipaj de poliţie nici când a fost vorba de vizite oficiale de la Vatican, întrucât acestea sunt reglate la nivel de stat.

„Nu am solicitat maşină pentru deplasări oficiale, întrucât atunci când în Capitală soseşte o delegaţie de la Vatican, de întâmpinarea acesteia se ocupă statul român, iar când avem acţiuni religioase de amploare, ca la orice altă acţiune publică sau religioasă, Jandarmeria este aceea care asigură desfăşurarea în bune condiţii a evenimentului”, a declarat preotul Francisc Doboş pentru Mediafax.

Şi Muftiul Cultului Musulman, Iusuf Murat, a declarat că nu a beneficiat şi nici nu beneficiază de antemergător din partea Poliţiei.

„Sunt la fel ca toţi cetăţenii. Statutul profesional, social îl ai pentru o anumită perioadă, dar suntem egali în faţa legiuitorului şi în faţa lui Dumnezeu”, a declarat şi Muftiul Cultului Musulman.

Controversa coloanei oficiale

Controversa coloanei oficiale a apărut după ce săptămâna trecută, poliţistul Gabriel Cosmin Gigină, care deschidea coloana oficială a vicepremierului şi ministrului Afacerilor Interne Gabriel Oprea, a murit după ce a căzut cu motocicleta într-o goapă de pe strada Ştirbei Vodă. În momentul de faţă, procurorii anchetează acest caz. 

Legea limitează explicit deplasarea cu escortă oficială din partea Poliţiei a demnitarilor. Doar preşedintele, premierul şi şefii celor două Camere au acest privilegiu. În ceea ce priveşte miniştrii, aceştia beneficiază de coloană oficială doar „în situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă”. Or, nici Poliţia, nici vicepremierul nu au arătat care era situaţia de urgenţă care a impus deplasarea cu echipaj de la Poliţia Rutieră.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite